Άσε τα games ήσυχα, Donald Trump!

Τα επικοινωνιακά τρυκ δεν μάς εντυπωσιάζουν, ο έλεγχος στην αγορά όπλων η λύση στο πρόβλημα

Είναι πάγια τακτική των πονηρών πολιτικών - ιδέα δεν έχουμε αν υπάρχει και άλλο είδος, μα αυτή είναι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης - να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη είτε από τα πραγματικά προβλήματα είτε από την πραγματική φύση μεγάλων προβλημάτων. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, αξίζει... βραβείο θράσους στον βασιλιά της παραπληροφόρησης και των fake news, τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος λίγες ημέρες μετά από το πιο πρόσφατο μακελειό σε αμερικανικό σχολείο συγκάλεσε στον Λευκό Οίκο "σύσκεψη για την επιρροή των video games στην νεολαία", ολοφάνερα προσπαθώντας να δημιουργήσει συνειρμούς που θ' απομάκρυναν την προσοχή του κόσμου από το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή τον ανύπαρκτο έλεγχο της αγοράς όπλων στις ΗΠΑ.

Όπως αναμενόταν, η "σύσκεψη" ήταν απλώς η... αφορμή για να δημοσιευθούν στο τέλος της τα προδιαμορφωμένα "συμπεράσματα" που ο Trump και το επιτελείο του είχαν ήδη στο μυαλό τους ασχέτως του τί θα λεγόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες όπου αυτή πραγματοποιήθηκε. Και αυτό γιατί οι προσκεκλημένοι ήταν διαλεγμένοι προσεκτικά από τον Trump και οι απόντες επίσης - εκπληκττικά, δεν συμμετείχε ούτε ένας εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας ή καθηγητής ή ερευνητής ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να στηρίξει θέση με επιχειρήματα - έτσι ώστε να υπογραμμιστεί η βίαιη φύση συγκεκριμένων video games και να αποδοθεί σε αυτά ευθύνη επιρροής. Οι παρόντες δεν έκαναν κανενός είδους "συζήτηση" με τον Trump, αφού στον έναν ή τον άλλο βαθμό όλοι τάσσονται με την δική του πλευρά και οι διαφορές εντοπίζονταν περισσότερο στο πώς θα μπορούσαν να περιοριστούν τα video games παρά σε ο,τιδήποτε άλλο. Μία σύσκεψη... "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει", κυριολεκτικά.

Το μόνο καλό στην όλη αυτή παρωδία είναι ότι - όπως και σε τόσα άλλα πράγματα που έχει "κάνει" μα στην πραγματικότητα μόνο έδειξε "σαν να κάνει" ο Trump - η ουσία αυτής της σύσκεψης παραμένει από μικρή έως ανύπαρκτη για την ώρα. Τα video games όπως και άλλες μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας - σινεμά, μουσική, βιβλία - στις ΗΠΑ προστατεύονται βάσει Συντάγματος από το πρώτο άρθρο περί ελεύθερης έκφρασης (First Amendment) και προσπαθώντας να τα περιορίσει σημαντικά σε εμπορικό και δημιουργικό επίπεδο, ο Trump θα ερχόταν σε σύγκρουση με πληθώρα σχετικών αποφάσεων του Υπέρτατου Δικαστηρίου της χώρας. Τα... "είχαμε έναν εποικομομητικό διάλογο" και "σημειώθηκε πρόοδος" που αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στερούνται τόσο ουσίας, όσο και ο ίδιος ο Trump. Εξ ου και η ψυχραιμία έως αδιαφορία με την οποία ο αμερικανικός Τύπος σχολίασε το συμβάν.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί η "σύσκεψη" ήταν αυτό ακριβώς που "χρέωσαν" στον Trump πολλοί από τους βουλευτές της πτέρυγας των Δημοκρατικών μετά το πέρας της: ένα επικοινωνιακό τρυκ, και μάλιστα αποτυχημένο, το οποίο επεδίωξε απλώς να μεταφέρει το κέντρο του ενδιαφέροντος από την καρδιά του προβλήματος των βίαιων θανάτων στις ΗΠΑ - την ιδιαίτερα εύκολη απόκτηση όπλων από σχεδόν οποιονδήποτε - κάπου αλλού. Θα κάνει ο αμερικανός πρόεδρος "συσκέψεις" και για τις βίαιες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, τα βιβλία και τα comics κάθε φορά που κάποιος παρανοϊκός με στρατιωτικού επιπέδου οπλισμό εισβάλλει σε δημόσιο χώρο αποφασισμένος να σκορπίσει το θάνατο; Αφού ολοφάνερα δεν έχει κανέναν σκοπό να συγκαλέσει σύσκεψη για το δεύτερο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ - εκείνο που επιτρέπει την ελεύθερη οπλοφορία προς μεγάλο χρηματικό όφελος των μεγάλων εταιρειών κατασκευής όπλων κάθε χρόνο - ικανό τον έχουμε να συγκαλεί απλώς... "συσκέψεις".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ