Pro Evolution Soccer 2012

Υπολογίσιμος αντίπαλος, μα όχι πρωταθλητής

Από την άλλη πλευρά, τα αρνητικά. Αυτός ο γρηγορότερος, ελεύθερος ρυθμός παιχνιδιού του νέου Pro Evo ίσως σε κάποιους αρέσει, αλλά οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως αφαιρεί από τον τίτλο αληθοφάνεια και αυτήν την αίσθηση του "βάζω κάτω τη μπάλα" που είχαμε αγαπήσει στα παλαιότερα games της σειράς. Οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές είναι ικανότεροι, οι τερματοφύλακες όμως παραμένουν... εγκληματικά κακοί, σε βαθμό εκνευριστικό συχνά. Και τα Training Challenges, τα οποία υποτίθεται πως έχουν ως σκοπό να συμφιλιώσουν τον νέο παίκτη με το χειρισμό και τη φιλοσοφία του Pro Evo, να... αποκαρδιώσουν κατορθώνουν τις πιο πολλές φορές.

Περισσότερο, ίσως, θα ενοχλήσει τους φίλους της σειράς των Pro Evolution το γεγονός ότι η έκδοση 2012 διατηρεί και αρκετές από τις αδυναμίες της σε σχέση με το "αντίπαλο δέος", τα FIFA και δη το πιο πρόσφατο. Η περιγραφή των αγώνων δεν είναι ικανοποιητικά καλή, για παράδειγμα. Οι επίσημες ομάδες και παίκτες έχουν αυξηθεί, όμως συνεχίζουν να είναι ένα υποσύνολο όσων προσφέρει το FIFA 2012, κάτι που έχει σαφώς επίπτωση στην αυθεντικότητα πολλών ματς. Οι επιλογές παιχνιδιού είναι λιγότερες σε αριθμό και όχι το ίδιο εκτενείς, ενώ η παρουσίαση και ο οπτικοακουστικός τομέας παραμένουν "ένα κλικ πιο κάτω" σε σχέση με την πρόταση της ΕΑ. Είναι... χρόνιες οι παθήσεις αυτές και κάποτε τις δικαιολογούσαμε επειδή το gameplay των Pro Evo ήταν καλύτερο από των FIFA - όμως τώρα που αυτό δεν ισχύει, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο; Πιθανότατα όχι.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Pro Evo 2012 δεν είναι κακός τίτλος, αλλά δεν είναι και η παραγωγή που θα λέγαμε "με το χέρι στην καρδιά" ότι τιμά το βαρύτιμο όνομα της σειράς. Χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά, προσεκτική μεν αλλά σε όλα τα επίπεδα, από την Konami προκειμένου να "κατεβάσει στο γήπεδο" το επόμενο φθινόπωρο έναν διεκδικητή του θρόνου της κατηγορίας αξιόμαχο. Για φέτος, οι φανατικοί οπαδοί των Pro Evo θα την αγοράσουν και θα την χαρούν πιθανώς τη νέα έκδοση, ναι. Αλλά για το πιο μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού το Pro Evo 2012 δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το καλύτερο football game της αγοράς αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε περισσότερα, μαμά Konami!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ