Βαρουφάκης: υπ. οικονομικών, οικονομολόγος του Team Fortress 2

Τί κοινό έχουν το ελληνικό χρέος και ισοζύγιο, με τα video games; Τον Yanis!

Οποιαδήποτε κι αν είναι η πολιτική θέση του καθενός από μας, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση που έχει προκύψει από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής έχει ήδη συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στο εξωτερικό (και) για μία σειρά από... πρωτιές και πρωτοτυπίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παρελθούσα κυβέρνηση. Τα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης, δε, έχουν από σήμερα έναν ακόμη λόγο να αφιερώνουν άρθρα στη νέα κυβέρνηση: ο άνθρωπος που έχει επιλεγεί για τον δύσκολο ρόλο του υπουργού Οικονομικών έχει εμπλακεί και με τα video games - και δεν εννοούμε με τον... αστείο και γραφικό τρόπο που αποδίδεται στον παρελθόντα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το περίφημο (αγνώστου ταυτότητος) PlayStation!

Ο Γιάνης - ναι, με ένα "ν" - Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικής θεωρίας και πολυγραφότατος σε θέματα μακροοικονομικά, είχε γίνει γνωστός πολύ πριν εκλεγεί βουλευτής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - κυρίως λόγω των συνέντευξεών του από το 2009 και μετά σε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την διαχείριση του εθνικού χρέους. Οι θέσεις του και οι λύσεις που έχει κατά καιρούς προτείνει παραμένουν αμφιλεγόμενες, το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι πως με το πέρασμα του χρόνου ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελίχθηκε σε μία από τις περισσότερο γνωστές "φωνές" γύρω από το ζήτημα της ελληνικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Αυτό, ωστόσο, που μόνο οι gamers - και δη οι πιστοί φίλοι των Team Fortress 2 και DOTA 2 - γνώριζαν μέχρι σήμερα, είναι το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης εδώ και 3 χρόνια συνεργάζεται στενά με τη Valve στο πεδίο που ενδιαφέρει και τους δύο: την οικονομική θεωρία και την εικονική οικονομία! Πράγματι, ο πρόεδρος της Valve, ο Gabe Newell, ήλθε σε επαφή με τον Βαρουφάκη το Μάρτη του 2012 προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά του στη διαχείριση του ψηφιακού "χρήματος" που "κινείται" με τις αγορές και πωλήσεις αντικειμένων σε αυτούς τους δύο τίτλους καθημερινά. Έκτοτε, και μέχρι... χθες προφανώς, ο Βαρουφάκης είναι ο "μόνιμος οικονομολόγος" της Valve σε ό,τι σχετίζεται με την ψηφιακή οικονομία των games της.

Ο κόσμος που γνωρίζει πόσα (πραγματικά) χρήματα "αλλάζουν χέρια" συνεχώς με αυτόν τον τρόπο μέσα στα δημοφιλέστερα video games, γνωρίζει πως η ισορροπία που θα πρέπει να υπάρχει στο "οικονομικό τους σύστημα" ώστε να μην το εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά επιτήδιοι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί - εξ ου και η ανάγκη της εξειδίκευσης του Βαρουφάκη στην οικονομική θεωρία και την μαθηματική στατιστική. Η μελέτη που ο νέος Έλληνας υπουργός συνέταξε για το πώς πρέπει να δομηθεί μία τέτοια εικονική οικονομία, και ποιές ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να υπάρχουν ώστε αυτή να λειτουργεί απρόσκοπτα, έχει βοηθήσει πολύ τη Valve στη διαχείριση των Team Fortress 2 και DOTA 2. Καθόλου άσχημα, Γιάνη. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς όμως και για την... πραγματική ελληνική οικονομία - η οποία δεν διέπεται μόνο από την ψυχολογία των κοινοτήτων των gamers (έχουμε και την... "ψυχολογία των αγορών") ή προβλέψιμα καταναλωτικά συμπεριφορικά μοντέλα (αν εξαιρέσεις τα... bank run). Κι από μας... 10 χαρακτήρες του DOTA 2, full stats/full items, δώρο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ