PlayStation Now: σε πιο πολλές χώρες το 2019

Αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα, γλώσσα και Δικτυακή υποδομή οι πιθανοί λόγοι της καθυστέρησης

Η διασκέδαση με video games που "μεταδίδονται" μέσω Internet (που δεν εγκαθίστανται δηλαδή σε αποθηκευτικό μέσο του εκάστοτε συστήματος ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας) είναι σχεδόν... νομοτελειακό πως θα αποκτήσει μελλοντικά μία θέση ανάμεσα στις επιλογές των καταναλωτών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλες οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί από νωρίς στην υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης με υλοποίηση υπηρεσιών κινούνται με βήματα προσεκτικά - συμπεριλαμβανομένης της Sony, η οποία έκανε μεν το 2012 την εξαγορά της Gaikai για να αποκτήσει την σχετική τεχνογνωσία, αλλά χρειάστηκε τρία χρόνια για να ξεκινήσει την λειτουργία της υπηρεσίας της, του PlayStation Now, στις ΗΠΑ. Χρειάστηκε άλλα δύο για να προσφέρει την υπηρεσία αυτή σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και... δύο ακόμη για να την επεκτείνει σε περισσότερες. Ίσως τα βήματα παραείναι προσεκτικά!

Σε κάθε περίπτωση η Sony ανακοίνωσε πως στις 9 ευρωπαϊκές χώρες όπου ήδη διατίθεται εμπορικά το PlayStation Now προστίθενται 7 καινούργιες. Συγκεκριμένα πέρα από την Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, οι κάτοχοι PS4 ή PC που ζουν στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Νορβηγία, την Σουηδία, την Φιλνανδία και την Δανία θα είναι σύντομα σε θέση να εγγραφούν ως συνδρομητές στο PS Now. Ο ιαπωνικός κολοσσός έχει ήδη απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους κατόχους PS4 των χωρών αυτών να συμμετάσχουν στην δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της υπηρεσίας (beta phase) μέσα από ειδική σελίδα που ανήρτησε.

Διαβάζοντας την επέκταση του PS Now σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία η αλήθεια είναι πως νοιώσαμε έκπληξη για την μη διάθεση της υπηρεσίας και στο ελληνικό κοινό, καθώς διοικητικά και οικονομικά η χώρα μας εντάσσεται στον ίδιο "κύκλο" με τις προαναφερθείσες. Όμως είναι πιθανό η Sony να έκανε αυτήν την επιλογή τόσο βάσει γλώσσας - λόγος για τον οποίο είχαν συμπεριληφθεί "με την μία" οι 9 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες καθώς χρειάζονταν γι' αυτό πολύ λιγότερες γλώσσες - όσο και βάσει διείσδυσης των συνδέσεων "γρήγορου Internet" (broadband) στην Ελλάδα. Το PS Now απαιτεί αληθινές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων της τάξης των 5-10 Mbps, καθώς και συνδέσεις με καλά "αντανακλαστικά" (χαμηλό ping), τα οποία διαθέτει όχι μικρό ποσοστό του ελληνικού καταναλωτικού κοινού (περίπου το 35%), αλλά σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία του. Ας ελπίσουμε πως αργότερα στην χρονιά θα έχουμε νέα ανακοίνωση της Sony Interactive Entertainment για επέκταση του PS Νow και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - αν μη τί άλλο γιατί... από κάπου, και κάποια στιγμή, πρέπει να ξεκινά κανείς!

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/01/2019]: Μετά από ερωτήσεις που δεχθήκαμε από το κοινό του Αθηνοράματος σχετικά με την πιθανή ημερομηνία διάθεσης της υπηρεσίας PlayStation Now στην Ελλάδα και μετά από επικοινωνία με την Sony Hellas, παραθέτουμε την επίσημη απάντηση της Sony Interactive Entertainment Europe. "Εξετάζουμε τακτικά και προσεκτικά την επέκταση της υπηρεσίας PlayStation Now σε περισσότερες χώρες έτσι ώστε να διευρύνουμε το κοινό της, όσον αφορά στην Ελλάδα ωστόσο δεν έχουμε αυτήν την στιγμή κάτι ανακοινώσιμο". Η απάντηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το 2019 ή και το 2020, φυσικά, οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα αμέσως μόλις έχουμε σχετική ενημέρωση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ