WiiU: Ξεκίνημα το Νοέμβρη

Σε δύο εκδόσεις - με ποιές τιμές πώλησης όμως;

Μετά από διάστημα πολλών εβδομάδων - η Nintendo είχε επιλέξει να μην ανακοινώσει στην έκθεση της Ε3 τον Ιούνιο πολλά στοιχεία σχετικά με την εμπορική διάθεση του WiiU, ενώ δεν είχε και συμμετοχή στην έκθεση Gamescom του Αυγούστου - η αναμονή... έλαβε τέλος. Η ιαπωνική εταιρεία μπαίνει και επίσημα "στην τελική ευθεία" για τη διάθεση του νέου της οικιακού συστήματος, αφού επιβεβαίωσε τις προθέσεις της να το φέρει στα καταστήματα την 18η Νοεμβρίου, την 30 Νοεμβρίου και την 8η Δεκεμβρίου στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και ιαπωνική αγορά αντίστοιχα. Οι ημερομηνίες είναι προφανώς επιλεγμένες έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εορταστικές περίοδοι και στις τρεις αυτές αγορές - είναιόμως παράλληλα ενδεικτικό και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Nintendo θα διαθέσει οικιακό σύστημα της πρώτα "εκτός έδρας" και μετά στη δική της εγχώρια αγορά.

Το WiiU θα διατεθεί σε δύο εμπορικές συσκευασίες, την Basic και την Premium. H πρώτη θα είναι λευκού χρώματος και θα προσφέρει μόλις 8 GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου, το χειριστήριο Gamepad με την οθόνη αφής (στο ίδιο χρώμα εννοείται), τον απαραίτητο αισθητήρα κίνησης, ένα καλώδιο σύνδεσης HDMI και το σχετικό τροφοδοτικό. Η δεύτερη είναι μαύρου χρώματος και σημαντικά "πλουσιότερη": ενσωματώνει 32 GB αποθηκευτικού χώρου, συνοδεύεται από stand για το σύστημα και το Gamepad, αλλά και από συνδρομή ενός έτους στην υπηρεσία Nintendo Network Premium (που εξασφαλίζει έκπτωση 10% στην αγορά τίτλων για το σύστημα σε ψηφιακή μορφή) και ένα αντίτυπο του Nintendo Land. φυσικά συνοδεύεται από όλα τα υπόλοιπα πράγματα που περιλαμβάνονται στην έκδοση Basic. Eίναι ολοφάνερο το πόσο περισσότερο θέλει να προωθήσει την περισσότερο μοντέρνα και... sexy μαύρη έκδοση του WiiU η Nintendo - και δεν την αδικούμε στο συγκεκριμένο.

Όσον αφορά στο πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για το ξεκίνημα ενός νέου φορμά ψηφιακής διασκέδασης στην αγορά, την τιμή πώλησής του, η εικόνα του WiiU είναι ελαφρώς... συγκεχυμένη για την ώρα. Στις ΗΠΑ η Premium έκδοση θα πωλείται προς $349 και η Basic προς $299, αντικαθρεπτίζοντας και τη διαφορά των δύο ως προς τον εξοπλισμό και τα συνοδευτικά. Για την Ευρώπη (και κατ' επέκταση την Ελλάδα) ενιαία προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς η Nintendo επιτρέπει στους εμπορικούς της συνεργάτες να την ορίζουν σύμφωνα με την κρίση τους. Αν βασιστούμε στην εμπειρία του παρελθόντος, πάντως, και στις βρετανικές τιμές πώλησης, η έκδοση Basic του WiiU είναι απίθανο να πωλείται κάτω από τα €300 (μετατροπή από στερλίνες και ο αυξημένος μας ΦΠΑ ωθούν την τιμή και στα €310 ή υψηλότερα), ενώ η αντίστοιχη της Premium έκδοσης θα πρέπει με την ίδια λογική να βρίσκεται στα €360 περίπου.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οι τιμές πώλησης δεν είναι ακριβώς χαμηλές - τόσο όσον αφορά στον προκάτοχο του νέου συστήματος, του Wii, που ξεκίνησε από τα €249, όσο και αναφορικά με τον ανταγωνισμό. Το WiiU έχει παρόμοια επεξεργαστική ισχύ με τα Xbox 360 και PlayStation3, όμως το πρώτο πωλείται αντί €179 στη βασική του έκδοση και το δεύτερο αντί €229. Και τα δύο υποστηρίζονται από σημαντικά ωριμότερες Δικτυακές υπηρεσίες και προσφέρουν έναν αριθμό από λειτουργίες που το WiiU δεν προσφέρει. Είναι λοιπόν το ιδιότυπο σύστημα χειρισμού με την οθόνη αφής του Gamepad αυτό που καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά των €70-€130 ευρώ... και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εφικτό ή όχι κάτω από το παρόν οικονομικό κλίμα. Τα πρώτα games του WiiU, άλλωστε - πιο πολλές λεπτομέρειες γι' αυτά και η σχετική μας γνώμη σε ξεχωριστό άρθρο - δεν δείχνουν ικανά να "πείσουν" το ευρύ καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει το WiiU εις βάρος των PS3/Xbox 360. Είναι, με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά το φανατικό κοινό της Nintendo (και το ποσοστό από αυτό που δεν θα προβληματιστεί με τις σχετικά υψηλές τιμές πώλησης) ο παράγοντας που θα επηρεάσει την πρώτη εικόνα του WiiU στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο. Υπομονή μόλις 12 εβδομάδων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ