Ε3 2012: H έκπληξη λέγεται Wonderbook!

H Sony μεταμορφώνει τα χάρτινα παραμύθια, με τη βοήθεια του Move

Σε μία αγορά τόσο πολυπληθή όσο αυτή του gaming, η... πικρή αλήθεια είναι πως κανείς δεν γνωρίζει από πού θα προέλθει το περίφημο "επόμενο μεγάλο πράγμα" (the next big thing). Με άλλα λόγια εκείνη η ιδέα που θα είναι μεν διαφορετική, αλλά δεν θα ξενίσει το κοινό - αντίθετα, θα κεντρίσει αμέσως το ενδιαφέρον του, θα εξάψει τη φαντασία του και θα το παρακινήσει να σκεφτεί αλλιώτικα για τα games. Και μπορεί τα Uncharted ή τα Gran Turismo αυτού του κόσμου να "φέρνουν τα νούμερα" που εταιρείες όπως η Sony χρειάζονται, είναι ωστόσο πρακτική... υποχρέωση, κατά μία έννοια, των πρωταγωνιστικών αυτών εταιρειών να επιδιώκουν παράλληλα να προσφέρουν ακριβώς αυτό το κάτι διαφορετικό για το δικό τους σύστημα διασκέδασης. Αυτό που έχει την πιθανότητα και την προοπτική να αποδειχθεί "the next big thing" τόσο στα μάτια τόσο του κοινού, όσο και των ανεξάρτητων εταιρειών. Και γι' αυτό ακριβώς δείχνει να έχει τις προδιαγραφές (σίγουρα το στόχο) η μεγάλη έκπληξη της συνέντευξης Τύπου της Sony: το Wonderbook.

Πρόκειται, με μία έκφραση, για ένα σύστημα που φιλοδοξεί να "ζωντανέψει" τα παιδικά βιβλία: να τα φέρει στο επόμενο - ή... μεθεπόμενο! - επίπεδο αλληλεπίδρασης σε σχέση με τα απλά ηλεκτρονικά βιβλία που έχουμε σήμερα. Ο σκοπός του Wonderbook είναι βέβαια καθαρά η διασκέδαση, όμως η Sony το έχει σχεδιάσει ολοφάνερα έτσι ώστε να μπορεί να παίξει με τους σχετικούς τίτλους ένα παιδί μικρής ηλικίας, με ή χωρίς τη συμμετοχή του γονιού. Και το στοιχείο που "κάνει τη διαφορά" δεν είναι άλλο από το PlayStation Move, ο συνδυασμός δηλαδή της κάμερας του PlayStation Eye και του γνωστού χειριστηρίου ανίχνευσης κίνησης, που προσφέρει έλεγχο εύκολο για ένα παιδί (και το γονιό του!).

Συγκεκριμένα, λοιπόν: το σύστημα του Wonderbook στηρίζεται σε μηχανισμούς που συνδυάζουν στην οθόνη την εικόνα που συλλαμβάνει η κάμερα του PlayStation Eye, με γραφικά που διαχειρίζεται το PlayStation3. Ο παίκτης κάθεται μπροστά από την τηλεόραση, έχοντας τοποθετήσει στο πάτωμα ένα ειδικό βιβλίο με τυπωμένα σύμβολα που "διαβάζει" η κάμερα. Βάσει αυτών των συμβόλων το PS3 δημιουργεί έναν ολόκληρο εικονικό κόσμο από 3D γραφικά, με τον οποίο ο παίκτης μπορεί να παίξει χρησιμοποιώντας το χειριστήριο του Move. Τίτλους αυτής της συλλογιστικής έχουμε δει ήδη στο PS3, όπως το EyePet και το EyePet Move Edition, όμως η Sony με το Wonderbook έχει δημιουργήσει ουσιαστικά μία "πλατφόρμα", πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν πολλά διαφορετικά "βιβλία". Πολλά διαφορετικά games, με άλλα λόγια!

Όχι τυχαία - για την ακρίβεια, πολύ έξυπνα - η Sony θα προσφέρει με το πρώτο αλληλεπιδραστικό βιβλίο Wonderbook τη δυνατότητα στα παιδιά να γίνουν κάτι που... όλα (μικρά και μεγάλα) θα ήθελαν: μάγοι! Η ιαπωνική εταιρεία έχει συνάψει ειδική συνεργασία με τη J.K. Rowling, την συγγραφέα των βιβλίων με πρωταγωνιστή τον θρυλικό νεαρό μάγο Harry Potter, ώστε η πρώτη παραγωγή Wonderbook να είναι... μαγική. Ονομάζεται Book of Spells και αξιοποιεί πάρα πολλά από τα γνώριμα στοιχεία της σχολής του Hogwarts: τα περιβάλλοντα, τα ξόρκια και ό,τι άλλο χαρακτήριζε τον κόσμο του Harry Potter όπως περιγράφεται στα βιβλία της Rwoling κι απεικονίστηκε στις σχετικές ταινίες. Το Book of Spells, δε, στηρίζεται σε περιεχόμενο που η Rowling δημιουργεί ειδικά γι' αυτή τη συνεργασία - περιεχόμενο δηλαδή που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού. Είναι ένα γενναίο εγχείρημα για τη Sony, ένα μεγάλο στοίχημα για το PlayStation Μove και πιθανώς η σημαντικότερη lifestyle πλευρά του PlayStation3 για τα φετινά (και όχι μόνο) Χριστούγεννα. Οι εντυπώσεις μας από το Book of Spells, σε λίγες μέρες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ