Και ξαφνικά... συζητήσεις για PS4 φέτος

Άρθρο της WSJ "βάζει φωτιά" στην επερχόμενη συνέντευξη Τύπου της Sony

Ομολογουμένως το "παιχνίδι των εντυπώσεων" ή "ο πόλεμος του marketing" ανάμεσα στις πολυεθνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην αρένα της οικιακής διασκέδασης πήρε... νέες διαστάσεις χθες αργά το βράδυ, όταν η Sony υπονόησε - και με ειδικό trailer - πως στη συνέντευξη Τύπου που είχε ανακοινώσει για τις 20 Φεβρουαρίου θα μιλήσει για κάτι περισσότερο από απλώς games για το PlayStation3 ή νέες υπηρεσίες του PlayStation Network. Άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάστηκαν, υποστηρίζει πως σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου η Sony θα αποκαλύψει τον διάδοχο του PlayStation3 - και μάλιστα με την πρόθεση να τον διαθέσει στην αγορά μέσα στο 2013, σε μία... κατά μέτωπο σύγκρουση με το επόμενο Xbox, το οποίο είναι πρακτικά βέβαιο πως θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο!

Αν έχει όντως ρεαλιστική βάση, η κίνηση της Sony είναι τόσο αιφνιδιαστική, όσο και ενδιαφέρουσα ακριβώς επειδή με δηλώσεις του διευθύνοντά της, του Kaz Hirai, o ιαπωνικός κολοσσός είχε δώσει κατ' επανάληψη την εντύπωση πως δεν θα παρουσιάσει το PlayStation4 πριν η Μicrosoft αποκαλύψει το νέο Xbox. Τώρα ουκ ολίγοι "αναλυτές" θεωρούν πως όλο αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι των προηγούμενων μηνών, ώστε η Microsoft να... καθησυχαστεί και ο αιφνιδιασμός να τής "κοστίσει" σε δημόσια εικόνα και, έμμεσα, σε πωλήσεις. Κάτι που δεν αποκλείουμε σε καμία περίπτωση, αλλά δεν θεωρούμε και την καλύτερη προσέγγιση για τη Sony αυτή τη στιγμή: με το PS Vita να έχει ακόμη "παιδικές ασθένειες" να αντιμετωπίσει και το PS3 στην πιο ώριμη και εμπορικά γόνιμη φάση του (και άρα αυτήν που θα πρέπει να αξιοποιηθεί εμπορικά πάσει θυσία), ο ιαπωνικός κολοσσός ίσως δημιουργεί πιο πολλά "μέτωπα" απ' όσα μπορεί να διαχειριστεί.

Αυτός ήταν ο κύριος λόγος - και φυσικά η ανάγκη ύπαρξης αρκετών games για να κυκλοφορήσει ένα νέο σύστημα ψυχαγωγίας στην αγορά - βάσει του οποίου θεωρούσαμε πως δεν θα γίνει διαθέσιμο το PlayStation4 φέτος. Αντιθέτως, θεωρούσαμε πως η Sony μπορεί να κάνει μια καλή συζήτηση γι' αυτό στην έκθεση της Ε3 του Ιουνίου και να τοποθετήσει την κυκλοφορία του στο 2014. Αν ωστόσο το σενάριο της αποκάλυψής του στις 20 Φεβρουαρίου ισχύει, αν δηλαδή η Sony μιλήσει αναλυτικά για το PlayStation4 σύντομα ώστε να "αδειάσει" τη Microsoft και τη δική της αποκάλυψη του Xbox 720, πρακτικά δεσμεύεται να το διαθέσει σε τουλάχιστον μία αγορά (π.χ. την ιαπωνική) μέχρι το τέλος του 2013. Επειδή, πολύ απλά, η εορταστική περίοδος του 2014 τοποθετείται μετά πολύ, πάρα πολύ μακριά χρονικά. Ασύμφορα μακριά από εμπορικής πλευράς.

Όλα αυτά, προφανώς, μπορεί να μην έχουν καμία ρεαλιστική βάση - το trailer αυτό καθ' αυτό δεν αφήνει σαφείς υπαινιγμούς συγκεκριμένα για νέο PlayStation, ενώ και η Wall Street Journal έχει κάνει λάθη κι ανακριβείς προβλέψεις στο παρελθόν. Το γεγονός ωστόσο ότι στη συνέντευξη Τύπου της 20ης Φεβρουαρίου η Sony έχει καλέσει και πολλούς οικονομικούς αναλυτές, δίνει όντως άλλη διάσταση στο όλο θέμα: η παρουσίαση απλώς νέων games ή υπηρεσιών δεν θα ήταν από μόνη της λόγος αρκετός γι' αυτό. Σε κάθε περίπτωση... δεκαεννέα και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ