Το YouTube και στο PS3

Επιτέλους και στην Ευρώπη, οι εντυπώσεις μας

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών - αφού στην αγγλική γλώσσα για την αμερικανική αγορά είχε διατεθεί το καλοκαίρι - η εφαρμογή της Sony για πρόσβαση περιεχομένου του YouTube από το PlayStation3 είναι διαθέσιμη και για το ευρωπαϊκό κοινό του δημοφιλούς συστήματος. Κατ' επέκταση, με άλλα λόγια, και του ελληνικού κοινού, έστω κι αν το περιβάλλον χρήσης του παραμένει στα αγγλικά. Εγκαταστήσαμε την εφαρμογή σε δύο διαφορετικά PS3, ένα Slim και ένα "πρώτης γενιάς", και τη δοκιμάσαμε με το ίδιο υλικό με ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση. Οι εντυπώσεις μας ακολουθούν.

Η εφαρμογή είναι μικρή σε μέγεθος και εγκαθίσταται γρήγορα. Δεν εισέρχεται κανείς σε αυτήν το ίδιο γρήγορα, για κάποιο λόγο - με την ίδια ταχύτητα εμφάνισε την αρχική της οθόνη σε ενσύρματη κι ανσύρματη σύνδεση - αλλά από τη στιγμή που ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει μ' αυτήν, όλα γίνονται χωρίς πρόβλημα: μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη, από το ένα clip του YouTube στο άλλο, αναζήτηση βάσει λέξεων-κλειδιών κλπ., τίποτε δεν αργεί ιδιαίτερα. Η ενεργοποίηση της αυτόματης εισόδου (login) χρειάζεται μεν 1-2 "βήματα" παραπάνω, αλλά η διαδικασία γίνεται μία φορά και στη συνέχεια ο κάτοχος του PS3 μπορεί να βλέπει "κανονικά και με το νόμο" το νέο περιεχόμενο που εμφανίζεται στα "κανάλια" του YouTube όπου είναι συνδρομητής, με την ίδια ευκολία που το κάνει σε PC με Web browser.

H όλη εφαρμογή δεν μπορεί να είναι κάτι... εξόχως εντυπωσιακό εν έτει 2013, μεν, είναι όμως καλύτερη από τις αντίστοιχες που προσφέρονται π.χ. από δημοφιλή media player όπως τα TV Live της Western Digital. Είναι, επίσης, καλύτερη από την αντίστοιχη του PlayStation Vita, η οποία λόγω μικρότερης οθόνης αναγκαστικά δεν είναι το ίδιο εύχρηστη. Η εφαρμογή στο PS3 αξιοποιεί σε σημαντικό βαθμό το "εμβαδόν" της τηλεοπτικής οθόνης - αν και θα μπορούσε σε μεγαλύτερο καθώς π.χ. τα εικονίδια για κάθε clip δεν ήταν απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλα - και φαίνεται περισσότερο εντυπωσιακή και μοντέρνα. Απροβλημάτιστα λειτουργεί και η δυνατότητα χρήσης ενός smartphone ως τηλεχειριστήριο, από τη στιγμή που το PS3 θα "ζευγαρωθεί" (pair) με ένα τέτοιο μέσω Bluetooth. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να επεκταθεί και στα tablet μελλοντικά.

Δύο "παράπονα" έχουμε μόνο από την εφαρμογή του PS3 για το περιεχόμενο του YouTube. Ένα: για κάποιο λόγο αδιευκρίνιστο, τόσο στο ένα μοντέλο PS3 που χρησιμοποιήσαμε, όσο και στο άλλο, τόσο με ενσύρματη όσο και ασύρματη σύνδεση στο ίδιο router, κάποια video clip έκαναν "παύση" ενός δευτερολέπτου και μετά συνέχιζαν κανονικά. Δεν καταφέραμε ν' αναπαράγουμε το πρόβλημα με προβλέψιμο τρόπο ώστε να καταλάβουμε τί φταίει, για να είμαστε ειλικρινείς. Δύο: παρά τις σχετικές δυνατότητες του επεξεργαστή Cell, που αξιοποιούνται π.χ. όταν αναπαράγουμε ένα DVD στο PS3 για να βελτιώνουν την εικόνα των ταινιών, αυτές δεν αξιοποιούνται στην αναπαραγωγή των clip από YouTube. Αν το clip είναι ανάλυσης τουλάχιστον 720p, σε τηλεόραση ανάλυσης 1080p δείχνει "απλώς ΟΚ". Αν είναι χαμηλότερης, τα αποτελέσματα από τον όχι ποιοτικό πολλαπλασιασμό των γραμμών είναι οριακά αποδεκτά.

Καταλαβαίνουμε πως - με το PlayStation 4 πιθανότατα προ των πυλών πλέον - η Sony δεν θεωρεί την επένδυση περισσότερων πόρων στο PS3 ιδιαίτερα συμφέρουσα. Eίναι όμως κρίμα μία δημοφιλής λειτουργία να μην προσφέρεται σε ένα ισχυρό σύστημα όσο καλά όσο θα μπορούσε. Από την άλλη, κινείται σε επίπεδο αξιοπρεπές και προσφέρεται δωρεάν. Ε, όπως και να το κάνουμε, είναι πάντα δύσκολο να... πολυγκρινιάξει κιόλας κανείς, με αυτό ως δεδομένο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ