Nintendo DSi XL

Για παίκτες με ανάγκες... ειδικές

Αυτό που... σώζει την κατάσταση, σε ένα βαθμό, είναι το γεγονός ότι αυτό θα το αντιληφθούν κατά βάση όσοι και όσες έχουν παίξει games στο "κανονικό" DSi. Το κοινό στο οποίο στοχεύει το XL είναι π.χ. ηλικιωμένοι άνθρωποι, μικρά σε ηλικία παιδιά και άλλες ομάδες καταναλωτών, για τους οποίους έχει πιο πολλή σημασία η ευχρηστία παρά η πιστότητα απεικόνισης. Κι εκεί το νέο DSi όντως βοηθά, στο να είναι δηλαδή πιο ακριβής κάθε εντολή που καταχωρείται με τη γραφίδα, αφού προσφέρεται πια σημαντικά μεγαλύτερος χώρος.

Οι νέες διαστάσεις των οθονών βοηθούν και στη διαδικασία πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με τις σελίδες να απεικονίζονται καθαρά, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία μεγέθυνσης. Σαφώς καλύτερος, διαυγέστερος είναι και ο στερεοφωνικός ήχος από τα ηχεία, αφού ο επιπλέον διαθέσιμος χώρος στο περίβλημα του XL επέτρεψε στη Nintendo να διορθώσει αυτό το σημαντικό μειονέκτημα του DSi. To βάρος της συσκευής είναι κατά 32% μεγαλύτερο (100 γραμμάρια), αλλά ο χαρακτηρισμός του "φορητού" συστήματος παραμένει συνεπής στην έννοιά του. Βελτιωμένες είναι και οι επιδόσεις της νέας μπαταρίας, η οποία αγγίζει πρακτικά τις 15-17 ώρες παιχνιδιού.

Όσον αφορά στην εργονομία του DSi XL, αυτό συνεχίζει να "φωλιάζει" άνετα στα χέρια του χρήστη - ίσως κατά τι ευκολότερα τώρα - ενώ η πρόσβαση στα πλήκτρα L και R παραμένει άνετη. Η μεγαλύτερη γραφίδα που βρίσκεται στο πακέτο αγοράς μπορεί να βοηθήσει στα παιχνίδια γρίφων και κουίζ, αφού δε γλιστρά τόσο εύκολα από τα χέρια όσο η απλή. Η πάνω οθόνη έχει δύο έξτρα θέσεις που όπου σταθεροποιείται, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές για τη γωνία θέασης. Αρνητικό στοιχείο, πάντως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα πλήκτρα και ο σταυρός κατευθύνσεων παραμένουν στις ίδιες - αναλογικά μικρές πια - διαστάσεις. Το ματ φινίρισμα στο καπάκι, εξάλλου, προσδίδει στο DSi XL σαφώς περισσότερο "ενήλικο" χαρακτήρα, κι ας... ενθαρρύνει τις δαχτυλιές στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν.

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το DSi XL είναι "ειδικό" προϊόν: στοχεύει σ' ένα είτε σημαντικά μεγαλύτερο είτε πολύ μικρότερο ηλικιακά κοινό από αυτό που έχει ήδη κερδίσει η Nintendo με τα casual games των φορητών της συστημάτων. Γι' αυτό το κοινό και μόνο - στο οποίο όντως θα χρησιμεύσει η μεγαλύτερη διαγώνιος των οθονών - δεν είναι κακή πρόταση. Σ' εκείνους κι εκείνες, ωστόσο, που σκέφτονται να προχωρήσουν στην αγορά ενός νέου φορητού συστήματος ψυχαγωγίας, με αληθινά καινούργιες δυνατότητες, θα συστήναμε να περιμένουν την έκθεση της Ε3, τον Ιούνιο, για ενδεχόμενες... χμ... αποκαλύψεις. Κι αν αυτές δεν προκύψουν, στα καταστήματα θα βρίσκονται τα XL, δεν χάνονται!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ