E3 2014: Το Xbox One εξελίσσεται από το κοινό του

H Microsoft προσφέρει στους χρήστες την ευκαιρία να προτείνουν αλλαγές και βελτιώσεις, επικροτούμε

Κάποιος... κακεντρεχής θα μπορούσε να υποστηρίξει, φυσικά, ότι η Microsoft με αυτήν της την κίνηση "φυσάει και το γιαούρτι" πλέον - είναι όμως τόσο αξιέπαινη, που την αναφέρουμε ακριβώς επειδή θα θέλαμε να δούμε και τις ανταγωνίστριές της εταιρείες να υιοθετούν την ίδια προσέγγιση. Ο λόγος για το Xbox Feedback, ένα Web site που δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία και αποκάλυψε στο πλαίσιο της φετινής Ε3, μέσα από το οποίο καλεί το κοινό της - κατόχους ή και όχι ενός Xbox One - να την βοηθήσει να διορθώσει κακώς κείμενα, να βελτιώσει υπάρχοντα στοιχεία και να προσθέσει καινούργια στη λειτουργικότητα του συστήματός της.

Το Xbox Feedback προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να κάνουν προτάσεις με τις οποίες η Microsoft - εφαρμόζοντας τις σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού - μπορεί να καταστήσει το Xbox One καλύτερο σε βάθος χρόνου. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε όλες τις κατηγορίες λειτουργιών του συστήματος και οι επισκέπτες μπορούν τόσο να υποβάλλουν τις δικές τους, όσο και να ψηφίσουν ως σημαντικότερες να υλοποιηθούν τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει άλλοι χρήστες. Η βασική ιδέα είναι προφανής: αν μέσα από το Xbox Feedback και τις συνεχείς σχετικές ψηφοφορίες προκύπτουν λειτουργίες και δυνατότητες που ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών έχει ψηφίσει ως σημαντικές, τότε - θεωρητικά - η Microsoft θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτές για υλοποίηση.

Ακούγεται... ευκόλως εννοούμενο, μα δεν είναι: το φαινόμενο οι εταιρείες κατασκευής ενός συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης να αγνοούν τα αιτήματα της πελατειακής τους βάσης χάριν άλλων χαρακτηριστικών που εκείνες θέλουν να υλοποιήσουν συντομότερα για τους δικούς τους λόγους, το έχουμε... παρατηρήσει συχνά - και ισχύει τόσο για τη Microsoft, όσο και για τη Sony και τη Nintendo. Με το Xbox Feedback να είναι δημόσια ορατό, γίνεται τουλάχιστον αντιληπτό σε όλους τί θεωρεί το ίδιο το κοινό σημαντικότερο να διορθωθεί ή προστεθεί και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως... εχμ... κίνητρο για την αμερικανική εταιρεία και τις ανταγωνιστικές της. Αυτόν τον καιρό, για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό από τους κατόχους Xbox One ζητά οπτική ένδειξη για την εξάντληση της μπαταρίας του χειριστηρίου, την επαναφορά της δυνατότητας ορισμού της μουσικής του χρήστη μέσα σε games, την αποστολή φωνητικών μηνυμάτων και τον ορισμό εικόνων της επιλογής του στο background του γραφικού περιβάλλοντος χειρισμού.

Η Microsoft στο Web site της αυτό διευκρινίζει πως οι προσθήκες και αλλαγές που προτείνονται χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν - κάτι που, έμμεσα, σημαίνει πως και η ίδια έχει ούτως ή άλλως ένα πλάνο και χρονοδιάγραμμα με όσα θεωρεί πως πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα. Μαζί με αυτά θα ενσωματώνει σταδιακά και τις προτάσεις των επισκεπτών του Xbox Feedback, κάτι που θεωρούμε αναμενόμενο αλλά απολύτως ικανοποιητικό. Θα θέλαμε να δούμε, για την ακρίβεια, τόσο τη Sony όσο και τη Nintendo να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο με το Xbox Feedback όχι μόνο επειδή είναι ένα μέσο επικοινωνίας άμεσο με το κοινό τους, αλλά κι επειδή μέσα από αυτήν μπορεί να προκύψουν και προτάσεις για νέα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες που οι εταιρείες αυτές δεν είχαν σκεφτεί. Έχουν συμβεί και περισσότερο... παράξενα πράγματα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ