News Snacks 10-03-11

10 εκατομμύρια Kinect, 3D γυαλιά για όλους

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ελάχιστες ημέρες μετά τη σχετική... αναπόφευκτη διαρροή στο Web, η Sony διέθεσε σήμερα την αναβάθμιση υπ' αριθμόν 3.60 για το PlayStation3 - και είναι σημαντικότερη απ' όσο αρχικά δείχνει. Η ιαπωνική εταιρεία αναφέρει μόνο δύο νέες λειτουργίες για το συγκεκριμένο update: την επιλογή ρύθμισης του χρόνου μετά από τον οποίο τα χειριστήρια του PS3 θα απενεργοποιούνται μόνα τους, αλλά και την επιλογή - μόνο για τους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus - αποθήκευσης των save games των τίτλων που παίζουν, σε κάποιο κεντρικό server στο Internet (απ' όπου μπορούν να ανακληθούν οποιαδήποτε στιγμή). Η... αληθινή, όμως, λειτουργία του firmware 3.60; Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ακύρωσε την παραβίαση του συστήματος ασφαλείας του PS3, υιοθετώντας ένα νέο και διαφορετικό: με αυτόν τον τρόπο η Sony πρακτικά "επανασφάλισε" το φορμά της. Για την ώρα, τουλάχιστον. Γιατί αυτοί οι hackers, είναι να μη... βάλουν στο μάτι ένα σύστημα, έτσι δεν είναι;

Κάτι άλλο που έχουμε παρατηρήσει ως τάση όλα αυτά τα χρόνια, είναι το εξής: είναι να μην... ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις ένα τεχνολογικό προϊόν, μετά από αυτό πολλά πράγματα γίνονται ευκολότερα. Και αυτό ακριβώς ανακοίνωσε χθες η Microsoft ότι κατάφερε το Kinect, το περιφερειακό αναγνώρισης κίνησης που μόλις το Νοέμβρη βρήκε το δρόμο του στα καταστήματα: ο αριθμός αφορά σε τελικές πωλήσεις, όχι διοχέτευση στοκ στην αγορά, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα τίτλων γι' αυτό επίσης πωλήθηκαν στο ίδιο διάστημα. Ομολογούμε ανοιχτά ότι δεν περιμέναμε αυτό το ορόσημο να έλθει τόσο γρήγορα - η Microsoft σαφώς και αξίζει τα εύσημα για το προϊόν της, το οποίο διαθέτει πια μια σημαντική βάση χρηστών στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι εταιρείες δημιουργίας games γι' αυτό. Περιμένουμε, λοιπόν, με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον εκείνο το δεύτερο κύμα τίτλων, που θα δείξει τί αληθινά μπορεί να κάνει το Kinect, μετά το Σεπτέμβριο.

Μετά το Σεπτέμβριο, δε, αν όλα πάνε καλά, περιμένουμε και τα πρώτα δείγματα από το... Άγιο Δισκοπότηρο των τηλεοράσεων 3D: τα ειδικά ενεργά γυαλιά που συνεργάζονται με όλες! Ο αμερικανικός σύνδεσμος καταναλωτών (CEA) έχει ζητήσει από τις κατασκευάστριες εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη θέσπιση ενός κοινού προτύπου λειτουργίας των γυαλιών αυτών, έτσι ώστε αφενός να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο ενεργά γυαλιά που συνεργάζονται με όλες τις τηλεοράσεις 3D (τις ενεργού τύπου βέβαια), αφετέρου να μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τα γυαλιά της δικής του μάρκας τηλεόρασης, και σε άλλες. Νωρίς το θυμήθηκε και η CEA, θα πει κανείς - και θα έχει δίκιο, αφού αυτό είναι πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί πέρυσι ή τέλος πάντων να ξεκινήσει να λύνεται πέρυσι για να είναι λυμένο φέτος. Ίσως γι' αυτό οι κατασκευαστές έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31/3 να υποβάλλουν τις προτάσεις τους: η CEA... ψιλοβιάζεται. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε, κοινώς, αυτό για Σεπτέμβρη, αλλά λέμε τώρα.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, πάντως - κι αυτό ισχύει και για την ελληνική αγορά και το πρώτο iPad. Μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση στις ΗΠΑ, η ελληνική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε μείωση τιμών σε όλα τα παρόντα μοντέλα iPad, εν αναμονή του iPad 2 στις 26 Μαρτίου. Η πτώση των τιμών κινείται στη ζώνη των 90-100 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο, και ναι μεν είναι ανάλογη αυτής του εξωτερικού, αλλά όχι αρκετή (κατά την ταπεινή μας γνώμη) ώστε να αποτελέσει κίνητρο αγοράς του πρώτου iPad, δύο εβδομάδες πριν από τον σημαντικά καλύτερο διάδοχό του. Εδώ πολύ μεγαλύτερη μείωση τιμής κάνουμε στο δικό μας "προς πώληση" iPad μήπως και το... εχμμμ... προωθήσουμε σε μια ζεστή αγκαλιά (με το αζημίωτο φυσικά) και να αγοράσουμε τον διάδοχο, αλλά πού τέτοια τύχη! Όλοι το 2 περιμένουν! Και να μπορούσαμε να τους αδικήσουμε κιόλας...

Να αδικήσουμε, δε - ολοκληρώνοντας για σήμερα - την χθεσινή επιλογή των μετόχων της Sony για τη μελλοντική διαδοχή στην κορυφαία θέση της εταιρείας, και πάλι δεν μπορούμε. Ο Kaz Hirai, ο οποίος προέρχεται από τη Sony Computer Entertainment και το τμήμα της Sony που διαχειρίζεται το hardware και το software των PlayStation, θα είναι από την 1η Απριλίου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sony ως πολυεθνικής γενικώς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη περίπου του 60% των δραστηριοτήτων της. Τοποθετείται έτσι απολύτως φυσιολογικά στη θέση διαδοχής για την προεδρία της Sony όταν ο παρών διευθύνοντας, ο Howard Stringer, αποσυρθεί από τα καθηκοντά του το 2013. Ο Hirai πιστεύει πάρα πολύ στην αγορά του home entertainment, ειδικά στο περιεχόμενο και τις Δικτυακές υπηρεσίες, οπότε περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην ιαπωνική εταιρεία προς αυτήν την κατεύθυνση τα επόμενα χρόνια. Σαφώς εύστοχη επιλογή... και προσβλέπουμε στα καλύτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ