Xbox One και Windows 10, στα games συνεργατικά

Με νέο app του πρώτου για PC όλων των ειδών - και για πρώτη φορά ταυτόχρονα στους ίδιους τίτλους

Η Microsoft είχε εδώ και πολλές εβδομάδες δεσμευθεί να ανακοινώσει πράγματα ιδιαιτέρως θετικά για τους gamers στην επίσημη παρουσίαση των Windows 10, όμως ακόμη και έχοντάς μας... προετοιμάσει ψυχολογικά, κατόρθωσε να μάς εκπλήξει με τα όσα αποκάλυψε. Στη λειτουργία "μετάδοσης" των games του Xbox One σε PC και tablets έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε ξεχωριστό άρθρο. Στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο, οι απανταχού παίκτες έχουν να προσβλέπουν και σε άλλες λειτουργίες που τους ενδιαφέρουν. Σημαντικότερη εξ αυτών είναι - επιτέλους - η δυνατότητα συμμετοχής παικτών με Xbox One και παικτών με PC στηριγμένο σε Windows 10, στο ίδιο video game. Πρόκειται για την υπόσχεση της αποτυχημένης υπηρεσίας Games for Windows που ναι μεν είχε κάνει η Microsoft πριν την κυκλοφορία των Windows Vista, αλλά πρακτικά δεν προσέφερε ποτέ στο κοινό του Xbox 360 και των H/Y.

Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί δεν ακολούθησαν... προεκλογική συλλογιστική: επέδειξαν ήδη λειτουργική τη δυνατότητα αυτή, live, με άλλα στελέχη της Microsoft να παίζουν το επερχόμενο Fable Legends σε Xbox One και άλλα να συνεργάζονται μαζί τους παίζοντας σε Η/Υ (έτσι επιβεβαιώθηκε και η κυκλοφορία του Fable Legends για Windows φυσικά). Τα πράγματα εν έτει 2015 είναι κατά πολύ ευκολότερα όχι μόνο επειδή το Xbox One στηρίζεται σε υποσυστήματα PC, αλλά και επειδή η σχετική Δικτυακή υποδομή της Microsoft (το πασίγνωστο πλέον cloud) είναι ωριμότερη και ικανή να "συνδέει" σε πραγματικό χρόνο διαφορετικά συστήματα με τρόπο απείρως ομαλότερο.

Εννοείται πως για να παρέχεται αυτή η δυνατότητα συνεργατικού ή ανταγωνιστικού παιχνιδιού μέσω Xbox One και Windows 10 ταυτόχρονα, θα πρέπει ο εκάστοτε τίτλος να έχει ειδικά σχεδιαστεί γι' αυτό: δεν πρόκειται για επιλογή που λειτουργεί... "έτσι, από μόνη της" στα κοινά τους games. Όσο περνά ο καιρός, ωστόσο, αυτό θα αποτελεί όλο και μικρότερο εμπόδιο, ειδικά όταν τα Windows 10 βρουν τον δρόμο τους ως "δευτερεύον" λειτουργικό σύστημα και στο Xbox One.

Η Microsoft στο ίδιο πλαίσιο επέδειξε και ανανεωμένο Xbox app, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιείται από PC, tablet ή smartphone (στηριγμένα σε Windows 10 προφανώς). Αυτό το app θα προσφέρει όλων των ειδών τις πληροφορίες από το προφίλ του παίκτη στο Xbox Live, αλλά στην οθόνη των παραπάνω συσκευών: τα περιεχόμενα του Activity Feed του, μηνύματα, Achievements, τους φίλους και τα games του κλπ., ενώ θα καθιστά επίσης εφικτή την απευθείας επικοινωνία μεταξύ χρηστών του Xbox One και των PC φωνητικά (voice chat). Όπως όλες οι "προσαρμόσιμες" σε κάθε συσκευή εφαρμογές (universal apps), έτσι και αυτή αντλεί τα σχετικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μέσω κεντρικής αποθήκευσης (cloud) των σχετικών δεδομένων κάθε παίκτη, οπότε σε όλες τις περιπτώσεις παραμένει ενημερωμένη. Το νέο Xbox app θα ενσωματώνει, άλλωστε, και κάποιες από τις λειτουργίες που μέχρι τώρα προσέφερε η λειτουργία SmartGlass. Για περισσότερα θα πρέπει, υποθέτουμε, να περιμένουμε τις πρώτες εκδόσεις του Xbox app σε μελλοντική προέκδοση των Windows 10 για PC ή κινητά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ