Nintendo: αλλού κέρδη, αλλού απώλειες

Καλύτερη η εικόνα του 3DS, τραγική του Wii, προβληματίζει το DS

Ολοκληρώνοντας τη συλλογή των οικονομικών της στοιχείων για το προηγούμενο τρίμηνο, και εν όψει της κυκλοφορίας του 3DS XL, η Nintendο έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της εμπορικής της πορείας για τον Απρίλιο-Ιούνιο της φετινής χρονιάς. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αυτών είναι ανάμικτη - θετική σε κάποια πράγματα, αρνητική σε άλλα - έστω κι αν σε σημαντικό βαθμό ήταν η αναμενόμενη. Είναι η εικόνα των τριών τελευταίων μηνών του 2012 - όταν δηλαδή θα έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και το επερχόμενο WiiU - αυτή που θα έχει προφανώς το περισσότερο ενδιαφέρον, για την ώρα ωστόσο και αυτά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ίσως είναι ενδεικτικά.

Συγκεκριμένα: η Nintendo συνεχίζει να καταγράφει συνολικά αρνητική πορεία. Έχοντας ολοκληρώσει ένα οικονομικό έτος καταστροφικό (με απώλειες της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν), μέσα στο 2012 η κατάσταση έχει σε κάποιο βαθμό βελτιωθεί, αλλά όχι τόσο ώστε να τής χαρίζει θετικό πρόσημο: ενώ στο περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο κατέγραψε ζημίες ύψους 326 εκ. δολαρίων, στο φετινό κατέγραψε ζημίες 220 εκ. Όχι ακριβώς αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς "ανάκαμψη" δηλαδή, παρά τις δεδηλωμένες ελπίδες της. Για τη βελτίωση, δε, ευθύνεται αποκλειστικά το Nintendo 3DS, το οποίο έχει αυξήσει τις πωλήσεις του σε υπερδιπλάσιο βαθμό αναλογικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (1.86 εκ. συστήματα έναντι 710.000 το 2011).

Σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι το 3DS πωλείται πλέον χωρίς να δημιουργεί ζημίες στη Nintendo - ζημίες που είχαν προκύψει από την αναγκαστική μείωσης τιμής του πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω της κακής αρχικής πορείας του συστήματος. Η κίνηση αυτή (και η κυκλοφορία ΑΑΑ τίτλων κατά την εορταστική περίοδο του 2011) έφερε αποτέλεσμα, ωστόσο, αρκετό ώστε η πελατειακή βάση του 3DS σήμερα να τοποθετείται στα 19 εκατομμύρια συστήματα. Την περαιτέρω γενική πτώση των κερδών της Nintendo απέτρεψαν οι πολύ καλές πωλήσεις του 3DS (αλλά και των DS και Wii) σε games, απ' όπου η ιαπωνική εταιρεία αντλεί πάντοτε σημαντικά έσοδα.

Αναμενόμενα, το Wii και το DS δεν ακολούθησαν την ίδια θετική τροχιά με το 3DS - για την ακρίβεια το πρώτο έχει πρακτικά ολοκληρώσει την πορεία του πια (σημειώθηκαν πωλήσεις μόλις 700.000 συστημάτων σε όλο το τρίμηνο), ενώ το δεύτερο εμφανίζει... θεαματικά πτωτική πορεία (μόλις 540.000 συστήματα πωλήθηκαν αντί των 1.44 εκ. συστημάτων στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Το Wii, πάντως, έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις παγκοσμίως τα 96 εκατομμύρια συστήματα και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο πιθανώς θα ξεπεράσει τα 100 πριν... συνταξιοδοτηθεί επίσημα - οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το Xbox 360 και το PS3 (που αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια συστήματα) θα καταφέρουν να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο πριν οι δικές τους πωλήσεις πλατειάσουν. To DS έχει ήδη ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 150 εκατομμύρια συστήματα, οπότε θα προσφέρει υπολογίσιμα έσοδα στη Nintendo καιρό αφότου το ίδιο το προϊόν φυσιολογικά ολοκληρώσει την πορεία του στην αγορά. Ε, λογικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ