PS4 Pro: ερωτήσεις, απαντήσεις

Σημεία άξια προσοχής, διευκρινίσεις για θέματα πρακτικά

Στο PS4 Pro είναι αναβαθμίσιμος ο εσωτερικός σκληρός δίσκος, όπως στο αρχικό PS4;
Ναι, είναι - και μάλιστα επειδή το Pro υποστηρίζει το πρωτόκολλο SATA3 αντί μόνο του SATA2, πολλοί σκληροί δίσκοι (ειδικά τεχνολογίας SSD) θα λειτουργούν σημαντικά ταχύτερα. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι ισχύει ο ίδιος περιορισμός ύψος για τον νέο δίσκο που θα τοποθετηθεί (9.5 χιλιοστά), καθώς και ότι το Pro συνεχίζει να μην υποστηρίζει εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (όπως κάνει π.χ. το Xbox One/One S).

Είναι δύσκολο να μεταφέρω τα games και τα δεδομένα μου από το αρχικό PS4 στο Pro;
Όχι, καθόλου. Δύσκολο δεν είναι, υπάρχει απλώς ο χρονοβόρος τρόπος και ο... κατά πολύ λιγότερο χρονοβόρος. Στην πρώτη περίπτωση εισέρχεται κάποιος στο PS4 Pro με τον υπάρχοντα λογαριασμό του στο PlayStation Network και μεταφέρει τα games και τα αρχεία προόδου του σε αυτά (save files αποθηκευμένα στους servers της Sony) ένα-ένα μέσω Internet. Στην δεύτερη περίπτωση συνδέει το αρχικό PS4 και το Pro μεταξύ τους με ένα τυπικό καλώδιο Ethernet και μεταφέρει τα πάντα από το ένα στο άλλο απευθείας. Εμείς δοκιμάσαμε τον δεύτερο τρόπο και λειτούργησε άψογα.


Υπάρχει κάποια από τις λειτουργίες του PSN που να μην υποστηρίζεται από το PS4 Pro ή κάποια που να προσφέρει αυτό, την οποία δεν προσφέρει το αρχικό PS4;
Όχι. Οι κάτοχοι των δύο συστημάτων βλέπουν τα προφίλ τους με τον ίδιο τρόπο, διατηρούν Friends Lists με τον ίδιο τρόπο, παίζουν Δικτυακά στα ίδια games, έχουν πρόσβαση στο ίδιο PlayStation Store και στα ίδια apps.

Υπάρχει κάτι περισσότερο που προσφέρει το PS4 Pro σε επίπεδο λειτουργικότητας σε σχέση με το αρχικό PS4;
Όχι, αλλά προσφέρει κάποιες από τις κοινές τους λειτουργίες καλύτερα. Η σύλλυψη στιγμιοτύπων και video μέσα από games γίνεται σε υψηλότερη ανάλυση στο Pro, η μετάδοση games "ζωντανά" στο Internet το ίδιο, η μετάδοση games του σε PC/Mac (μέσω της λειτουργίας Remote Play) το ίδιο. Βάσει του προσανατολισμού του, άλλωστε, το Pro προσφέρει περισσότερα πράγματα και στον τομέα της εικόνας ανάλυσης 4Κ πέραν των games, όπως π.χ. τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και άλλο υλικό μέσω Netflix και Youtube, σε υπερυψηλή ευκρίνεια - με τα ίδια apps του PS4, αναβαθμισμένα για τον σκοπό αυτό. Περισσότερα θα προστίθενται με το πέρασμα του χρόνου.


Στο PS4 Pro αποδίδει καλύτερα το PlayStation VR;
Για την ώρα όχι... αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει κάποια στιγμή. Στα games του PS VR που δοκιμάσαμε δεν είδαμε ουσιαστική διαφορά - όμως αυτή τη στιγμή είναι όλα σχεδιασμένα για να λειτουργούν σωστά στο αρχικό PS4 χωρίς να λαμβάνουν "στα υπ' όψιν" το Pro. Από τις αρχές της επόμενης χρονιάς περιμένουμε να δούμε από το PS4 Pro σε κάποιους τουλάχιστον τίτλους του PS VR είτε σταθερότερο ρυθμό σάρωσης της οθόνης, είτε στον ίδιο ρυθμό σάρωσης με αυτόν του PS4, υψηλότερη λεπτομέρεια στα γραφικά. Και πάλι, ωστόσο, υποθέτουμε πως θα περάσει καιρός μέχρις ότου η διαφορά ανάμεσα σε δύο "εκδόσεις" τίτλου για PS VR να γίνει ολοφάνερη.

Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες... θα θέλαμε σίγουρα κι εμείς τις απαντήσεις αν σκεφτόμασταν να προχωρήσουμε στην αγορά ενός PlayStation4 Pro. H Sony Interactive Entertainment έχει δημοσιεύσει βεβαίως τον δικό της επίσημο κατάλογο ερωτήσεων κι απαντήσεων, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα στα ελληνικά και προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Στην περίπτωση που κάποιος φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital έχει μια συγκεκριμένη ερώτηση ή απορία, άλλωστε, υπάρχει πάντοτε η λύση της αποστολής e-mail σε μας για την απάντηση (και στην συνέχεια η προσθήκη της απάντησης στο παρόν άρθρο). Όποιος ενδιαφέρεται, ρωτά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ