World of Warcraft: Cataclysm

Τρίτο και καλύτερο!

Αλλαγές και προσθήκες έχουν επέλθει και στις επιλογές τρόπων παιχνιδιού που θα προσφέρει μετά από την κυκλοφορία του Cataclysm, το World of Warcraft. Οι παίκτες θα μπορούν, για παράδειγμα, να μάχονται ο ένας τον άλλο σε νέες, ειδικά διαμορφωμένες ζώνες. Άλλα καινούργια χαρακτηριστικά θα αποδίδουν ως επιβράβευση στους ταλαντούχους παίκτες - ή σε αυτούς που έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες ενασχόλησης με το Cataclysm - μία σειρά από special bonus, χρήσιμα όσο κι εντυπωσιακά. Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στους μηχανισμούς οργάνωσης των ομάδων για επιδρομές (raid groups) και των συντεχνιών (guilds), με τους διαχειριστές να έχουν περισσότερες επιλογές ώστε π.χ. να εντοπίσουν άμεσα χαρακτήρες που μπορούν να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους στις μάχες ή να διασπάσουν μεγάλες ομάδες χαρακτήρων σε μικρότερες με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.

Το Cataclysm κάνει μία μεγάλη προσθήκη στον κόσμο του World of Warcraft: δύο καινούργιες φυλές, τους Worgen και Goblins. Οι περιοχές απ' όπου ξεκινούν οι φυλές αυτές (στο πλευρό της Alliance και των Horde αντίστοιχα) είναι εντυπωσιακά λεπτομερείς και θα θυμίσουν στους φίλους της σειράς το προσεγμένο εισαγωγικό αντίστοιχο τμήμα για τους νέους χαρακτήρες στο δεύτερο expansion του τίτλου, το The Wrath of the Lich King. Έχουν ευτυχώς περιοριστεί κατά πολύ οι αποστολές τύπου "εξόντωσε 10 εχθρούς" ή "πήγαινε να μεταφέρεις αυτό το αντικείμενο σε μία νέα περιοχή", δίνοντας στον παίκτη την ευκαιρία να αλληπεπιδρά με τους χαρακτήρες που ελέγχει το WoW περισσότερο δημιουργικά και να αντλεί πληροφορίες για την ιστορία κάθε περιοχής με τρόπο σαφώς πιο ενδιαφέροντα απ' ότι στο παρελθόν.

Με το νέο expansion, πιστή στην... παράδοση, η Blizzard αυξάνει και το ανώτερο δυνατό επίπεδο εξέλιξης για τους χαρακτήρες που αναπτύσσουν οι παίκτες. Στο Cataclysm αυτό τοποθετείται πια στο 85ο επίπεδο (από το 80ο), κάτι που ακόμη και βετεράνοι gamers δεν θα κατακτήσουν εύκολα. Ευπρόσδεκτη είναι και η... απελευθέρωση των ιπτάμενων πλασμάτων που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς, αφού αυτά μπορούν να πετούν πια σε όλες τις ζώνες της Azeroth και όχι μόνο στις περιοχές Northrend και Outlands. Το νέο expansion προσθέτει επίσης 6 υπόγειες περιοχές (dungeons) προς εξερεύνηση και 6 ακόμη τύπους επιδρομών (raids), ενώ η διαδικασία ανάπτυξης των ταλέντων κάθε χρακτήρα (talent tree) έχει ανανεωθεί πλήρως, έτσι ώστε οι παίκτες να έχουν 41 talent points όταν φτάσουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Από πλευράς τεχνικής το Cataclysm είναι αλήθεια ότι δεν φιλοδοξεί να εξελίξει το World of Warcraft πάρα πολύ - πρόθεση που είχε εκφράσει και Blizzard άλλωστε. Το καινούργιο expansion προσφέρει υποστήριξη σε κάποια χαρακτηριστικά της DirectX 11, τα οποία σε ισχυρότερα συστήματα ομορφαίνουν τα γραφικά, αυτά όμως συνεχίζουν να προσαρμόζονται σε επίπεδο λεπτομέρειας ανάλογο της ισχύος του εκάστοτε PC. Η κίνηση των χαρακτήρων είναι προσεγμένη, στο ίδιο επίπεδο και για τις νέες φυλές μάλιστα. Σημαντικότερο είναι ίσως το γεγονός ότι, στο χρόνο που πέρασε το Αθηνόραμα Digital στον κόσμο του Cataclysm, διαπίστωσε με ικανοποίηση πως τα διάφορα τεχνικά προβλήματα που εντοπίζονταν σε πολλές περιοχές έχουν μειωθεί σε αξιοθαύμαστο βαθμό. Οι πτήσεις πάνω από τις περιοχές της Azeroth είναι πλέον απροβλημάτιστες και δίνουν κίνητρο στους έμπειρους παίκτες να επισκεφθούν και πάλι κάθε μία, πολλές φορές. Μετά από αυτά, μάλλον περιττό να δηλώσουμε το... προφανές: περιμένουμε την τελική έκδοση με ανυπομονησία άνευ προηγουμένου. Εξήντα και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ