Nintendo Switch: παραβίαση λογισμικού... πλήρης

Οι hackers εγκαθιστούν σε αυτό κανονικό, κανονικότατο Linux, πιθανές εξελίξεις στον ορίζοντα

Το νεότερο υβριδικό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης της Nintendo, το Switch, είναι ήδη τόσο επιτυχημένο ώστε να... μην χρειάζεται κανενός είδους βοήθεια - ο ιαπωνικός κολοσσός συνεχίζει να αυξάνει τον ρυθμό παραγωγής του και να θέτει υψηλότερους στόχους πωλήσεων ενώ ακόμη το προϊόν δεν έχει ολοκληρώσει έναν χρόνο παρουσίας στην αγορά - όμως μία νέα εξέλιξη ενδέχεται να εκτοξεύσει την δημοτικότητά του σε... στρατοσφαιρικά επίπεδα, έστω κι αν δεν είναι ακριβώς ο τρόπος που η Nintendo θα προτιμούσε. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου ένα από τα πλέον γνωστά group από hackers, οι fail0verflow, είχαν επιδείξει την εκκίνηση ενός Switch σε γραμμή εντολών Linux, παρακάμπτοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που η Nintendo έχει εγκαταστήσει ώστε να καταστήσει κάτι τέτοιο ανέφικτο. Ε, όπως φαίνεται η διαδικασία "σπασίματος" του Switch δείχνει να είναι πια πλήρης, καθώς πριν από λίγες ώρες το ίδιο group δημοσίευσε video λειτουργίας του συστήματος της Nintendo σε πλήρες γραφικό περιβάλλον Linux, με χρήση της οθόνης αφής και κανονική πρόσβαση στο Internet!

Αυτό που πρακτικά σημαίνει η επίδειξη του video είναι πως το συγκεκριμένο group (που συμμετέχει και στην προσπάθεια παραβίασης της προστασίας του PlayStation4 εδώ και καιρό) έχει αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα υποσυστήματα του Switch και, κατά συνέπεια, βρίσκεται μόνο ένα ή δύο βήματα μακριά από την ανακάλυψη τρόπου με τον οποίον θα μπορούσε να εκτελεστεί στο σύστημα αυτό κώδικας μη εγκεκριμένος από την Nintendo. Αυτό, ας μην... κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, σημαίνει εκτέλεση προγραμμάτων που έχουν αναπτύξει χρήστες μόνοι τους αλλά και ενδεχομένως εκτέλεση κλεψίτυπων αντιτύπων games για Switch (αν φυσικά παραβιαστεί και η δική τους προστασία ώστε να διαρρεύσουν στο Internet αντίτυπα που μπορούν να αποθηκευθούν στην συνέχεια σε κάρτα μνήμης α λα Sony PSP).

Το δεύτερο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πως είναι εφικτό, όμως αν συνυπολογίσει κανείς πως games του Switch βρίσκονται και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Nintendo (όπου δεν είναι προστατευμένα και με τρόπο υλικό όπως τα εμπορικά games σε κάρτες μνήμης), η πιθανότητα να συμβεί δεν είναι πλέον μικρή. Αν πιστέψει, δε, κανείς τους hackers του fail0verflow, η "κερκόπορτα" που αξιοποιήθηκε βρίσκεται (χωρίς να έχουν γίνει συγκεκριμένοι) στον σχεδιασμό του σημαντικότερου ουσιαστικά chip του Switch, του Tegra X1 της nVidia. Αυτό σημαίνει πως θα είναι είτε πάρα πολύ δύσκολο, είτε αδύνατο για την Nintendo να "κλείσει την κερκόπορτα" αυτή μέσω ενημέρωσης λογισμικού. Θα μπορούσε να το κάνει με ανανεωμένη έκδοση του Switch σε επίπεδο hardware, όμως όλα τα προϊόντα αυτά που έχουν ήδκ κυκλοφορήσει θα παρέμεναν έκθετα στον τρόπο παραβίασης που βρήκαν οι fail0verflow.

To ότι οι fail0verflow επέδειξαν πλήρες Linux σε λειτουργία στο Switch δεν σημαίνει, ακόμη, ότι η Nintendo θα πρέπει... αυτομάτως να πανικοβληθεί: το group δεν δημοσιοποίησε, και μπορεί να μην δημοσιοποιήσει ποτέ, την "κερκόπορτα" που άλλοι crackers θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εκτελέσουν κλεψίτυπα games του Switch. Όμως τώρα που είναι γνωστό πως η προστασία του υβριδικού συστήματος των Ιαπώνων είναι παραβιάσιμη, θα ενταθούν οι προσπάθειες των άλλων hacker groups και έτσι ξεκινά, τρόπον τινά, ενός είδους "αντίστροφη μέτρηση". Αν το Switch ακολουθήσει τον δρόμο των αρχικών μοντέλων PSP της Sony, η Nintendo θα σημειώσει μεγάλες απώλειες από την πώληση των games του, τόσο των δικών της όσο και των ανεξάρτητων εταιρειών. Απομένει να διαπιστώσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η νέα κατάσταση και αν το Switch θα γίνει... ακόμη περισσότερο ποθητό στο καταναλωτικό κοινό απ' ότι ήδη είναι, έστω και για τους λάθος λόγους. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ