News Snacks 22-02-11

MacBook Pro... προ των πυλών, τα εύσημα στη Denon

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Να, γι' αυτό αγαπάμε τις φήμες στο Web περισσότερο απ' όσο τις μισούμε: πολλές φορές οι πιο ενδιαφέρουσες αποδεικνύονται αληθινές. Όπως για παράδειγμα αυτή που ήθελε τη Microsoft να μην αφήνει στην τύχη τους όλους εκείνους τους hackers που από το Νοέμβρη βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους να αξιοποιούν το Kinect για το Xbox 360, αλλά με PC ή άλλα συστήματα. Πράγματι, η αμερικανική εταιρεία θα διαθέσει μέσα στην άνοιξη ένα σύνολο εργαλείων (SDK) για Windows, υποθέτουμε με τους κατάλληλους drivers, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν "κανονικά και με το νόμο" να δημιουργούν εφαρμογές που αξιοποιούν την κάμερα ή/και τα μικρόφωνα του Kinect. Αν σκεφτεί κανείς τί απίθανα κι εντυπωσιακά έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα, χωρίς το Kinect να υποστηρίζεται επίσημα για χρήση άλλη από αυτή των games σε Xbox 360, δεν είναι δύσκολο να ενθουσιαστεί με την ιδέα του τί μπορεί να εμφανιστεί από την άνοιξη και μετά. Για να δούμε τί θα δούμε!

Άλλη αυτή η περίπτωση των δημιουργικών hackers, όμως, κι άλλη αυτή εκείνων που αντιμετωπίζει η Sony με το PS3 - γι' αυτό και η επικρατέστερη γνώμη για το θέμα, από την πρώτη μέρα που ανέκυψε, πήρε σήμερα τη μορφή φήμης πιθανής να επιβεβαιωθεί. O μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί πως το οικιακό PlayStation θα θωρακιστεί και πάλι, είναι να αλλάξουν στοιχεία της κεντρικής του πλακέτας, καθώς και τα "κλειδιά" ασφαλείας, ώστε να μην είναι ίδια με αυτά που έχουν πια διαρρεύσει. Η φημολογία για νέα έκδοση PS3 από τη Sony, λοιπόν, δικαιολογημένη κρίνεται, έστω και αστήρικτη για την ώρα. Ένα Web site την ξεκίνησε, ουκ ολίγα την έχουν ως τώρα αναμεταδώσει, κάποια μάλιστα συνδυάζοντάς την και με μείωση τιμής τον Ιούνιο (!) - κάτι που δεν θα μας πείραζε καθόλου, φυσικά, μα όσο η εμπορική πορεία του PS3 είναι καλή κι η Microsoft δεν αλλάζει την τιμή πώλησης του Xbox 360... τίποτε δεν είναι βέβαιο. Από την άλλη, έτσι η Sony θα αξιοποιούσε στο έπακρο το εκπληκτικό line-up τίτλων που έχει φέτος, αλλά και θα απέτρεπε την πειρατεία ΑΑΑ παραγωγών, όπως του Killzone 3. Ε, η έκθεση της Ε3 δεν είναι και πολύ μακριά!

Πολύ μακριά δεν φαίνεται να είναι η Sony και από την αγορά των tablet, αν πιστέψουμε νέα στοιχεία που διέρρευσαν για τις προθέσεις της όσον αφορά αυτήν την κατηγορία. Πέρα λοιπόν από το tablet που θα βασίζεται σε Android 3.0, το οποίο είχαμε ήδη αναφέρει, αξιόπιστο Web site υποστηρίζει πως "στο πρόγραμμα" της Sony υπάρχουν δύο ακόμη προϊόντα του είδους: αυτό με τις δύο οθόνες που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως αναγνώστης ηλεκτρονικών βιβλίων με δυνατότητες αξιοποίησης multimedia και Web, αλλά και ένα ακόμη με συρόμενο πληκτρολόγιο και Windows 7 (!). Εξηγήσαμε κι άλλοτε γιατί δεν μας ακούγεται ιδιαίτερα καλή ιδέα το τελευταίο, αλλά ίσως η Sony έχει στα σχέδια να προσφέρει στο συγκεκριμένο tablet αρκετή "ιπποδύναμη" ώστε να λειτουργούν τα νέα Windows άνετα, προικίζοντάς το παράλληλα με κάποιο γραφικό περιβάλλον που καθιστά το tablet περισσότερο εύχρηστο με την αφή. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θεωρητικά, θα ξέρουμε.

Πολύ συντομότερα, σίγουρα, θα ξέρουμε σχετικά με την επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών της Apple, των MacBook Pro. Τα laptop της αμερικανικής εταιρείας χρειάζονται μία ανανέωση, εδώ που τα λέμε, από πλευράς εξοπλισμού - όμως οι φήμες που... τυπικά σε τέτοιες περιπτώσεις οργιάζουν, δεν μιλούν μόνο για νέους επεξεργαστές και chipset Sandy Bridge της Intel (παρά το γνωστό του πρόβλημα), αλλά και για περισσότερα καινούργια στοιχεία. Μερικά από αυτά: νέας τεχνολογίας και ταχύτατη θύρα διασύνδεσης περιφερειακών, μεγαλύτερα trackpad, σκληροί δίσκοι SSD μόνο για το λειτουργικό σύστημα, λεπτότερο περίβλημα και... όχι μόνο. Τo iPad 2 ενδέχεται να έχει όντως υποστεί καθυστέρηση στην κατασκευή και κυκλοφορία του, όπως λένε οι... κακές γλώσσες, τα laptop της Apple όμως είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα ανανεωθούν σύντομα. Περιμένουμε απλώς το πότε.

Αυτό, πάντως, που δεν περίμεναν... όχι πότε, αλλά ποτέ να συμβεί όσοι είχαν αγοράσει τους κορυφαίους ενισχυτές AVC-A1HD και AVP-A1HD της Denon, ήταν να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα και τη γενναιοδωρία της εταιρείας τέσσερα χρόνια αργότερα. Όμως συνέβη. Οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι, για την αγορά των ΗΠΑ τουλάχιστον, θα κάνουν διαθέσιμη μία αναβάθμιση σε hardware και software (αλλαγή μιας εσωτερικής κάρτας επέκτασης και το απαραίτητο firmware update) ώστε να φέρουν αυτούς τους αληθινά εξαιρετικούς ενισχυτές στο επίπεδο των σημερινών standards, με υποστήριξη 3D, επεξεργασία ήχου για να προσφέρουν κανάλια ύψους και πλάτους, καθώς και με πλήρη ισοστάθμιση κατά Audyssey Pro. Έτσι όσοι είχαν δώσει πριν από 4 χρόνια €4000 και €5000 αντιστοίχως για αυτές τις συσκευές, θα συνεχίσουν να αξιοποιούν chip όπως το θρυλικό Realta για την επεξεργασία εικόνας, αλλά και να απολαμβάνουν εικόνα 3D και σύγχρονες λειτουργίες ήχου. Αυτά είναι παραδείγματα προς μίμηση που θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ