Στις 26/3 το ελληνικό Nintendo 3DS

Τιμή αλμυρή, τίτλοι σε αφθονία

Με τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας να έχουν πλέον παγιώσει και σταθεροποιήσει τη θέση τους στην αγορά, το 2011 δείχνει να ανήκει - από πλευράς εξελίξεων και νέων προϊόντων τουλάχιστον - στα φορητά συστήματα. Πριν από κάποιες ημέρες η Sony αποκάλυψε το PSP2, με όχι συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας ακόμη - η Nintendo όμως θα έχει την δική της πρόταση στα ράφια των καταστημάτων πολύ σύντομα και μάλιστα με μικρή χρονική διαφορά ανάμεσα στις τρεις αγορές. Μόλις ένα μήνα μετά την ιαπωνική διάθεση του 3DS, στις 26 του τρέχοντος μήνα, οι Έλληνες καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν επίσης - με μία ημέρα, αναγκαστικής καθυστέρησης, διαφορά σε σχέση με την Ευρώπη, λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα έχουν να κάνουν, δυστυχώς, με την τιμή πώλησης του Nintendo 3DS. H Ευρώπη αποδεικνύεται και πάλι αδικημένη αφού τα $249 - ή €185 - εξισώθηκαν και πάλι με €249 στη Γηραιά Ήπειρο (οι τιμές είναι προτεινόμενες). Σε μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι αλυσίδες λιανικής έχουν προωθήσει επιθετική τιμολογιακή πολιτική για τις προπαραγγελίες, με αποτέλεσμα να μπορεί να το αγοράσει κανείς και για λιγότερες από 199 λίρες (€238). Στην Ελλάδα δυστυχώς ο ανταγωνισμός δεν φαίνεται να λειτούργησε ευεργετικά για τον καταναλωτή, αφού σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες δέχονται προπαραγγελίες σε... κοινή τιμή, τα €269. Στο θέμα των μεταφορικών, των δασμών εισαγωγής και του ΦΠΑ έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν όλες οι εταιρείες του χώρου - και αντίστοιχα εμείς - είναι όμως απορίας άξιο πώς καταλήγει ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει σχεδόν 30% περισσότερο με τον αντίστοιχο Αμερικανό, για το ίδιο προϊόν.

Αντίστοιχα υψηλότερες είναι και οι τιμές των games του 3DS, και πάλι με την απευθείας αντιστοιχία δολαρίου-ευρώ. Η τυπική τιμή των τίτλων στις ΗΠΑ, μάλιστα, είναι τα $39.99, ενώ στην ελληνική αγορά σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα €50 (!), διαφορά σημαντική. Το παρηγορητικό εντοπίζεται, πάντως, στο γεγονός ότι οι κάτοχοι του νέου φορητού συστήματος της Nintendο θα έχουν στη διάθεσή τους πολλές επιλογές όσον αφορά στα games που μπορούν να αγοράσουν από την πρώτη μέρα: όχι λιγότεροι από 15 διαφορετικοί τίτλοι θα συνοδεύσουν το 3DS στα ράφια, καλύπτοντας όλες σχεδόν οι βασικές κατηγορίες. Ανάμεσά τους και κορυφαία brand names της αγοράς - από το Pro Evolution Soccer και το Street Fighter, μέχρι το The Sims και το Rayman. Η ίδια η Nintendo, άλλωστε, συνεισφέρει με τις ανανεωμένες εκδόσεις των άκρως επιτυχημένων Nintendogs και το Pilotwings Resort.

Και καλά, και... λιγότερο καλά τα νέα, λοιπόν, όσον αφορά στη διάθεση του Nintendo 3DS στη χώρα μας - όμως τα δεύτερα ίσως θα πάψουν γρήγορα ν' αποτελούν θέμα, αν το φορητό σύστημα της ιαπωνικής εταιρείας όντως εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ποιοτική, διαφορετική ψυχαγωγική εμπειρία που η Nintendo υποστηρίζει πως μπορεί να προσφέρει. Οι εντυπώσεις μας από την επαφή μαζί του στην έκθεση της Ε3 πέρυσι, αλλά και πρόσφατα στην πρώτη δημόσια ελληνική εμφάνισή του στο The Mall Athens, είναι θετικές - επιφυλασσόμαστε όμως για οριστική άποψη μετά από μερικές ημέρες συμβίωσης κι εκτενούς ενασχόλησης μαζί του. Τριανταπέντε και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ