CES 2013: Microsoft και... εικονική πραγματικότητα

Κατά κάποιον τρόπο, με χρήση του Kinect και βοηθητικού προβολέα

Ήταν πολλά κι ενίοτε εντυπωσιακά τα καινούργια πράγματα που παρουσιάστηκαν στη φετινή έκθεση της CES, όμως λίγα είχαν αυτό το άρωμα... science fiction που είχε μία τεχνολογία με το όνομα IllumiRoom. Την επέδειξε, πρακτικά πλέον, η Microsoft, όχι μόνο επιβεβαιώνοντας τους λόγους για τους οποίους πολλοί υπέθεταν ότι κατοχύρωσε τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα το φθινόπωρο, αλλά και δημιουργώντας... νέα φημολογία σχετικά με το καινούργιο Xbox, που όλοι πια περιμένουμε να ανακοινωθεί και να κυκλοφορήσει φέτος. Μόνο... τυχαίο δεν θα το χαρακτήριζε κανείς το timing!

Η τεχνολογία IllumiRoom είναι δημιουργία του Microsoft Research Group και - χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες - πρακτικά κάνει το εξής: δημιουργεί με συνοδευτικά οπτικά "πλαίσια" μέσα στο χώρο όπου βρίσκεται ο παίκτης, βασισμένα στο υλικό του video game που παίζει εκείνη τη στιγμή! Ουσιαστικά συνδυάζεται ένα περιφερειακό Kinect (έκδοση για PC) και ένας εξωτερικός προβολέας: το Kinect "διαβάζει" τη διαμόρφωση του δωματίου - πού βρίσκεται η τηλεόραση, οι τοίχοι, τα έπιπλα, πού κάθεται ο παίκτης κλπ. - και στη συνέχεια το σύστημα διοχετεύει στον προβολέα εικόνα που "συνεχίζεται" από την τηλεόραση στο γύρω περιβάλλον. Η εικόνα αυτή έχει, δε, απολύτως αλληλεπιδραστικά χαρακτηριστικά, προφανώς σε πραγματικό χρόνο: σε μία μεγάλη π.χ. έκρηξη που συμβαίνει σε ένα shoot' em up που παίζουμε στην τηλεόραση, η γύρω εικόνα διαταράσσεται από το ωστικό κύμα (!). Είναι δύσκολο να περιγράψουμε ακριβώς τί μπορεί να περιμένει ένας παίκτης χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτό, γι' αυτό θα παραμέμψουμε στο σχετικό video για δείγματα της χρήσης του.

Το σύστημα που αξιοποιεί την τεχνολογία IllumiRoom επιδείχθηκε ως τμήμα παρουσίασης της Samsung στην έκθεση CES, όμως οι τεχνικοί της Μicrosoft δεν εξήγησαν λεπτομερώς πώς ακριβώς λειτουργεί. Υποσχέθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στη διοργάνωση CHI 2013, που θα λάβει χώρα στα τέλη Απριλίου στο Παρίσι. Η όλη παρουσίαση του IllumiRoom ωστόσο είναι... υπερβολικά σχετική με αναφορές που είχαν διαρρεύσει μέσα από το Redmond στις αρχές του περσινού καλοκαιριού: αυτές μιλούσαν για μηχανισμούς που "επεκτείνουν" τα games του επόμενου Xbox μέσα στο χώρο όπου παίζει ο παίκτης, είτε με συνοδευτικά γυαλιά είτε χωρίς. Εκείνες οι αναφορές βέβαια μιλούσαν ακόμη και για... ολογράμματα μέσα στο σαλόνι μας, κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο με τις σημερινές τεχνολογίες προβολής, όμως δείγματα όπως αυτά του IntelliRoom μπορούν τελικά να αποδειχθούν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μάς περιμένει σχετική έκπληξη στην έκθεση της Ε3 του Ιουνίου; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ