E3 2013: στα $499/€499 το Xbox One

Δικαιολογήσιμο, αλλά όχι και χαμηλό, το κόστος απόκτησής του

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι όσο ποιοτικό ως συσκευή μπορεί να είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, όσες λειτουργίες και να προσφέρει, όσα ενδιαφέροντα games και αν το συνοδεύουν, το κόστος του παραμένει σημαντικός παράγοντας για τη σχετική απόφαση αγοράς ή όχι στα μάτια του καταναλωτή. Η Microsoft ανακοίνωσε πως το Xbox One θα πωλείται αντί $499/€499 σε Αμερική και Ευρώπη - ποσό που σε μεγάλο βαθμό περιμέναμε, αλλά και ένα ποσό που ομολογουμένως θυμίζει άλλες εποχές, άλλα μέτρα και σταθμά. Όχι τα σημερινά.

Είναι αλήθεια πως το Xbox One αξίζει να είναι €100 ακριβότερο από τον προκάτοχό του: από τα €399 είχε ξεκινήσει, το 2005, το Xbox 360, και μάλιστα με σκληρό δίσκο των 20 GB, χωρίς ασύρματη σύνδεση και φυσικά χωρίς Kinect. Το Xbox One προσφέρει 8 ή 10 φορές περισσότερη ισχύ, σκληρό δίσκο των 500 GB, Blu-ray drive και ασύρματη διασύνδεση - αλλά και το Kinect εξ ορισμού, το οποίο ξεχωριστά κόστιζε από μόνο του €150. Από κάποιες απόψεις, μιλώντας αμιγώς τεχνικά, το Xbox One δείχνει να προσφέρει πολύ περισσότερη "τεχνολογία ανά ευρώ" από το Xbox 360, κάτι φυσικό μεν για μία... επταετία τεχνολογικής εξέλιξης μετά, αλλά αξιοσημείωτο παράλληλα.

Το πρόβλημα είναι πως μερικά χρηματικά ποσά, εν έτει 2013, δεν κρίνονται πια μόνο με τρόπο αναλογικό, αλλά και με απόλυτο - και €500 δεν είναι πλέον λίγα χρήματα για τη μεγάλη πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού "σε απόλυτα νούμερα". Για την ακρίβεια, όπως πάντοτε, δεν είναι καν €500: είναι το λιγότερο €650, αν συμπεριλάβει κανείς ένα πρόσθετο χειριστήριο και δύο games, όπως δηλαδή έχει νόημα να αποκτά κανείς ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Πολύ γρήγορα η απόκτηση ενός Xbox One αρχίζει να θυμίζει "επένδυση" και για κάτι τέτοιο πρέπει αληθινά πλέον να "πείσει" τον καταναλωτή, έστω κι αν αυτός έχει την τάση να... θα θέλει να "πειστεί".

Έτσι ξαναγυρίζουμε στα games και στο αν και κατά πόσο οι αφοσιωμένοι gamers θα ποθήσουν κάποια από τα πρώτα του Xbox One τόσο, ώστε να καταβάλλουν το ζητούμενο ποσό. Εκεί ο καθένας κρίνει με τα δικά του μέτρα και σταθμά, προφανώς - όμως τα €499 παραμένουν "απόλυτα". Και υπολογίσιμα. Και πιθανότατα περισσότερα απ' όσο θα τα ήθελαν όσοι και όσες θέλουν μεν να μεταβούν στην "επόμενη γενιά", αλλά θέλουν να το κάνουν με όρους του 2013, όχι με όρους του 2005-2007 (που τα πράγματα ήταν διαφορετικά). Θα επηρεάσει το κόστος αυτό την αρχική πορεία του Xbox One στην αγορά όσο οι... Κασσάνδρες φοβούνται; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ