Ε3 2012: Το Beyond εντυπωσιάζει

H νέα δουλειά του David Cage ακόμη περισσότερο κινηματογραφική από το Heavy Rain

Είναι δυστυχώς αλήθεια πως, με την τάση της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας να ψάχνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα εμπορικά... "σιγουράκια", δεν έχουν απομείνει πολλοί δημιουργοί πλέον οι οποίοι να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξέλιξη του gaming ως μέσου έκφρασης και μορφής Τέχνης συνολικά. Ο David Cage της Quantic Dreams, ωστόσο, είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς τους δημιουργούς, γι' αυτό και όλοι είμασταν περίεργοι σχετικά με το ποιό θα ήταν το επόμενο βήμα του μετά από το εξαιρετικό - και σημαντικό για το προφίλ που έχει δημιουργήσει ως σύστημα το PS3 - Heavy Rain. Στην έκθεση της GDC την άνοιξη ο Cage είχε εκπλήξει τους πάντες με το απίστευτο video της Kara, το οποίο τότε είχε δηλώσει πως δεν είναι κάτι περισσότερο από τεχνολογική επίδειξη των δυνατοτήτων του PS3. Φυσικά, αυτή δεν ήταν... όλη η αλήθεια!

Η αλήθεια είναι πως η Quantic Dreams, υπό την καθοδήγηση του Cage, εργάζεται για τη δημιουργία του επόμενου βήματος στη σύνθεση του κινηματογραφικού στοιχείου με το gaming. Κάτι τέτοιο επεδίωξε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε το Heavy Rain, όμως με το νέο του τίτλο, το Beyond: Two souls, ο Cage θα προσπαθήσει να προσφέρει μια παραγωγή τόσο υψηλού επιπέδου, ώστε να προκαλέσει το κοινό να... ξανασκεφτεί τί ακριβώς σημαίνει ο όρος "κινηματογραφικό video game". H ποιότητα των γραφικών είναι σχεδόν... εκτός πλαισίου της παρούσας γενιάς συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης. Η προσοχή στη λεπτομέρεια της κίνησης και των εκφράσεων των χαρακτήρων είναι ασύλληπτη. Τη σκηνοθεσία πρέπει να τη δει κανείς για να την πιστέψει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Sony επιδεικνύει το Beyond με περηφάνεια κι ενθουσιασμό: ο τίτλος του Cage αποδεικνύει όχι μόνο πόσο ισχυρό είναι το PS3 σε δημιουργικά χέρια, αλλά και πόσες δυνατότητες και διαδρομή έχει ακόμη να διανύσει, στον 6 χρόνο της παρουσίας του στην αγορά.

Το σενάριο του Beyond δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως, πρωταγωνίστρια όμως είναι μία νεαρή γυναίκα η οποία έχει μεγαλώσει από πολύ μικρή ηλικία έχοντας γύρω της την παρουσία μίας αόρατης, άγνωστης οντότητας. Πρόκειται για πνεύμα από το υπερπέραν, για μία προέκταση του εαυτού της σε άλλη διάσταση, για κάτι άλλο; Ο Cage δεν αποκαλύπτει περισσότερα για την ώρα, αρκούμενος στην απόδοση των σκηνών δράσης με τρόπο που να υπογραμμίζει ότι η νεαρή γυναίκα αντλεί υπερφυσικές δυνάμεις από την οντότητα που την συντροφεύει και, άρα, έχει γίνει στόχος ουκ ολίγων... ενδιαφερόμενων πλευρών. Τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του Beyond ενσαρκώνει για τις ανάγκες σύλληψης των κινήσεων και εκφράσεων του τίτλου η ηθοποιός Ellen Page, την οποία οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital πιθανώς θα θυμούνται ως τη σχεδιάστρια εικονικών κόσμων στην ταινία Inception.

Το Beyond βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο ανάπτυξης, η Sony ωστόσο δεν δεσμεύεται ακόμη σε ημερομηνία κυκλοφορίας του (γνωρίζουμε ανεπίσημα πως δεν το έχει συμπεριλάβει στο οικονομικό της έτος που λήγει στις 31/3/2013). Ο τίτλος θα είναι βεβαίως αποκλειστικός στο PlayStation3 και, τις επόμενες ημέρες, θα καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας και από την επαφή μαζί του, στον ειδικό VIP χώρο που έχει διαμορφώσει η Sony γι' αυτό το σκοπό. Μείνετε συντονισμένοι, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ