E3 2012: η έκπληξη του Xbox SmartGlass

Eνδιαφέρουσα ιδέα συνέργειας διαφορετικών συσκευών από τη Microsoft

Υπάρχουν κάποια πράγματα που οφείλει κανείς ν' αναγνωρίζει στη Microsoft και ένα από αυτά είναι το εξής: έχει ενίοτε μερικές ιδέες πολύ καλές όσον αφορά στο πώς να συνδυάζει διαφορετικές τεχνολογίες για να προσφέρει κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο. Το πώς υλοποιούνται αυτές οι ιδέες στην πρώτη τους έκδοση μπορεί να μην είναι το ιδανικό, όμως η πρωτοβουλία δεν είναι λιγότερο σημαντική - και αυτή τη φορά η Microsoft δείχνει να έχει σκεφτεί κάτι όντως σημαντικό. Θα το προσφέρει, δε, είτε στο ίδιο χρονικό πλαίσιο είτε νωρίτερα από τον ανταγωνισμό - ακόμη ένα ασυνήθιστο στοιχείο.

Πρόκειται για μία νέα λειτουργία - του Xbox 360 αρχικά, κι άλλων συσκευών αργότερα - με το όνομα SmartGlass. Αυτή αναλαμβάνει, μέσα από την εγκατάσταση και χρήση συγκεκριμένων apps σε συμβατές συσκευές, να "φέρει σε επικοινωνία" το οικιακό σύστημα της Μicrosoft με tablet ή κινητά τηλέφωνα, ώστε να προσφέρει νέες διαστάσεις χρήσης σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και μουσική. Λειτουργεί με την ίδια βασική συλλογιστική στην οποία βασίζεται το AirPlay της Apple: δύο ή περισσότερες συσκευές που συνδέονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο μπορούν να "μοιραστούν" περιεχόμενο. Η Μicrosoft, ωστόσο, έχει συνδυάσει κι άλλα στοιχεία, ώστε να καταστήσει τη συγκεκριμένη λειτουργία χρήσιμη σε περισσότερα "σενάρια".

Στη συνέντευξη Τύπου της Microsoft επιδείχθηκε η αναπαραγωγή ενός επεισοδίου της σειράς The Game of Thrones, σε tablet. Στη συνέχεια το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας "πέρασε" την εικόνα και τον ήχο, μέσω του SmartGlass, στο Xbox 360 και την τηλεόραση του σαλονιού. Αφού έγινε αυτό, στην οθόνη του tablet μπορούσαν πλέον να εμφανιστούν άλλες, δευτερεύουσες πληροφορίες π.χ. για τους συντελεστές της σειράς, καθώς και αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο π.χ. ένας χάρτης του φανταστικού κόσμου της Westeros. To ίδιο είναι εφικτό και με ένα smartphone αντί για tablet. Το δεύτερο, άλλωστε, η Microsoft επέδειξε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως... touchpad, ώστε να πλοηγηθεί κάποιος στο περιεχόμενο σελίδων του νέου Internet Explorer στο Xbox 360, με τις γνώριμές μας χειρονομίες κατεύθυνσης πάνω στην οθόνη αφής του κινητού.

Η λειτουργία του SmartGlass έχει ολοφάνερα πολλές προοπτικές. Πάρα πολλές. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά μία σειρά από στοιχεία, ωστόσο, τα οποία θα μάς επιτρέψουν να πούμε με σιγουριά ότι συνιστά από μόνη της "ανταγωνισμό" στο WiiU (που προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες) και φυσικά στο Airplay της Apple. Για παράδειγμα: η ροή των δεδομένων είναι μόνο από τα smartphones ή tablets προς το Xbox 360 ή και αντίστροφη; Θα περιοριστεί η Microsoft στη διάθεση του SmartGlass για κινητά και tablet με Windows Phone 8 και Windows 8, όπως ανακοίνωσε για αρχή, ή θα επεκτείνει τη χρησιμότητα της νέας λειτουργίας και στα "αντίπαλα στρατόπεδα" του iOS και του Android; Στο χρονικό σημείο όπου βρισκόμαστε, ο ισχυρισμός της Microsoft ότι "το SmartGlass κάνει κάθε τηλεόραση, Smart TV" ακούγεται υπερβολικός. Ποιός ξέρει, ωστόσο, πόσο μακριά μπορεί να φέρει μία εταιρεία αντικειμενικά προσηλωμένη στο software, το συγκεκριμένο concept. Ας ελπίσουμε... πάρα, μα πάρα πολύ μακριά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ