Beyond: Two Souls

Κινηματογραφικό μεν, όχι για όλους δε

Όλα τα άλλα τεχνικά του τίτλου "ακολουθούν κατά πόδας": η απόδοση των διαλόγων είναι ποιοτική (και πάλι η έμφαση στην Page αλλά αξιοπρεπέστατοι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες), η μουσική είναι ταιριαστά "κινηματογραφική", η όλη παρουσίαση φανερά μελετημένη ώστε να αποπνέει αυτήν την "σινε-αίσθηση" που αγαπά η Quantic Dream. Πολύ καλή δουλειά, που για ακόμη μια φορά αξίζει τα εύσημα, έχει γίνει και στην απόδοση των διαλόγων στα ελληνικά με υποτίτλους - αν και το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Beyond είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει καλή σχέση με την αγγλική, δεν παύει να είναι ευπρόσδεκτο στοιχείο. Οι επιλογές παιχνιδιού σε έναν τίτλο με τόση έμφαση στο σενάριο είναι περιορισμένες: η δυνατότητα να παίξουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, δύο παίκτες με έναν να ελέγχει την Jodie και τον άλλο τον Aiden δεν λειτουργεί με τρόπο ιδιαίτερα ψυχαγωγικό. Από την άλλη, για να είμαστε ειλικρινείς, εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, οπότε...

Το Beyond: Twο Souls είναι, εν τέλει, ακριβώς αυτό που περιμέναμε: μία δημιουργία που εξελίσσει την προσέγγιση της Quantic σε κάθε τεχνικό τομέα, ένα video game με πιο πολλά κινηματογραφικά εχέγγυα από κάθε άλλο, μία παραγωγή εντυπωσιακή. Το πρόβλημα είναι πως δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την ολοφάνερη "διαχωριστική γραμμή" που δημιουργούσε και το Heavy Rain. Στο τμήμα του κοινού που απολαμβάνει αυτήν την κινηματογραφική παρουσίαση, τις ερμηνείες των γνωστών ηθοποιών, τα πολλαπλά σεναριακά "μονοπάτια" και τον έλεγχο του τίτλου σε συγκεκριμένα σημεία, το Beyond θα αρέσει πολύ. Στο άλλο τμήμα του κοινού, που προτιμά περισσότερη αλληλεπίδραση και λιγότερη σινε-παρουσίαση, δεν θα αρέσει και τόσο.

Για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε την ελπίδα πως αυτή θα ήταν η παραγωγή της Quantic που θα γεφύρωνε τα δύο... στρατόπεδα στην πελατειακή βάση του PlayStation3 - όμως, όπως και στην περίπτωση του Metal Gear Solid 4, παραμένει αμφιλεγόμενη. Οι κάτοχοι PS3 που ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο και διακρίνουν προοπτικές στον τρόπο που ο David Cage και η ομάδα του συνδυάζουν τα games με τις ταινίες, θα απολαύσουν το Beyond. Τουλάχιστον οι κάτοχοι PS3 του δεύτερου στρατοπέδου έχουν στη διάθεσή τους φέτος και το The Last of Us, που... γέρνει προς την άλλη κατεύθυνση: παρόμοια έμφαση στον τεχνικό τομέα, αλλά με περισσότερο έλεγχο και λιγότερη σινεπαρουσίαση. Τα πράγματα εξισορροπούνται με τον τρόπο αυτό - αν μη τί άλλο, ακριβοδίκαια!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ