PS4: το γραφικό περιβάλλον χειρισμού

Εντελώς διαφορετικό από το XMB, πρώτα παραδείγματα

Οι... γκρινιάρηδες μπορεί να στάθηκαν πέραν του δέοντος στο γεγονός ότι η Sony δεν επέδειξε στην πρόσφατη εκδήλωσή της στη Νέα Υόρκη το περίβλημα του PlayStation4, ελάχιστοι όμως παραπονέθηκαν για κάτι απείρως σημαντικότερο: την απουσία δειγμάτων του πώς θα είναι το περιβάλλον λειτουργίας του PS4 και πώς ακριβώς σκοπεύει η ιαπωνική εταιρεία να οπτικοποιήσει όλα όσα υποστήριξε στην παρουσίασή της περί "στενών δεσμών του PS4 με κοινωνικά δίκτυα και τον φιλικό κύκλο του παίκτη". Μία εβδομάδα μετά από την εκδήλωση αυτή, χθες, έδωσε στη δημοσιότητα και στιγμιότυπα του πώς θα δείχνει το γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας του PS4, το οποίο θα διαδεχθεί την πασίγνωστη CrossMedia Bar. Παραθέτουμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά, σχολιάζοντας:


Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη οθόνη του νέου περιβάλλοντος χειρισμού, με το Knack στο Blu-ray drive (όπως συμβαίνει τώρα στο Dashboard του Xbox 360). Από την άλλη πλευρά υπάρχει περίπτωση να μην είναι, επειδή είναι "κρυμμένες" όλες οι άλλες λειτουργίες του PS4 (π.χ. αναπαραγωγή multimedia), παρ' εκτός κι αν αυτές παρουσιάζονται μόνο όταν ο χρήστης κάνει μια ενέργεια σχετική π.χ. συνδέσει ένα USB drive που περιέχει αρχεία μουσικής.



Αυτή... σίγουρα δεν είναι η κύρια οθόνη του νέου γραφικού περιβάλλοντος - η παρουσία της "δραστηριότητας" (activity) των φίλων του παίκτη και η αλληλεπίδρασή τους με τα games του PS4 (και υλικό από αυτά) είναι τόσο έντονη, που θυμίζει... Facebook σχεδόν. Πιθανολογούμε ότι εμφανίζεται σε κάποια περιοχή/επιλογή με το όνομα "Social", την οποία έχουμε συναντήσει αλλού.



Η "κάρτα-προφίλ" του παίκτη μοιάζει περισσότερο με την παρούσα ή αυτή του Xbox Live, και πάλι ωστόσο είναι έντονη η παρουσία της "κοινωνικής δραστηριότητάς" του όσον αφορά στα games του PS4.



Περίπου έτσι αναμένουμε πως θα είναι το περιβάλλον χρήσης της λειτουργίας "μετάδοσης" (streaming), με την οποία ο παίκτης θα είναι σε θέση να "δημοσιεύσει" το παιχνίδι του σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που ασχολείται με αυτό. Υπάρχει και εδώ αλληλεπίδραση, με τη μορφή των σχολίων στα δεξιά.

Πέρα από τα παραπάνω στιγμιότυπα, η Sony έδωσε στη δημοσιότητα και κάποια ακόμη που αναπαριστούν το πώς οι πληροφορίες για φίλους του παίκτη και games που ο ίδιος και οι φίλοι του παίζουν, θα απεικονίζονται στην οθόνη smartphones και tablets. Από πλευράς εικαστικής η προσέγγιση είναι ακριβώς η ίδια, κάτι που θεωρούμε σωστό για λόγους ομοιομορφίας με το γενικότερο στυλ απεικόνισης των πληροφοριών αυτών και στο PS4. Περισσότερες λεπτομέρειες για όλα αυτά, ίσως και πρακτικές εντυπώσεις για την "αίσθηση" που αποπνέει κατά τη χρήση το νέο περιβάλλον χειρισμού του PS4, αναμένουμε να έχουμε τον Ιούνιο στην έκθεση της E3 στο Los Angeles. Έως τότε... υπομονή, μάλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ