Flight Simulator: σύντομα, προαιρετικά σε... 10 DVD

Αναμνήσεις άλλων εποχών με την υλική έκδοση του νέου εξομειωτή πτήσης αεροπλάνων της Microsoft

Τόσο τα PC games όσο και τα video games έχουν στην πορεία τους να επιδείξουν... ουκ ολίγα παραδείγματα τίτλων που - όντας υπερφιλόδοξα για τα δεδομένα της εποχής τους όσον αφορά στο μέγεθός τους - χρειάστηκαν αποθηκευτικό χώρο πολλαπλάσιο του συνηθισμένου για να διατεθούν στην αγορά. Πολλαπλές δισκέτες στους πρώτους Η/Υ συμβατούς με IBM, πολλαπλές δισκέτες σε Atari ST/Amiga, πολλαπλά CD-ROM στα πρώτα games με full motion video σε PC, ακόμη και πολλαπλά DVD σε games του Xbox 360. Με την πρακτική καθιέρωση ωστόσο του Internet ως μέσου διανομής games και την παράλληλη επικράτηση των Blu-ray είχαμε πιστέψει πως αυτό το φαινόμενο είχε εν πολλοίς εκλείψει. Και είχε. Μέχρι την ημέρα που γνωστοποιήθηκε πως θα παρατηρηθεί για τουλάχιστον μία ακόμη (ίσως τελευταία) φορά τον Αύγουστο, με την επερχόμενη νέα έκδοση του Flight Simulator της Microsoft!

Πράγματι: ο ιστορικός εξομοιωτής πτήσης αποκτά την πλέον εντυπωσιακή του έκδοση σε λίγες εβδομάδες και η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών που το αναμένουν θα το αποκτήσουν Δικτυακά μέσα από το Microsoft Store - στην Ευρώπη, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός συνεργάζεται με την εταιρεία Aerosoft για να προσφέρει τον νέο της τίτλο και σε υλική μορφή. Τί περιέχει αυτή η υλική μορφή; Όχι λιγότερα από... 10 DVD (!!!), με την χρήση των οποίων μπορεί να εγκαταστήσει κανείς το Flight Simulator στην πλήρη του μορφή χωρίς σύνδεση με το Internet. Το τελικό μέγεθος εγκατάστασης του τίτλου ξεπερνά τα 100 GB, τα οποία είναι όντως μεγάλος όγκος δεδομένων για να λάβει κανείς μέσα από χαμηλών ταχυτήτων Δικτυακή σύνδεση. Συχνά αποδεικνύεται μπελάς, ομολογουμένως, και με... υψηλών ταχυτήτων να τα λάβει κανείς!

Ουσιαστικά ο λόγος ύπαρξης της υλικής έκδοσης του επερχόμενου Flight Simulator είναι, υποψιαζόμαστε, ακριβώς αυτός: η επιλογή που προσφέρει για να αποφύγει κανείς την λήψη 90 GB δεδομένων όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν ή το απαγορεύουν. Την σχετική... ματαιότητα του εγχειρήματος, βέβαια, διακρίνει κανείς αμέσως μόλις συνειδητοποιήσει πως ακόμη και αυτή η επιλογή δεν θα βοηθήσει τον παίκτη όταν αυτός θα πρέπει να λάβει την διορθωτική ενημέρωση της πρώτης ημέρας (first day patch) για το νέο FS, ούτε όταν θα χρειαστεί τον επόμενο καιρό να λαμβάνει διάφορες ενημερώσεις περιεχομένου (που πιθανότατα θα μετρώνται σε GB ούτως ή άλλως).

Αν και... διασκεδαστικά αναχρονιστική, η έκδοση αυτή του MSFS με τα 10 DVD έχει και ένα σημαντικό θετικό στοιχείο να επιδείξει: το εκτυπωμένο εγχειρίδιο χρήσης που περιλαμβάνει. Αυτά τα εγχειρίδια έχουν μεν επίσης... χαθεί στα βάθη της Ιστορίας του gaming ως πρακτική, αλλά ειδικά στην περίπτωση του Flight Simulator το συγκεκριμένο είναι πρακτικά βέβαιο πως θα φανεί χρήσιμο στους αρχάριους ψηφιακούς πιλότους που θα ασχοληθούν με αυτό. Ο τίτλος της Microsoft κυκλοφορεί στις 18 Αυγούστου σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις - την "στάνταρ" και δύο ακόμη με απλώς περισσότερο περιεχόμενο - και από το υλικό που έχει δημοσιεύσει ως τώρα ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει προσεγμένος. Για... δέκα DVD βάλε-βγάλε, μάλλον οφείλει να είναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ