News Snacks 13-04-11

Netbooks... 2.0 από την Intel, Street Fighter IV Arcade Edition για όλους!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Η μεγαλύτερη έκθεση για την αγορά του gaming, η Electronic Entertainment Expo, βρίσκεται πια λιγότερο από δύο μήνες μακριά και η φημολογία για τα όσα ενδέχεται ν' αποκαλυφθούν εκεί... έχει ήδη ξεκινήσει. Το Wii, δε, κατέχει εδώ και κάποιο καιρό κεντρική θέση στη γενικότερη φημολογία του "μετά από αυτό, τι;", καθώς και η τεχνολογία του είναι πια παρωχημένη, και οι πωλήσεις του έχουν μειωθεί αισθητά. Γι' αυτό, ενδεχομένως, "πηγές κοντά στα κέντρα αποφάσεων" (sic) της ιαπωνικής εταιρείας άφησαν χθες να διαρρεύσει είδηση που θέλει τη Nintendo να μειώνει την τιμή του Wii στα $149 στις 15 Μαΐου. Στην ερώτηση, δε, "γιατί τότε;", η απάντηση - σύμφωνα πάντα με τη σχετική φημολογία - δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την "μα γιατί στην Ε3 θα ανακοινωθεί το Wii HD!". Για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο παραμένουμε αβέβαιοι: μας φαίνεται... τόσο πιθανό, όσο και απίθανο, καθώς η Nintendo και σε σχετικά μικρές αναβαθμίσεις προϊόντων αρέσκεται, και σε προσεγγίσεις τελείως διαφορετικές. Αναμενόμενα... ίδωμεν!

Αυτό που, για πολλοστή φορά, η Sony επιβεβαίωσε πως δεν... ίδωμεν σύντομα, είναι ένα PlayStation4. Ούτε σε αυτήν, ούτε στην επόμενη Ε3 θα πρέπει να περιμένουμε καμία είδηση σχετική, καθώς η ιαπωνική εταιρεία όχι μόνο εμμένει στο δεκαετές πλάνο της για το PS3, αλλά υποστηρίζει πως αυτό μόλις έχει αρχίσει ουσιαστικά να δείχνει τί μπορεί να προσφέρει (και να φέρνει κέρδη από τις υψηλές πωλήσεις games γι' αυτό και τις πολύ καλές πωλήσεις ταινιών Blu-ray φυσικά). Θα συμφωνήσουμε ότι για τους επόμενους 18 ή και 24 μήνες δεν έχει νόημα να τεθεί καν θέμα PS4, όμως θα υπενθυμίσουμε πως η Sony συνηθίζει να κρατά και για ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα δύο οικιακά της συστήματα στην αγορά παράλληλα: το "ολοκαίνουργιο" και το "καθιερωμένο". Tο έκανε (εξαιρετικά επικερδώς μάλιστα) με το PSone και το PS2, το έκανε με το PS2 και το PS3... δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσε να το κάνει και με το PS3 κι ένα PS4. Πριν από το 2013, ωστόσο, με τον τρόπο που κυλούν τα πράγματα στην αγορά... δύσκολο. Πολύ!

Δύσκολο, επίσης, αλλά όχι αδύνατο, θεωρούμε το ενδεχόμενο να φέρει ξανά στη μόδα η Intel τα netbooks. H αμερικανική εταιρεία είχε μεν απίθανα κέρδη τα τελευταία 3 χρόνια από τα λιλιπούτεια laptop που είχαν τεράστια εμπορική επιτυχία λόγω χαμηλού κόστους, έκτοτε όμως ο κόσμος διαπίστωσε τις αδυναμίες τους - στριμωγμένο πληκτρολόγιο, άβολη οθόνη και περιορισμένες δυνατότητες - κι άρχισε ν' απομακρύνεται από αυτά. Η Intel παρουσίασε σήμερα την επόμενη γενιά των επεξεργαστών Atom για αυτά τα μικρά, οικονομικά netbooks - αυτοί έχουν το κωδικό όνομα Cedar Trail - και μ' αυτήν σκοπεύει να αντιμετωπίσει κάποια από εκείνα τα προβλήματα. Τα netbooks με αυτούς τους Atom θα έχουν αρκετή ισχύ για να αναπαράγουν video σε ανάλυση 1080p, θα χαρακτηρίζονται από πάρα πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και σχεδόν μηδενική ανάγκη ψύξης. Απομένει ν' αποδειχθεί, ωστόσο, αν δεν είναι ήδη αργά και αν το κοινό δεν προσανατολίζεται πια σε άλλα πράγματα, όπως τα tablet, τα smartphones και τα λίγο ακριβότερα, αλλά πραγματικά laptop. Πλησιάζοντας περισσότερο προς την εορταστική περίοδο, θα ξέρουμε.

Κάτι που δεν ξέραμε αλλά, με πάσα ειλικρίνεια, δεν περιμέναμε κιόλας, είναι το γεγονός ότι ένα φορητό... όλα-σε-ένα σύστημα προβολής μπορεί να είναι αξιοπρεπές. Αλλά είναι! Ο λόγος για το Optoma Neo-i, ένα dock για iPod/iPhone που ενσωματώνει... προβολέα (!) ανάλυσης 854x480 pixel και στερεοφωνικά ηχεία των 8 Watt. Κάτω από κανονικές συνθήκες θα γελούσαμε και με τις προδιαγραφές, και με την ιδέα την ίδια του home cinema "όλα σε ένα" και μάλιστα σε μορφή φορητή. Όμως μετά το είδαμε να προβάλλει ταινία ποιότητας DVD, σε τοίχο, με εικόνα 60 ιντσών απευθείας από iPod Touch και... pas mal - για την ακρίβεια, μια χαρά! Όντας μεγέθους φορητού CD-player με ηχεία, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, προσφέρει δε εισόδους VGA κι HDMI ώστε να αντλήσει περιεχόμενο και από εξωτερικές πηγές. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί επίσημα, στο εξωτερικό πωλείται ωστόσο αντί 450 δολαρίων. Με άλλα λόγια, για το κόστος του, κάτι παραπάνω από... pas mal!

Pas mal - και ολοκληρώνοντας για σήμερα - δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε τις ειδήσεις σχετικά με το Super Street Fighter IV, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν και επίσημα από την Capcom. Η Arcade Edition του εξαιρετικού fighting game της, λοιπόν, θα κυκλοφορήσει τόσο σε ψηφιακή μορφή ως επέκταση του υπάρχοντος SSFIV (ως DLC μέσω PSN και Xbox Live δηλαδή), όσο και ως νέο προϊόν: στην πρώτη περίπτωση στις 7 Ιουνίου αντί $14.99, στη δεύτερη στα τέλη Ιουνίου αντί $29.99. Οι κάτοχοι προσωπικών υπολογιστών, δε, μπορούν να ανασάνουν από ανακούφιση καθώς η Capcom θα προσφέρει και σε αυτούς το εμπλουτισμένο αυτό Super Street Fighter IV - αν και μόνο σε μορφή δίσκου - κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή. Η Arcade Edition επιβεβαιώθηκε από την Capcom ότι περιέχει όλα εκείνα που είχαμε αναφέρει από το video που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα. Γιατί μερικά πράγματα... δεν αλλάζουν ποτέ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ