News Snacks 04-04-11

Χαμηλό το κόστος κατασκευής του 3DS, πιθανή επιστροφή της Google TV

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Αξιολογότατο ξεκίνημα φαίνεται να κάνει το Nintendo 3DS στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στη Γηραιά Ήπειρο σημείωσε πωλήσεις άνω των 300.000 συστημάτων. Ο αριθμός είναι πολλά υποσχόμενος και αποστολή της Nintendo τώρα - αφού το πιστό της κοινό προμηθεύτηκε τη νέα της πρόταση - είναι να προσελκύσει τμήματα του mainstream κοινού, αλλά και να κρατήσει το ενδιαφέρον για το καινούργιο φορμά της αμείωτο με την κυκλοφορία ποιοτικών games. Η μόνη "παραφωνία" στην εμπορική έναρξη του 3DS συνέβη στην Αγγλία, όπου ναι μεν οι προπαραγγελίες ήταν - σύμφωνα με τα λεγόμενα της Nintendo - 140.000 και άρα ο στόχος πωλήσεων άγγιζε τις 200.000, αλλά μόλις 113.000 συστήματα βρήκαν τελικά το δρόμο τους στα χέρια καταναλωτών. Και πάλι, ωστόσο, το 3DS φαίνεται ικανό - αθροίζοντας και τις πωλήσεις Αμερικής και Ιαπωνίας - να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2 εκ. συστήματα μέχρι τα τέλη Απριλίου, αποκτώντας έτσι τάχιστα σοβαρή εγκατεστημένη βάση. Για να δούμε!

Το γεγονός πάντως ότι η Nintendo δεν θα ακολουθήσει ποτέ εμπορική πολιτική που να την καταστήσει ζημιωμένη έστω και για ένα ευρώ όταν κυκλοφορεί νέο σύστημα, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά από την πασίγνωστη πια εταιρεία iSuppli. Τα στελέχη της αποσυναρμολόγησαν το 3DS, αξιολόγησαν όλα τα υποσυστήματά του και υπολογίζουν το κόστος τους και το κόστος παραγωγής του προϊόντος στο επίπεδο των 105 δολαρίων (!). Αν σκεφτεί κανείς ότι το σύστημα πωλείται προς 249 δολάρια, η Nintendo όχι μόνο θα αποσβέσει το κόστος έρευνας κι ανάπτυξης τάχιστα, όχι μόνο δεν θα σημειώσει ζημίες εξ αιτίας του - ακόμη και συνυπολογίζοντας τα κόστη marketing, μεταφορικών κλπ. - αλλά θα αρχίσει να συγκεντρώνει κέρδη από το 3DS και τα games του απίθανα νωρίτερα για τα δεδομένα της αγοράς. Έτσι είναι παιδί μου ο (συντηρητικός) Ιάπωνας. Πρώτα θα του βγει η ψυχή και μετά το χούι!

Μιλώντας για ψυχές, δε: ποιά ψυχή στο Redmond είχε την αίσθηση ότι το πολυσυζητημένο περιβάλλον χειρισμού των δύο τελευταίων Microsoft Office, το Ribbon, είναι καλή ιδέα να μεταμοσχευθεί σε... ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows; Εκπληκτικό, αν σκεφτεί κανείς πόσες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η εισαγωγή του στο προηγούμενο Office (ξέρουμε κόσμο που... ακόμη γκρινιάζει γι' αυτό) και πως ακόμη και σήμερα δεν το συμπαθούν ακριβώς όλοι. Η Microsoft θεώρησε την υποδοχή της οποίας έτυχε το Ribbon αρκετά θερμή ώστε όχι μόνο να το χρησιμοποιήσει στα Paint και Wordpad των Windows 7, αλλά να το ενσωματώσει και σε όλο περιβάλλον διαχείρισης αρχείων των Windows 8 (!), αν κρίνουμε από την πρώτη beta έκδοση που έκανε την εμφάνισή της. Και ρωτάμε τώρα εμείς: είναι σίγουρα σοφό να επιβάλλει κανείς σε τόσα εκατομμύρια χρηστών έναν τρόπο χειρισμού που είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενος; Ας ελπίσουμε, όντας τόσο μακριά από την κυκλοφορία των Windows 8, ότι η Microsoft θ' αναθεωρήσει ή τουλάχιστον θα μας δώσει επιλογές που διαμορφώνουν τον Windows Explorer και χωρίς Ribbon...

Περισσότερες επιλογές για το πώς θα ακούν την μουσική της ακόμη πιο πολλοί χρήστες, σκοπεύει να προσφέρει σύντομα η Sony. H υπηρεσία Music Unlimited που προωθεί - σε συνεργασία με τις δισκογραφικές της, εννοείται - είναι διαθέσιμη σε συγκεκριμένες χώρες από τις αρχές του έτους μέσα από τις τηλεοράσεις Bravia, το PlayStation3 και τους προσωπικούς υπολογιστές. Ε, το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέσα στο 2011, η υπηρεσία αυτή θα γίνει διαθέσιμη τόσο για το υπάρχον PSP, όσο και για το ολοκαίνουργιο κινητό Xperia Play, αλλά και για το PSP2 ή NGP, όταν αυτό κυκλοφορήσει. Καλά κάνει βέβαια η Sony και χρησιμοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ως πολυεθνική με τμήματα μουσικά και κινηματογραφικά, όμως θα πρέπει να αποκτήσει παγκόσμιας ισχύος εμπορική πολιτική - κοινώς να γίνουν διαθέσιμες παντού οι υπηρεσίες της - αν θέλει να αντιμετωπίσει το iTunes της Apple με θετικές πιθανότητες. Όπως πάντοτε, θα... δείξει!

Αυτό που επίσης θα δείξει - και ολοκληρώνοντας για σήμερα - είναι το αν και κατά πόσο είναι σε θέση η Google να γεφυρώσει, τελικά, το χάσμα ανάμεσα στο Web και την τηλεόραση με την περίφημη πλατφόρμα Google TV. Τής είχαμε αναγνωρίσει πολύ καλές προοπτικές όταν είχε ανακοινωθεί, η πρακτική της υλοποίηση όμως δεν ήταν ακριβώς ιδανική και, ως αποτέλεσμα, δεν έχει υιοθετηθεί από άλλες εταιρείες πέραν της Sony και της Logitech που την υποστήριξαν εξ αρχής με συγκεκριμένα προϊόντα. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η φήμη πως η έκδοση του Android που θα ενοποιήσει τα κινητά και τα tablet, η 3.1 ή Ice Cream, θα διορθώσει τα κακώς κείμενα στην πλατφόρμα Google TV και επιπροσθέτως θα δώσει τη δυνατότητα εκτέλεσης κανονικών Android εφαρμογών σε οποιαδήποτε τηλεόραση την υποστηρίζει από μόνη της ή με περιφερειακή συσκευή. Μακάρι, γιατί μικρή καθόλου δεν ήταν η απογοήτευσή μας από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα από το Νοέμβρη και μετά με τη Google TV. In Ice Cream we trust!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ