Electronic Arts: παραίτηση του διευθύνοντα

Έφυγε ο βετεράνος Riccitiello ή... "τον έφυγαν" οι μέτοχοι;

H αλλαγή του ανθρώπου που κάθεται "στη θέση του οδηγού" μιας πολυεθνικής του μεγέθους της Electronic Arts είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα ως είδηση - αν μη τί άλλο επειδή έχουμε όλα αυτά τα χρόνια δει περιπτώσεις σημαντικών "στροφών" στη φιλοσοφία και τις πρακτικές της εκάστοτε πολυεθνικής μετά από τέτοιες αλλαγές. Η παραίτηση, ωστόσο, πριν από μερικές ώρες του διευθύνοντα συμβούλου της Electronic Arts, του John Riticiello, είναι ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα απ' ότι συνήθως: όχι μόνο έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή της πορείας του καναδικού κολοσσού, αλλά... "μυρίζει και παρασκήνιο" για μια σειρά από λόγους. Με κάποιους εκ των οποίων θα ασχοληθούμε σίγουρα και στο μέλλον.

Ο Riccitiello ανακοίνωσε την παραίτησή του σε εταιρική επιστολή, στο περιεχόμενο της οποίας δηλώνει πως "αναλαμβάνει την ευθύνη για τις κατώτερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Electornic Arts κατά το κρίσιμο προηγούμενο τρίμηνο". Οι επιδόσεις αυτές αντικαθρεπτίζονται στις προβλέψεις που έκανε η Electronic Arts για το χατήρι των χρηματιστηριακών αναλυτών πριν από τα Χριστούγεννα και τις - σημαντικά "προς τα κάτω - "ρυθμίσεις" που αναγκάστηκε να κάνει στις προβλέψεις αυτές, όταν έγινε φανερό πως οι πωλήσεις των τίτλων της στην εορταστική περίοδο δεν θα ήταν αυτές που ήθελε.

Το... πρόβλημα σε όλα αυτά δεν είναι πως μάς προκαλεί εντύπωση η επιλογή του Riccitiello: διευθύνοντες σύμβουλοι που επέδειξαν αρκετή ευθιξία ώστε να παραιτηθούν με δική τους απόφαση, έχουμε συναντήσει (έστω και λίγες φορές) στο παρελθόν. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο Riccitiello δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί και... αποτυχημένος διευθύνοντας ακριβώς, καθώς για μια ολόκληρη και πλέον δεκαετία οδήγησε την ΕΑ σε θετική πορεία μέσα σε περιόδους κακές για την αγορά του gaming συνολικά, ενώ υλοποίησε και ουκ ολίγες αλλαγές για την μετεξέλιξη της ΕΑ σε εταιρεία με ισχυρότερη παρουσία στην ψηφιακή διανομή περιεχομένου και τα mobile games.

Στα μάτια του διοικητικού συμβουλίου, απ' ότι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό - ίσως περίμεναν κάποιο... όγδοο θαύμα από τον έμπειρο Riccitiello. Και ενώ περιθώριο για κάτι καλύτερο υπάρχει πάντοτε στη δουλειά οποιουδήποτε, η εντύπωση ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑ "του την είχαν φυλαγμένη" του Riccitiello τόσο για την πολυέξοδη κι αδιέξοδη εξαγορά της PopCap (άλλοτε κορυφαίας στα casual games), όσο και για το ένα ή το άλλο mini-φιάσκο (όπως τον κακό τίτλο Star Wars και την απώλεια των δύο κορυφαίων στελεχών της BioWare). Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι η ΕΑ απέτυχε ν' αποκτήσει, παρά τις σχετικές επενδύσεις, σοβαρή παρουσία στο χώρο των social games, αποκτά κανείς μια εικόνα του γιατί το συμβούλιο της ΕΑ πιθανώς θεώρησε πως στο νέο οικονομικό της έτος θα ήταν καλύτερα να βασίσει την εμπιστοσύνη της αλλού.

Καλώς ή κακώς, οι μέτοχοι της Electronic Arts δείχνουν να συμφωνούν: την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μετοχή της ΕΑ στο χρηματιστήριο είχε ανοδική πορεία μετά από καιρό, στο +3.5%. Αυτό μπορεί να "λέει κάτι", μπορεί και τίποτε - το σίγουρο είναι πως πάνω στα 12 χρόνια του Riccitiello στην εταιρεία θα αναλάβει σε δύσκολη, μεταβατική φάση να "χτίσει" ο οποιοσδήποτε επόμενος διευθύνοντας. Προσωρινά αυτός είναι ο επίσης "παλιός" στην ΕΑ Larry Probst, η εταιρεία ωστόσο είναι ήδη σε αναζήτηση. Ο επόμενος διευθύνοντας μπορεί να προέρχεται είτε μέσα από την εταιρεία (ακούστηκε το όνομα του πολύπειρου Peter Moore και του επιτυχημένου Frank Gibeau), είτε έξω από αυτήν, ακόμη και από τελείως διαφορετική αγορά. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιός θα είναι αυτός και ποιές θα είναι οι πρώτες του κινήσεις, με δεδομένο ότι (α) πολλά από τα "μεγάλα ονόματα" τίτλων της ΕΑ έχουν πρακτικά βαλτώσει, ότι (β) βρισκόμαστε όχι μόνο στη μετάβαση από την "παραδοσιακή" πώληση games στην ψηφιακή αλλά και από τη σημερινή γενιά Xbox και PlayStation στην επόμενη, αλλά και ότι (γ) οι Activision και Ubisoft δείχνουν καλύτερα προετοιμασμένες για τη μετάβαση αυτή. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ