News Snacks 16-03-11

Στο Metacritic ως φορμά το iOS, τo ιαπωνικό iPad 2 μπορεί να περιμένει

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Στον απόηχο της εξαιρετικής εκκίνησης που σημείωσε το iPad 2 στην αμερικανική αγορά, η αναβολή της κυκλοφορίας του στην ιαπωνική μοιάζει με κακοφωνία - η Apple ωστόσο ορθώς επέλεξε να κάνει ακριβώς αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν της την ολοφάνερα κακή αυτή τη στιγμή συγκυρία από άποψης όχι μόνο εμπορικής, αλλά και ανθρωπιστικής. Έτσι η Ιαπωνία δεν θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποδεχθούν στις 25/3 το νέο iPad και η Apple για την πλήγείσα χώρα θ' ανακοινώσει μια νέα ημερομηνία κάποια στιγμή αργότερα. Για την Ελλάδα, ευτυχώς, τα σχέδια για εμφάνιση του iPad 2 στα καταστήματα παραμένουν αμετακίνητα στις 26/3. Οι πληροφορίες μας θέλουν το στοκ να είναι επαρκές "για αρχή", αν και η έλλειψη που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή την αμερικανική αγορά αναπόφευκτα θα προκύψει κάποια στιγμή και στη δική μας. Ας ελπίσουμε να μη διαρκέσει ως το... Πάσχα, όμως!

Παραμένοντας, δε, στο iPad 2, τον προκάτοχό του και τα iPhone, αν περίμενε κανείς απτή απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν "κανονικά και με το νόμο" πλέον εξελιχθεί σε ευρέως αποδεκτά, εμπορικά επιτυχημένα φορμά για gaming, τώρα την έχει. Το περίφημο Metacritic.com, το οποίο συγκεντρώνει από πολλαπλές πηγές παρουσιάσεις και βαθμολογίες για όλων των ειδών το ψυχαγωγικό περιεχόμενο - τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, μουσική, games κλπ. - από σήμερα δημοσιεύει ολοκληρωμένα charts και με τα καλύτερα games για όλες τις συσκευές της Apple που στηρίζονται στο λειτουργικό της, το iOS. Οι Sony και Nintendo έχουν εδώ και καιρό αντιληφθεί την απειλή που τα iPhone/iPod Touch αποτελούν για τα PSP και DS. Αργεί η μέρα που θα αντιληφθεί το ίδιο και η Microsoft για το Xbox 360 της, αν η Apple αποφασίσει να δώσει π.χ. στο Apple TV 3 αντίστοιχο χαρακτήρα; Ίσως όχι...

Μιλώντας, δε, για το PSP, ενδιαφέρουσες - έστω κι αν σε καμία περίπτωση επαληθευμένες - πληροφορίες προέκυψαν τις περασμένες μέρες από μία καταναλωτική έρευνα της Ubisoft. Η γαλλική εταιρεία παραγωγής games απέστειλε σε επιλεγμένους πελάτες της ένα από εκείνα τα ερωτηματολόγια που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να τής δώσουν μια ιδέα του πώς θα υποδεχόταν το καταναλωτικό κοινό κάποιον νέο της τίτλο - κι ανάμεσα στις ερωτήσεις αναφέρει την... τιμή του NGP (!), όπως κωδικά ονομάζεται αυτή τη στιγμή το PSP2. To ερωτηματολόγιο ορίζει, όπως έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν, τιμές για δύο μοντέλα: ένα με διασύνδεση Wi-Fi/3G, στα $349, και ένα μόνο με Wi-Fi, στα... $249 (!). Θα μπορούσαν να είναι φυσικά εικασία της ίδιας της Ubisoft οι δύο τιμές και όχι κάτι που τής έχει "εκμυστηρευτεί" η Sony. Όμως θα μπορούσαν να είναι και οι αληθινές. Κι αν είναι, είναι πάρα πολύ καλές, λαμβάνοντας κανείς στα υπόψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του NGP γενικότερα. Cross fingers!

Δεν ξέρουμε αν το... ευγενές άθλημα του finger crossing είναι δημοφιλές στα γραφεία της Nintendo, αλλά έχει γίνει πια ολοφάνερο το γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της επειγόντως στο Wii μετά την κυκλοφορία του 3DS. Το οικιακό της φορμά έχει αρχίσει όχι απλώς να βαλτώνει, αλλά να θεωρείται ανεπιστρεπτί παρωχημένο, αν συμφωνήσει κανείς με τον Frank Gibeau της Electronic Arts. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εκδότριας εταιρείας games στον κόσμο δήλωσε χωρίς περιστροφές πως στα μάτια της ΕΑ το Wii είναι ήδη "προηγούμενης γενιάς" (legacy console) σύστημα, πρακτικά στη θέση του PlayStation2. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Nintendo αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι πλέον για τo gaming η υψηλή ευκρίνεια και ότι θα κάνει κάτι γι' αυτό στο μέλλον. Αν και η γνώμη του αντιτίθεται με αυτήν που εκφράζει ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας, ο Satoru Iwata, σχετικά με ένα Wii HD... Λες να...; Χμ!

Μία ευχάριστη είδηση - για να ολοκληρώσουμε για σήμερα - αφορά στο tablet της Motorola με Android, το Xoom: την μόνη πρόταση που μπορεί αυτή τη στιγμή να χαρακτηριστεί ως ανταγωνιστική του iPad. Σε δέκα μέρες περίπου κυκλοφορεί στις ΗΠΑ η εκδοχή χωρίς διασύνδεση με 3G δίκτυα τηλεφωνίας, με ασύρματη Wi-Fi μόνο δηλαδή, και η Motorola επιτέλους δείχνει να πήρε στα σοβαρά τα επικριτικά σχόλια πολλών για την τιμολογιακή της πολιτική. Έτσι το συγκεκριμένο Xoom θα κοστίζει $599, ακριβώς όσα και το αντίστοιχο μοντέλο iPad με αποθηκευτικό χώρο 32 GB (όσο προσφέρει και το Xoom). Φυσικά η συσκευή της Apple παραμένει συνολικά καλύτερη λόγων πλούτου του App Store, αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε τα... τραγελαφικά της αρχικής κυκλοφορίας του Xoom, που ήταν ευδιάκριτα ακριβότερο από το αντίστοιχο iPad και διατηρούσε φιλοδοξίες... σοβαρής απειλής. Άντε να δούμε και τους επόμενους κατασκευαστές ν' ακολουθούν, ώστε να γίνουν όσο πιο σύντομα γίνεται τα tablets για όλους, όχι μόνο για... κάποιους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ