Οδήγηση Nissan GT-R με... χειριστήριο PlayStation!

Εν όψει Gran Turismo Sport, τηλεκατευθυνόμενο GT-R/C από τους Ιάπωνες

Το Gran Turismo Sport βρίσκεται πλέον "προ των πυλών" (κυκλοφορεί την επόμενη Τετάρτη) και μία από τις κατασκευάστριες αυτοκινήτων που έχει συνεργαστεί με την Sony σε όλη την μεγάλη πορεία της σειράς αυτής τίτλων, η Nissan, αξιοποιεί την συγκυρία για να επιδείξει το πιο πρόσφατο τεχνολογικό της επίτευγμα: ένα GT-R - από τα πλέον γνωστά οχήματα των Gran Turismo και το αγαπημένο του δημιουργού της, του Kazunori Yamauchi - το οποίο ελέγχεται με τηλεχειρισμό και κατευθύνεται από ένα... PlayStation DualShock!

Πράγματι: η Nissan έχει αναπτύξει ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης το οποίο απαρτίζεται από τέσσερα υποσυστήματα και αντλεί πληροφορίες από τον χειριστή του 100 φορές το δευτερόλεπτο. Κάθε ένα από τα υποσυστήματα αυτά αναλαμβάνει την αλλαγή των ταχυτήτων, το γκάζι, το φρένο και την στροφή των τροχών, αλλά ελέγχεται από ένα... DualShock4, to χειριστήριο των PS4, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία μετατροπή ή αναβάθμιση: κάθε στοιχείο του ελέγχου στο συγκεκριμένο GT-R (το οποίο η Nissan ονομάζει GT-R/C ανακαλώντας τα... αγαπημένα τηλεκατευθυνόμενα των παιδικών μας χρόνων) "περνά" μέσα από τα πλήκτρα και τους μοχλούς του DS4, σαν να... το "οδηγούσε" κανείς σε Gran Turismo!

Tο όλο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει από απόσταση ενός χιλιομέτρου (αλλά πρακτικά από μικρότερη γιατί φυσικά δεν είναι τόση η ακτίνα λειτουργίας του joypad αυτού καθ' αυτού) και φυσικά ενσωματώνει, για κάθε ενδεχόμενο, "δικλείδα ασφαλείας" με άμεση απενεργοποίηση της μηχανής και σταδιακό φρενάρισμα των τροχών. Αυτό δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί, πάντως, καθόλου στο GT-R/C όταν "έτρεξε" για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες στην αγγλική αγωνιστική πίστα του Silverstone, όπου ελεγχόμενο από ελικόπτερο άγγιξε σε ταχύτητα τα 210 (!!!) χλμ/ώρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που εκπλήσσονται όσο κι εμείς με αυτήν την επίδοση - δεν έχουμε πάψει να μιλάμε για ένα... τηλεκατευθυνόμενο GT-R, ε! - παραθέτουμε και το τελευταίο "κομμάτι του παζλ": την επίδοση αυτή πέτυχε ο Jann Mardenborough, ένας από τους "λίγους και εκλεκτούς" οδηγούς αγώνων που έχει αποφοιτήσει από την σχολή GT Academy, της οποίας οι μαθητές... ξεκίνησαν την οδήγηση ως gamers στα Gran Turismo των PlayStation. Έτσι ο Mardenborough ολοκληρώνει έναν κύκλο, τρόπον τινά: από το DualShock και τα εικονικά GT-R, στο τιμόνι και τα πραγματικά GT-R και στη συνέχεια... πίσω στο DualShock αλλά στο πραγματικό GT-R/C. Ή "το' χεις" ή "δεν το' χεις"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ