News Snacks 28-02-11

Ξεκινά το 3DS, διατάζει το... Βιετνάμ

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε την παρθενική εμφάνιση του Nintendo 3DS, του νέου φορητού συστήματος διασκέδασης της ιαπωνικής εταιρείας, στη χώρα της φυσικά - και οι ενδείξεις είναι θετικότατες. Πάνω από 400.000 3DS πωλήθηκαν μέσα στις δύο αυτές ημέρες, πρακτικά όλο το στοκ που διέθεσε η Nintendo - όχι κάτι ασυνήθιστο, αφού στην πρεμιέρα αυτών των προϊόντων η ζήτηση πάντοτε ξεπερνά την προσφορά. Το σημαντικό όμως είναι πως ο αριθμός αυτός κάλυψε ουσιαστικά τις... προπαραγγελίες (!) και πως, βάσει του ενδιαφέροντος που έχει μέχρι στιγμής επιδείξει το κοινό, η Nintendo ενδέχεται να πετύχει με σχετική άνεση το στόχο του 1.5 εκατομμυρίων συστημάτων μέχρι τις 31/3. Ο παγκόσμιος στόχος είναι 3.5 εκατομμύρια συστήματα έως το τέλος του ίδιου μήνα. Θα τον πετύχει; Και, το κυριότερο, θα διατηρήσει το 3DS τον ίδιο ρυθμό πωλήσεων όταν οι early adopters, που αγοράζουν κάθε τί καινούργιο, το έχουν πια όλοι; Ίδωμεν!

Αυτό που, ωστόσο, δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να δούμε, είναι τα αντίμετρα της Nintendo κατά των κλεψίτυπων αντιγράφων games (όπως η ίδια δεδηλωμένα τα χαρακτήρισε ως τα καλύτερα που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα) ν' αποδεικνύονται ανεπαρκή από την πρώτη ημέρα. Ήδη είναι διαθέσιμα στο YouTube κλιπάκια που αποδεικνύουν ότι το περίφημο cartridge του λογισμικού R4, που επιτρέπει την εκτέλεση games του Nintendo DS/DSi από αρχεία σε κάρτες μνήμης SD, λειτουργεί κανονικά στο 3DS (!). Μερικά ακόμη αποδεικνύουν ότι με τη βοήθεια άλλων βοηθητικών προγραμμάτων, όπως το CodeFreak και το Lameboy, κάποιοι hackers κατάφεραν το ίδιο. Φυσικά η Nintendo μπορεί πάντοτε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Sony και να καταπολεμήσει αυτές τις μεθόδους με firmware updates του 3DS, η πρώτη ωστόσο είναι πολύ περισσότερο διστακτική από τη δεύτερη στο να κυκλοφορεί και να επιβάλλει τέτοια updates. Ίδωμεν... Νο 2, με άλλα λόγια.

Καθόλου διστακτική, πάντως, να επιβάλλει τις πεποιθήσεις και απόψεις της σχετικά με τα games και το πώς θα... έπρεπε να παίζονται, δείχνει να είναι η κυβέρνηση του Vietnam. To Υπουργείο Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών της χώρας έστειλε τελεσίγραφο σε όλους τους παρόχους πρόσβασης στο Internet που λειτουργούν εκεί, να εμποδίζουν από δω και στο εξής τη δυνατότητα λειτουργίας των online games από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 8.00 το πρωί. Έχουν, δε, περιθώριο μέχρι τις 3 Μαρτίου να εφαρμόσουν τη διαταγή - or else. Είναι να απορεί κανείς, ακόμη και για ένα καθεστώς που αυτοαποκαλείται σοσιαλιστικό ενώ πρακτικά είναι απολυταρχικό. Τους Έλληνες πολιτικούς που επέβαλλαν το 2002 το νόμο 3037 για τα... "φρουτάκια" και θεώρησαν - σε ρεσιτάλ άγνοιας και ανοησίας - ΟΚ να συμπεριλάβουν και τα arcades, φορτώνοντας τη χώρα με πρόστιμα της ΕΕ για χρόνια; Τους έχουμε ξεχάσει; Όχι. Αλλά είναι παρήγορο να ξέρουμε πως υπάρχουν ακόμη χειρότεροι... με πρόθεση.

Χειρότερη όμως πριν γίνει καλύτερη - όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες - προβλέπεται πως θα είναι και η κατάσταση στο ασαφές, ακόμη, τοπίο των tablets. Μία εταιρεία ονόματι AdvanceTC επιδεικνύει μία συσκευή με οθόνη διαγωνίου 4.8 ιντσών και λειτουργικό Windows 7 (!). Και αναρωτιόμαστε τώρα: κινητό smartphone είναι αυτό... tablet είναι... τί είναι; Ο δημοσιογράφος που το αντίκρυσε, έδωσε λύση στο πρόβλημα: tabletphone! Η Samsung, δε, έχοντας ήδη στην αγορά το Galaxy Tab στις 7 ίντσες, ανακοίνωσε στην CES ένα ακόμη tablet στις 10.1 ίντσες και φήμες θέλουν την κορεάτικη εταιρεία να κυκλοφορεί σύντομα ακόμη ένα, στις 8.9 ίντσες! Αν προσθέσει κανείς και τις - αστήρικτες κατά τη γνώμη μας αλλά υπαρκτές - φήμες και για ένα iPad στις 7 ίντσες κάποια στιγμή, είναι να απορεί που ο κόσμος τηρεί στάση αναμονής για τα tablets; Πέρα των λόγων που σχετίζονται με το κόστος, δηλαδή.

Το κόστος πάντως, ολοκληρώνοντας για σήμερα, υποψιαζόμαστε πως δεν θα είναι το κύριο μέλημα όσων θα θέλουν στα τέλη του Μάρτη να παίξουν το υπέροχο Crysis 2 σε PC όπως τού αξίζει - με άλλα λόγια σε υπερυψηλές αναλύσεις, με όλα τα εφέ ενεργοποιημένα και σε ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης πολλαπλάσιους του... 30! Γι' αυτούς οι nVidia και AMD φαίνονται έτοιμες να προσφέρουν σε ακριβώς αυτό το χρονικό σημείο - τυχαίο δεν νομίζουμε κλπ. κλπ. - τις κορυφαίες τους κάρτες γραφικών. Αναφερόμαστε στις... σάντουιτς GeForce GTX 590 και Radeon HD 6990, οι οποίες σε ένα περίβλημα θα φιλοξενούν δύο επεξεργαστές γραφικών. Είναι το είδος των καρτών επέκτασης, φυσικά, που όχι μόνο κοστίζουν εύκολα άνω των 600 ή περισσότερων ευρώ, αλλά και αυτών που καταναλώνουν... τα μισά από αυτά τα χρήματα αιτησίως σε ρεύμα. Έχουν σημασία και τα δύο αυτά στοιχεία για τους αφοσιωμένους PC gamers; Όχι. Χαιρόμαστε γι' αυτό; Ω, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ