News Snacks 28-03-11

Το Crysis 2 κλάσεις ανώτερο σε PC, μικροπροβλήματα στο 3DS

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Apple, Apple, Apple και... εν τέχει τα νέα της, ώστε να προχωρήσουμε και σε άλλα πράγματα. Ένα: για τις 6 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί το επόμενο μεγάλο της event, η Worldwide Developer Conference, όπου αναμένεται ν' αποκαλυφθούν - ανάμεσα στ' άλλα - το iPhone 5, η έκδοση 5 του λειτουργικού iOS, αλλά και το Mac OS-X Lion για τους υπολογιστές Mac. Δύο: έγινε διαθέσιμη η έκδοση 4.3.1 του iOS, η οποία (ως είθισται) κάνει μια σειρά διορθώσεων σε λειτουργίες των iPhone, iPad και iPod Touch που χρησιμοποιούν το το πρόσφατο iOS 4.3. Τρία: η ώρα άλλαξε στην Ευρώπη, η... αδυναμία της Apple όμως να διορθώσει το πρόβλημα με τις ειδοποιήσεις του ξυπνητηριού (!!!), όχι. Και πάλι γκρίνιες, λοιπόν, από αργοπορημένους στη δουλειά (και όχι μόνο). Ε, μην ασχολείσαι Steve! Μέχρι να διορθωθεί το θέμα, θα έχει καταργηθεί και η εαρινή/φθινοπωρινή ώρα στην Ευρώπη!

Ένα - ευτυχώς πολύ μικρό σε έκταση - θέμα φαίνεται να αντιμετωπίζει και το Nintendo 3DS, το οποίο κυκλοφόρησε σε Αμερική και Ευρώπη προχθές. Ένας αριθμός από gamers αναφέρει στο Web ότι σε διάφορους τίτλους για το νέο φορητό σύστημα παρατηρείται δυσλειτουργία, "παγώματα" και η εμφάνιση μηνυμάτων τύπου "An error has occurred. Hold down the POWER Button to turn off the power, then turn it on and try again". Άλλοι χρήστες βεβαιώνουν πως με τις οδηγίες αυτές το 3DS επανέρχεται σε κανονική λειτουργία, άλλοι υποστηρίζουν πως χρειάστηκε να γίνει format στην κάρτα SD που χρησιμοποιούν για την αποθήκευση δεδομένων. Στα δύο games του 3DS που έχουμε όλα κι όλα δοκιμάσει μέχρι στιγμής δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο, θα αναφέρουμε ωστόσο ο,τιδήποτε... περίεργο υποπέσει στην αντίληψή μας, στην αναλυτική παρουσίαση που θα δημοσιευθεί σύντομα.

Ένα από τα καλύτερα games του ολοκαίνουργιου 3DS φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής το Super Street Fighter IV, η Capcom ωστόσο δείχνει να είναι έτοιμη ήδη για την επόμενη έκδοση του τίτλου στα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας. Δεν αναφερόμαστε σε κάποιο... SFV, βέβαια, αλλά στο - βαθιά ανάσα - Super Street Fighter IV Arcade Edition. Πρόκειται για την έκδοση των coin-op που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής μόνο στην Ιαπωνία και περιμέναμε να έλθει κάποια στιγμή στα PS3 και Xbox 360 με τη μορφή επί πληρωμή update μέσω Internet για το SSFIV των δύο συστημάτων. Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, ο τίτλος θα είναι αυτόνομη, κανονική κυκλοφορία σε οπτικό μέσο, αφού το σώμα χαρακτηρισμού καταλληλότητας των games που θα κυκλοφορήσουν στη Μεγάλη Βρετανία, το BBFC, τον ενέκρινε (και έμμεσα... αποκάλυψε) προχθές. Η Capcom θα κάνει σχετικές ανανοινώσεις σε λίγες ημέρες και ελπίζουμε σε αυτές να περιλαμβάνεται και μία έκδοση για Η/Υ, κι ας... την πίκραναν οι PC gamers με τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας κλεψίτυπων αντιγράφων και, εχμ, torrenting του SFIV.

Δυστυχώς, υψηλός δείκτης... torrenting αναπόφευκτα θα χαρακτηρίσει και την έκδοση του Crysis 2 για PC, η οποία κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα καταστήματα μαζί με αυτές των PS3/Xbox360. Κάτι αναμφίβολα λυπηρό, αν σκεφτεί κανείς πόση δουλειά έχει γίνει εκ μέρους της Crytek και πόσες είναι οι πιθανότητες το νέο Crysis να αναδειχθεί και πάλι σε... εργαλείο προσδιορισμού της ποιότητας 3D γραφικών στα σύγχρονα PC games (και εργαλείο βασανιστηρίων για τις σύγχρονες κάρτες γραφικών φυσικά). Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, άλλωστε, μπορεί να ήταν η έκδοση για Xbox 360 αυτή που εκτόπισε το Homefront της THQ από την πρώτη θέση πολλών Top Ten ευρωπαϊκών χωρών, αλλά είναι η έκδοση για PC αυτή που τεχνολογικά υπερέχει των αντίστοιχων για PS3/Xbox 360. Και μάλιστα κατά κράτος, όχι μόνο όσον αφορά στις επιλογές βελτίωσης αυτών των 3D γραφικών, αλλά και της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανανέωσης της οθόνης σε αναλύσεις FullHD ή ανώτερες (κι όχι σε PC των €3000 μόνο). Και για το θέμα αυτό, οι εντυπώσεις μας σύντομα!

Ανάμικτες εντυπώσεις, πάντως - και ολοκληρώνοντας για σήμερα - δημιούργησαν οι προσφορές των CosmOTE και Vodafone που αφορούν σε πρόσβαση στο Internet μέσω iPad/iPad 2. Η πρώτη προσφέρει όγκο δεδομένων 500 ΜΒ ανά μήνα αντί €10. Η δεύτερη προσφέρει ακριβώς τον ίδιο όγκο δεδομένων στην ίδια τιμή αν ο χρήστης ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία εγγραφής σε κατάστημα, αλλά τον ίδιο όγκο δεδομένων στη μισή τιμή (€5) για έξι μήνες, αν ο χρήστης ολοκληρώσει την ίδια διαδικασία online. Και οι δύο προσφορές δεν απαιτούν εγγραφή σε δεσμευτικό πρόγραμμα συνδρομής, μετά την εξάντληση του συγκεκριμένου όγκου δεδομένων δεν παρέχεται περισσότερος, ενώ μη αξιοποιημένα MB δεν μεταφέρονται στον επόμενο ημερολογιακό μήνα. Γνώμη μας είναι πως οι τιμές είναι ελαφρώς... "τσιμπημένες", αλλά και πως τα 500 ΜΒ δεδομένων θα πρέπει λογικά ν' αποδειχθούν αρκετά για απλό Web browsing, mail, social networking και τα περισσότερα games. Έτσι κι αλλιώς ούτε η οθόνη του iPad/iPad 2 ενθαρρύνει την εκτενή χρήση τους εκτός σπιτιού, ούτε οι ταχύτητες 3G των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τη μεταφορά μεγάλων αρχείων (π.χ. εγκατάσταση πολλών εφαρμογών από το App Store). Για το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό, με άλλα λόγια, μια χαρά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ