F1 2010

Καινούργιο ξεκίνημα, super!

Κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο χωρίζεται στα γνωστά στάδια: ο οδηγός ξεκινά με τα ελεύθερα δοκιμαστικά για να ελέγξει την κατάσταση της πίστας, τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει οι μηχανικοί του και τη γενικότερη συμπεριφορά του μονοθεσίου του. Ακολουθούν τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά - που καθορίζουν και την αρχική κατάταξη - και στη συνέχεια διαδραματίζεται κάθε αγώνας αυτός καθ' αυτός. Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια ο παίκτης μπορεί να ορίσει τη διάρκεια και το αν θα συμμετάσχει ή όχι. Στον κυρίως αγώνα για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα για μόλις 10 γύρους, ενώ στα δοκιμαστικά - αν δεν επιθυμήσει να συμμετάσχει - ο παίκτης ξεκινά απ' την τελευταία θέση. Αντίστοιχα προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής του επιπέδου ρεαλισμού, το οποίο αποδίδεται π.χ. από τις επιπτώσεις μίας σύγκρουσης στο αμάξωμα ή από των ρόλο των υποβοηθημάτων στην οδήγηση.

Η συμπεριφορά κάθε οχήματος είναι πειστική - αν και ο χειρισμός αυτός καθ' αυτός είναι λίγο... άγαρμπος: οι εντολές μεταφέρονται με απόλυτη ακρίβεια, το μονοθέσιο όμως δείχνει να κινείται απότομα προς τα δεξιά ή τα αριστερά, κάτι που σίγουρα δεν δημιουργεί και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Τα γραφικά πάντως είναι ρεαλιστικά και άκρως φροντισμένα, κάτι που ισχύει τόσο για τα ειδικά εφέ, όσο και για τον ήχο που συνοδεύει τους αγώνες. Η ομάδα προγραμματισμού έχει προσθέσει στο F1 2010 και έναν μηχανισμό δυναμικής αλλαγής των καιρικών συνθηκών, ο οποίος έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα ως προς το πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας αγώνας, π.χ. σε περιπτώσεις όπου αφού οι οδηγοί αναγκάζονται να κινηθούν στα pits για αλλαγή ελαστικών και ρυθμίσεων ενόσω ο αγώνας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων οδηγών είναι προσεγμένη: ειδικά στα ανώτερα επίπεδα, είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους, υπερασπίζονται εξαιρετικά την καλύτερη γραμμή πάνω στην άσφαλτο κι είναι δύσκολο να προσπεραστούν. Για την ακρίβεια, είναι εμφανές από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησης με τον νέο τίτλο F1 της Codemasters ότι η εταιρεία θέλησε να δημιουργήσει μια αληθινή εξομοίωση των αγώνων κι όχι μια... εύκολη, προσβάσιμη σε όλους Formula 1.

Με άλλα λόγια, οι λάτρεις του ρεαλισμού σε αγώνες αυτής της κατηγορίας μονοθεσίων θα... αγαπήσουν παράφορα την νέα F1, ενώ όσοι περίμεναν έναν εύκολο, άνετο στο χειρισμό τίτλο που θα ολοκληρώσουν σε ένα Σ/Κ, θα χρειαστούν... πολλές ώρες για να συνέλθουν από το αρχικό σοκ και να προσαρμοστούν στα διαφορετικά δεδομένα. Το F1 2010, σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην αγορά με θένα την F1 και δηλώνουμε άκρως ικανοποιημένοι με το νέο ξεκίνημα της σειράς. Pole position!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ