PS Vita: παραβίαση προστασίας, τώρα... στα γεράματα

Πρόσβαση στο σύστημα αρχείων του ελεύθερη, οι πιθανότητες κλεψίτυπων games του ουκ ολίγες

Όσον αφορά στο ισχυρότερο, ακόμη, φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, το PlayStation Vita, είναι γενικώς αποδεκτό πια - και από την ίδια την Sony, η οποία έχει εδώ και καιρό σταματήσει να επενδύει κονδύλια στην προώθησή του - πως η εμπορική του πορεία δεν ήταν αυτή που πιθανώς άξιζε. Κάτι που η ιαπωνική εταιρεία είχε καταφέρει, πάντως, ήταν να προστατεύσει το PS Vita επιτυχημένα από τις προσπάθειες των hackers/crackers να αποκτήσουν πρόσβαση στο λειτουργικό του σύστημα ώστε, στη συνέχεια, να εκτελέσουν κλεψίτυπα αντίτυπα games του. Το δεύτερο παραμένει (για την ώρα) ανέφικτο, όμως το πρώτο, η πρόσβαση στο σύστημα αρχείων του PS Vita και άρα η δυνατότητα εκτέλεσης "μη εγκεκριμένων" προγραμμάτων σε αυτό είναι πλέον διαθέσιμη σε οποιονδήποτε μέσω του HENkaku.

Σε αντίθεση με άλλα "σπασίματα" είχαν εφεύρει διάφοροι προγραμματιστές και συνεχίζουν να εφεύρουν για συσκευές όπως τα PSP, Xbox 360, iPhone και iPad, το αντίστοιχο "σπάσιμο" του HENkaku είναι απίθανα απλό: το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθεί ένα συγκεκριμένο site με τον Web browser του PS Vita και να πατήσει το... μεγάλο πορτοκαλί κουμπί με την ένδειξη "Install". Το site θα εγκαταστήσει στο PS Vita ειδικό κώδικα ο οποίος "ανοίγει" την πρόσβαση στο σύστημα αρχείων της συσκευής, οπότε μέσω ενός οποιουδήποτε προγράμματος FTP και ενός PC μπορεί να μεταφέρει κανείς σε αυτήν αρχεία "μη εγκεκριμένα" από την Sony. Tο PS Vita θα πρέπει να στηρίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού του (3.60). Αξίζει να σημειωθεί πως η μέθοδος αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και στο PS TV, αφού αυτό δεν είναι κατά βάση κάτι περισσότερο από ένα PS Vita χωρίς οθόνη και δυνατότητα σύνδεσης με τηλεοράσεις.

Όπως υπογραμμίζει και ο δημιουργός του HENkaku, σκοπός του μηχανισμού δεν ήταν να πλημμυρίσει την αγορά και το Internet με κλεψίτυπα αντίτυπα τίτλων του PS Vita, όσο κι αν αυτό θα λειτουργούσε... ευεργετικά για τις πωλήσεις του τελευταίου (δεν έχει παρά να θυμηθεί κανείς πώς είχε λειτουργήσει η αντίστοιχη κατάσταση στα τελευταία χρόνια του PSP). Ήταν, περισσότερο, να προσφέρει στους κατόχους του φορητού συστήματος της Sony να εκτελέσουν εφαρμογές και games που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν, όπως π.χ. εξομοιωτές άλλων συστημάτων (SNES/Mega Drive) ή "ελεύθερες" εκδοχές games, όπως π.χ. το Vita Doom. Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι πιθανότητες να βρουν άλλοι προγραμματιστές τρόπο να "αξιοποιήσουν" το HENkaku για την αναπαραγωγή κλεψίτυπων games του PS Vita υπάρχουν και είναι ουκ ολίγες. Όπως πάντοτε... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ