WiiU: τα πρώτα games

Μόνο 7 στα ράφια την πρώτη μέρα, περισσότερα στο επόμενο διάστημα

Για έναν και μόνο λόγο θα αγόραζε κανείς - με τόσες καθιερωμένες προτάσεις ηλεκτρονικής διασκέδασης και τις εναλλακτικές τους - ένα καινούργιο σύστημα αυτής της κατηγορίας: για νέα games και δη για games που δεν μπορεί να παίξει αλλού. Το WiiU, απ' αυτήν την πλευρά, έχει μάλλον... δύσκολη αποστολή, δυσκολότερη από αυτήν που επωμίζονται ούτως ή άλλως όλα τα καινούργια φορμά. Η Nintendo το γνωρίζει, γι' αυτό και ανακοίνωσε μαζί με τις λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες διάθεσης του WiiU και τις τιμές πώλησής του, τα games που θα πωλούνται γι' αυτό από την πρώτη μέρα και αργότερα. Οι εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι, ωστόσο, ανάμικτες: από τη μία έκπληξη, από την άλλη απογοήτευση.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: την 30η Νοεμβρίου, ημέρα κυκλοφορίας του WiiU στα ευρωπαϊκά καταστήματα, στα ράφια θα βρίσκονται διαθέσιμα γι' αυτό μόλις... 7 games. Τρία ακόμη θα πωλούνται σε ψηφιακή μορφή μέσα από τη σχετική υπηρεσία της Nintendo. Είναι τα παρακάτω:

Call of Duty: Black Ops 2
FIFA 13
Mass Effect 3: Special Edition
New Super Mario Bros. U
Nintendo Land
Rayman Legends
ZombiU
Trine 2: Director's Cut
Toki Tori 2
Nano Assault Neo

Μετά από την ημέρα κυκλοφορίας του WiiU και έως την 30η Μαρτίου - διάστημα που η Nintendo χαρακτηρίζει ως "περίοδο έναρξης" (launch window) - προγραμματισμένα για κυκλοφορία χωρίς όμως συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι τα παρακάτω games:

007 Legends
Aliens: Colonial Marines
Assassin's Creed 3
Batman: Arkham City Armoured Edition
Ben 10 Omniverse
Cabela's Dangerous Hunts 2012
Darksiders 2
Disney Epic Mickey 2: The Power of Two
Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade
Funky Barn
Game & Wario
Game Party Champions
Just Dance 4
Lego City: Undercover
Madden NFL 13
Marvel Avengers: Battle for Earth
Monster Hunter 3 Ultimate
NBA 2K13
Ninja Gaiden 3: Razor's Edge
Rabbids Land
Rise of the Guardians: The Video Game
Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien
Scribblenauts Unlimited
SiNG Party
Sonic & All-Stars Racing Transformed
Sports Connection
Tank! Tank! Tank!
Tekken Tag Tournament 2 Wii U Edition
Transformers Prime
Warriors Orochi 3 Hyper
Your Shape: Fitness Evolved 2013

Πρώτη φορά βέβαια συναντά κανείς τον όρο "launch window" να αντιστοιχεί σε... τέσσερις μήνες, όμως δεν είναι αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Δεν είναι καν τόσο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι μόνο ανάμεσα σε 10 games συνολικά θα έχει να διαλέξει ένας νέος κάτοχος WiiU. Το σοβαρότερο εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι πιο πολλοί αρχικοί τίτλοι του WiiU δεν είναι αποκλειστικοί ή/και καινούργιοι. Εντοπίζεται επίσης στο γεγονός ότι η ίδια η Nintendo (που παραδοσιακά "προικίζει" κάθε της νέο σύστημα με κάποιο "διαμάντι" από τις καθιερωμένες της σειρές τίτλων και τους διάσημους χαρακτήρες της) συμμετέχει σε αυτούς τους τίτλους με μόνο δύο παραγωγές. Το Nintendo Land θα παίξει τον αντίστοιχο ρόλο του Wii Sports (θα διδάξει δηλαδή με τα mini-games του τους διαφορετικούς τρόπους χρήσης του νέου χειριστηρίου με την οθόνη αφής), όμως το New Super Mario Bros U δεν δείχνει να είναι... killer-app "βεληνεκούς", δηλαδή τόσο καλό ώστε να αγοράσει κανείς το WiiU μόνο γι' αυτό.

Υπάρχουν και θετικές πλευρές, ωστόσο, στους τίτλους που ανακοίνωσε η Nintendo ως προγραμματισμένους για κυκλοφορία μέχρι τα τέλη Μάρτη. Πρώτον, παρόντα είναι ουκ ολίγα "games για gamers", για το αφοσιωμένο δηλαδή εκείνο κοινό που είχε δικαίως νοιώσει παραγκωνισμένο κατά την εμπορική πορεία του Wii. Δεύτερον, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία - στοιχείο σημαντικό για το πρώτο διάστημα κάθε νέου συστήματος. Τρίτον, πάρα πολλά από αυτά δεν είναι καθόλου... "παιδικά", αλλά για ενήλικες παίκτες, τόσο... αιματηρά, sexy και βίαια όσο τα έχουμε συνηθίσει στα PS3/Xbox 360. Αν προσθέσει κανείς και την ανακοίνωση-έκπληξη που αφορά στο Bayonetta 2 (τον διάδοχο του γνωστού cult classic που θα είναι μάλιστα αποκλειστικό στο WiiU), διαμορφώνει για το καινούργιο σύστημα της Nintendo διαφορετική συνολική εικόνα από αυτή των προκατόχων του. Πληρέστερη. Περισσότερο ενδιαφέρουσα και, ολοφάνερα, καλύτερη.

Το παράδοξο συνέβη, με άλλα λόγια: το WiiU θα έλθει στην αγορά με περισσότερο adult και λιγότερο... kiddy ύφος, αλλά και με περισσότερα "games για gamers" και λιγότερα για το ευρύτερο κοινό. Για ένα ενδεχόμενο, βέβαια, υπάρχει πάντα λόγος ανησυχίας: το πρώτο αυτό "κύμα" τίτλων όχι μόνο να μην αξιοποιεί τις τεχνικές δυνατότητες του WiiU (αυτό δεν το καταφέρνει ποτέ κανένα "πρώτο κύμα" σε κανένα νέο φορμά ούτως ή άλλως), αλλά να επιδεικνύει τη χρήση του Gamepad κοινότυπα και άσχημα, απογοητεύοντας όσους "το σκέφτονται". Ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να "εξηγήσει" κανείς τη χρήση των δύο οθονών - της τηλεόρασης και της αφής στο χειριστήριο - με λόγια, είναι αυτά που θα δει το κοινό το σημαντικότερο κριτήριο απόφασης. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, για το καλύτερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ