Στην ιστορία περνά το PSPgo

Η Sony παύει την κατασκευή και διάθεσή του, εν όψει PSP2

Επιβεβαιώνοντας φήμες που είχαν διαρρεύσει αρχικά από το εμπορικό συνεργατικό κανάλι της Sony πριν από μερικές μέρες, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεση της να σταματήσει άμεσα την παραγωγή του PSPgo - του μοντέλου PlayStation Portable που είχε κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από 18 μήνες περίπου ως εναλλακτική προσέγγιση στα μέχρι τότε μοντέλα PSP, που αξιοποιούσαν τους οπτικούς δίσκους UMD για τα games τους. Το PSPgo - που είχε δεχθεί μείωση τιμής πολύ πρόσφατα - θα συνεχίζει να πωλείται για όσο διάστημα διαρκεί το στοκ που βρίσκεται ήδη στην αγορά, από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά όμως αναμένεται να μην υπάρχει πια στα ράφια των καταστημάτων. Το άλλο μοντέλο PlayStation Portable, το PSP-3000, θα συνεχίσει να πωλείται κανονικά και η Sony βεβαιώνει πως θα το υποστηρίζει κανονικά με νέους τίτλους, παράλληλα με το νέο της επερχόμενο σύστημα, το PSP2 ή NGP.

Αν και καθ' όλα αξιοπρεπής συσκευή, το PSPgo είναι αλήθεια πως δεν σημείωσε ποτέ την εμπορική επιτυχία που ίσως περίμενε η Sony, για μία σειρά από λόγους. Ήταν, από πολλές απόψεις, ένα πείραμα που είχε σκοπό να "μετρήσει" το αν και κατά πόσο το καταναλωτικό κοινό είναι έτοιμο για ένα φορητό σύστημα gaming που δεν στηρίζεται σε φυσικό μέσο αποθήκευσης, όπως τα δισκάκια UMD, αλλά μόνο σε αγορές μέσω του PlayStation Store. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι το πείραμα ήταν... σωστά στημένο: η Sony, λανθασμένα, εισάγοντάς το στην αγορά το είχε τιμολογήσει κατά πολύ υψηλότερα από το ήδη υπάρχον PSP - τη στιγμή μάλιστα που το νέο μοντέλο ήταν φθηνότερο να κατασκευαστεί - με αποτέλεσμα να μην προσφέρει ουσιαστικό κίνητρο στο κοινό να το προτιμήσει. Μείωση τιμής έγινε αργότερα, μα χωρίς αποτέλεσμα - ενώ και οι εμπορικοί συνεργάτες της Sony δεν το υποστήριξαν όσο θα μπορούσαν, αφού δεν είχαν να λαβαίνουν κέρδη από την πώληση τίτλων γι' αυτό. Εξ ου και η σημερινή εξέλιξη.

Ο λόγος για τον οποίο η Sony σταματά την διάθεση του PSPgo είναι, επίσημα τουλάχιστον, η πρόθεσή της να επικεντρωθεί στην όσο το δυνατόν πιο ισχυρή κι αποτελεσματική προώθηση του καινούργιου PSP, που αναμένεται κάποια στιγμή φέτος. Η αλήθεια είναι πως να υπάρχουν π.χ. τα Χριστούγεννα τρία διαφορετικά μοντέλα PSP στην αγορά θα ήταν υπερβολικό. Είναι επίσης αλήθεια, ωστόσο, το γεγονός ότι - κρίνοντας από την πρόθεση της Sony το NPG να έχει και φυσικό μέσο αποθήκευσης - η πιθανότητα να μην έκρινε πια η ιαπωνική εταιρεία ως συμφέρον το πείραμα της διάθεσης του PSPgo, είναι μεγάλη. Προσφορές και εκπτώσεις πάντως για το συγκεκριμένο σύστημα σίγουρα θα γίνουν πολλές το επόμενο διάστημα και - με δεδομένο το γεγονός ότι η προσφορά των 10 δωρεάν games γι' αυτό συνεχίζει να ισχύει, ενώ το PlayStation Store περιέχει πολλά φθηνά games "διαμάντια" γι' αυτό - ίσως αξίζει αγοράς ως δευτερεύον PSP. Και για το NGP... έχουμε καιρό. Άφθονο, μάλιστα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ