PlayStation4: το χειριστήριο

Οικείος σχεδιασμός, μα με αλλαγές και προσθήκες

Όπως "είχε κυκλοφορήσει" ως φήμη τις προηγούμενες εβδομάδες στο Web - είχαν διαρρεύσει ακόμη και φωτογραφίες που φαίνονταν, και αποδείχθηκαν, αληθινές - το καινούργιο οικιακό PlayStation θα συνοδεύει και ανασχεδιασμένο χειριστήριο. Αυτό ονομάζεται και επίσημα DualShock4, διατηρεί τη γνώριμη, οικεία σε εκατομμύρια παίκτες διάταξη με τα τέσσερα πλήκτρα ενεργειών, τα τέσσερα κατεύθυνσης, τους διπλούς αναλογικούς μοχλούς και τα πλήκτρα- "σκανδάλες" στην πρόσοψη, όμως φέρνει στο προσκήνιο και μια σειρά από προσθήκες. Κάθε μία με τη δική της σημασία στη συνολική εμπειρία χρήσης του PlayStation4, με το οποίο θα συνεργάζεται στενότερα από ποτέ.

Η πρώτη αλλαγή που θα προσέξει οποιοσδήποτε κάτοχος των DualShock2/3 είναι αυτή για την οποία... γνωρίζουμε και τα λιγότερα: η επιφάνεια αφής ανάμεσα στα πλήκτρα κατεύθυνσης και ενεργειών, που καταλαμβάνει όλο το χώρο όπου κάποτε βρίσκονταν τα πλήκτρα "Start" και "Select". Αυτά έχουν αντικατασταθεί με το νέο πλήκτρο "Options" που βρίσκεται πάνω και δεξιά από την επιφάνεια αφής. Το πλήκτρο με το λογότυπο του PlayStation παραμένει και έχει τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια αφής, ενώ αριστερά και πάνω από αυτήν βρίσκεται το νέο πλήκτρο Share. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, παραπέμπουμε τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital στο άρθρο που εστιάζει στις καινούργιες λειτουργίες του PS4.

H δεύτερη αλλαγή δεν είναι άλλη από την ενσωμάτωση, ουσιαστικά, της φωτεινής επιφάνειας βάσει της οποίας λειτουργεί το PlayStation Move... πάνω στο ίδιο το DualShock4. Αυτή η επιφάνεια βρίσκεται στην πρόσοψη του χειριστηρίου, ανάμεσα στα πλήκτρα "σκανδάλες" δηλαδή, και έχει μπλε χρώμα και σχετικά περιορισμένη επιφάνεια, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το επίσης ανανεωμένο PlayStation Eye. Διατηρούμε επιφυλάξεις όσον αφορά στο αν και κατά πόσο αυτή η επιλογή της Sony είχε νόημα, αν μπορεί με άλλα λόγια να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που αυτή τη στιγμή λειτουργεί η φωτεινή σφαίρα στο PlayStation Move (το οποίο όμως έχει εντελώς διαφορετικό σχήμα και τρόπο χρήσης από το DualShock4), όμως θα χαρούμε να διαψευστούμε όταν η Sony επιδείξει τα πρώτα πρακτικά, ενδιαφέροντα παραδείγματα χρήσης του σε games.

Άλλες σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο: το DualShock4 ενσωματώνει πλέον θύρα σύνδεσης ακουστικού/μικροφώνου, ακριβώς όπως το χειριστήριο του Xbox 360, ώστε η φωνητική επικοινωνία να μην είναι εφικτή μόνο με ασύρματα σετ μέσω Bluetooth. Η θύρα USB με την οποία το χειριστήριο συνδέεται ενσύρματα με το PS4 ώστε να χρησιμοποιείται ή/και να φορτίζεται, είναι πλέον microUSB και όχι miniUSB - κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αξιοποιήσει πολύ μεγαλύτερη γκάμα καλωδίων και φορτιστών (είναι η ίδια θύρα που αξιοποιούν πάρα πολλά smartphones). Όπως είχε επίσης "ακουστεί" ως φήμη στο Web, το DualShock ενσωματώνει πλέον και λιλιπούτειο μονοφωνικό ηχείο - όχι όμως και μικρόφωνο, το οποίο υποθέτουμε ότι παραμένει προνόμιο του νέου PlayStation Eye.

Τα παραπάνω είναι όσα μπορεί να "καταθέσει" κανείς για την ώρα, με βάση τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Sony. Με δεδομένο το γεγονός ότι το PS4 θα γίνει διαθέσιμο σε κάποιες τουλάχιστον αγορές μέχρι τα Χριστούγεννα, ευελπιστούμε να έχουμε την ευκαιρία να έλθουμε σ' επαφή με το DualShock4, με games πλέον, τον Ιούνιο στην έκθεση της Ε3. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ