Πλησιάζει καινούργιο μοντέλο Xbox One

Όχι το πραγματικό επόμενο, μα ενδιαφέρον ούτως ή άλλως - έστω και ως πείραμα

H σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει να εξαπλώνεται στο Web από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν τόσο πολύ πυκνώσει οι σχετικές αναφορές από πολλά Δικτυακά μέσα ενημέρωσης - ορισμένα με αποδεδειγμένα έμπιστες πηγές μέσα στην Microsoft - ώστε η πιθανότητα ν' αποδειχθούν αληθινές να είναι πια μεγάλη: ο αμερικανικός κολοσσός σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά νέο μοντέλο Xbox One, το οποίο δεν θα ενσωματώνει drive οπτικών δίσκων και, κατά συνέπεια, θα μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο μόνο μέσα από το Internet, είτε μιλά κανείς για games είτε για ταινίες ή μουσική.

Το νέο αυτό μοντέλο θα ονομάζεται, σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, "Xbox One S All-Digital Edition" και, όπως προδίδει τ' όνομά του, θα στηρίζεται στο κατώτερο εκ των δύο υπαρχόντων Xbox One. Η επιλογή εκ μέρους της Microsoft είναι συνειδητή και σκόπιμη: αφαιρώντας το drive οπτικών δίσκων οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να φέρουν αυτό το Xbox One στην κατώτερη δυνατή τιμή στην αγορά - εικάζεται πως θα μπορούσαν να "κοπούν" έως και $100 από την συνιστώμενη λιανική τιμή του εισαγωγικού μοντέλου S, έτσι ώστε αυτό να πωλείται προς π.χ. $199 με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1TB.

Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο αυτά τα $199 θα "μεταφράζονταν" σε π.χ. €199, μα η αλήθεια είναι πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αισθανόμαστε πως το Xbox One S All-Digital Edition θα ήταν τόσο μεγάλος... πειρασμός για το καταναλωτικό κοινό. Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μπορούσε να αγοράσει κανείς στην Ελλάδα το Xbox One S 1 TB με ΑΑΑ τίτλο προς €219, οπότε δεν διακρίνουμε πώς ακριβώς θα "περνούσε στον καταναλωτή" η έλλειψη του drive οπτικών δίσκων ώστε αυτός να το αποκτήσει σε αισθητά χαμηλότερη τιμή (λέγεται δε πως το Xbox One S All-Digital Edition λόγω νεότερων μεθόδων λιθογραφίας για κεντρικό επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών θα κοστίζει συνολικά λιγότερα χρήματα να κατασκευαστεί ούτως ή άλλως).

Αν η Microsoft εννούσε όντως να "ταράξει τα νερά" του 2019 - καθώς όλα δείχνουν πως τα πραγματικά επόμενα Xbox και PlayStation θα διατεθούν τον Νοέμβριο του 2020 - με αυτό το "αμιγώς ψηφιακού περιεχομένου" Xbox One S, θα έπρεπε να ακολουθήσει αληθινά επιθετική τιμολογιακή πολιτική και να το προωθήσει στα π.χ. €149 ή ακόμη και €99 με μικρότερο σκληρό δίσκο και χωρίς συνοδευτικό τίτλο. Δεν υπάρχει φυσικά περίπτωση ακόμη κι έτσι να καλύψει το Xbox One την πολύ μεγάλη διαφορά που το χωρίζει από το PlayStation4 - αυτή η μάχη έχει χαθεί προ πολλού - όμως ο αμερικανικός κολοσσός θα μπορούσε να εξάγει από αυτό το πείραμα πολύτιμα συμπεράσματα για το ενδιαφέρον, την θέληση και την διάθεση του κοινού να αποκτήσει και να χρησιμοποιεί ένα οικιακό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης εξ ολοκλήρου κι αποκλειστικά στηριγμένο στο Internet.

To πλέον ενδιαφέρον, δε, στοιχείο όλων όσον αφορά στο Xbox One S All-Digital Edition; Πολλές αναφορές το θέλουν να κυκλοφορεί μέσα στον Μάιο (!), με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν από τις αρχές Απριλίου. Αν και ένα τέτοιο προϊόν πιθανότατα δεν θ' απευθυνθεί σε αφοσιωμένους gamers - οι οποίοι είτε έχουν ήδη Xbox One, είτε δεν πρόκειται πια ν' αγοράσουν για τους οποιουσδήποτε δικούς τους λόγους - είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η Microsoft θα έχανε την ευκαιρία να βοηθήσει το νέο της σύστημα αποκαλύπτοντάς το στην μεγαλύτερη έκθεση του gaming, την Ε3 του Ιουνίου. Στην αγορά αυτή τίποτε δεν αποκλείεται, φυσικά, γι' αυτό και αναμένουμε να διαπιστώσουμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα του φημολογούμενου Xbox One S All-Digital Edition με ενδιαφέρον. Αν η φημολογία γύρω από αυτό είναι βάσιμη, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ