Επόμενα PlayStation κι Xbox, με σύνθεση... PC

Διαρροές για τις προδιαγραφές τους, αλλαγές στην αγορά

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός πως έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία όσον αφορά στην αποκάλυψη των επόμενων οικιακών συστημάτων που η Microsoft και η Sony σκοπεύουν να φέρουν στα καταστήματα - σίγουρα φέτος η πρώτη, ίσως φέτος αλλά μάλλον του χρόνου η δεύτερη. Κι αυτό όχι μόνο επειδή η φημολογία που τόσους μήνες "σιγόβραζε" έχει γίνει κατά πολύ εντονότερη τελευταία, αλλά κι επειδή πολλές διαρροές πλέον προέρχονται από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, είναι υπερβολικά συγκεκριμένες και "έχουν νόημα"... πάρα πολύ για να είναι απλώς αποκύημα της φαντασίας κάποιου.

Το πανευρωπαϊκό portal Eurogamer, για παράδειγμα, δημοσίευσε με λεπτομέρειες τα υποσυστήματα που - σύμφωνα με πηγές του οι οποίες εμπλέκονται ήδη στην ανάπτυξη games για τα νέα PlayStation και Xbox - θα συνθέτουν τις επόμενες προτάσεις των Microsoft και Sony. Οι λεπτομέρεις συνάδουν με κάτι που ακούγεται επί μήνες: ότι δηλαδή οι δύο εταιρείες έχουν αντιληφθεί πως είναι υπερβολικά κοστοβόρο να αναπτύσσουν κάθε φορά καινούργιο, ειδικό hardware για τα συστήματά τους και ότι αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουν υποσυστήματα που ήδη αξιοποιούνται σε PC. To επόμενο PlayStation, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Eurogamer, θα βασίζεται σε επεξεργαστή οκτώ πυρήνων της AMD χρονισμένο στα 1.6 GHz και υποσύστημα γραφικών της ίδιας εταιρείας, ανάλογο του πάρα πολύ καλού παρόντος Radeon 7970M. Θα αξιοποιεί, δε, ως κεντρική μνήμη το ποσό των 4 GB τύπου GDDR5, ταχύτατης δηλαδή, με τα 512 MB από αυτά να είναι αφιερωμένα στο λειτουργικό σύστημα του νέου PlayStation.

Στα παραπάνω θα αντιπαραβάλλουμε τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη για το επόμενο Xbox: αυτό λέγεται πως θα φέρει επίσης επεξεργαστή οκτώ πυρήνων της AMD, κεντρική μνήμη που ανέρχεται στα 8 GB - αλλά με τα 3 εξ αυτών δεσμευμένα για το λειτουργικό σύστημα επειδή η Microsoft θέλει να εκτελούνται παράλληλα με τα games και διαφόρων ειδών "apps" - και υποσύστημα γραφικών παρόμοιο, αλλά "ένα κλικ" λιγότερο ισχυρό από το 7970M που θεωρείται πως θα ενσωματώνει το επόμενο PlayStation. Δεν έχει γίνει γνωστό το αν και κατά πόσο ο κεντρικός επεξεργαστής του νέου Xbox λειτουργεί σε υψηλότερη ταχύτητα από αυτήν του νέoυ PlayStation, η μνήμη του πρώτου πάντως είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα είναι GDDR5, αλλά "απλή" DDR3. Γι' αυτό και εικάζεται η προσθήκη "βοηθητικής" μνήμης (cache τύπου SRAM) που θα εξισορροπεί τη διαφορά στην ταχύτητα.

Στο χρονικό σημείο που στεκόμαστε τίποτε δεν είναι 100% επιβεβαιωμένο ακόμη, φυσικά. Δύο στοιχεία όμως παραμένουν σημαντικά και, έχοντας λογική βάση, αναμένουμε να επαληθευτούν: ένα, το επόμενο PlayStation και Xbox θα χαρακτηρίζονται από αρχιτεκτονική πολύ κοντά σε αυτή ενός καλού σημερινού PC, και αυτό είναι θετικότατο για μία σειρά από λόγους. Δύο, η εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο πως φέρνει σε μειονεκτική θέση το WiiU της Nintendo, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και όχι μόνο απέχει πολύ από το επίπεδο ισχύος που περιγράφουμε, αλλά δεν χαρακτηρίζεται και από την γνωστή, οικεία σε όλη την αγορά αρχιτεκτονική των Η/Υ. Είναι βέβαιο πλέον πως τόσο για το καινούργιο Xbox όσο και για το καινούργιο PlayStation θα έχουμε να πούμε πολλά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της επερχόμενης έκθεσης Ε3, ενώ φαίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιθανότερο τα δύο συστήματα να αποκαλυφθούν στους μήνες πριν από την έκθεση. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ