Samsung Galaxy S7/S7 Edge: απλώς εξελικτικά

Πανομοιότυπος σχεδιασμός με τον περσινό, πολλές όμως και ευπρόσδεκτες βελτιώσεις

Αν και οι σχετικές... αναπόφευκτες πια διαρροές πληροφοριών μάς είχαν προϊδέασει σχετικά εδώ και μέρες, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την Samsung γιατί, πολύ απλά, αυτό ήταν το λογικό και σκόπιμο: τα Galaxy S7 και S7 Edge, τα οποία αποκάλυψε η κορεάτικη εταιρεία πριν από λίγες ώρες σε συνέντευξη Τύπου της στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2016 στη Βαρκελώνη, ακολουθούν με ευλάβεια τις σχεδιαστικές γραμμές των προκατόχων τους. Αυτό δεν είναι βεβαίως αρνητικό, αφού τα S6 και S6 Edge ήταν με μεγάλη διαφορά τα ωραιότερα smartphones που έχει ποτέ διαθέσει η Samsung στην αγορά - έστω κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό για να βοηθήσει στις πωλήσεις τους και να αποτρέψει το τμήμα κινητής τηλεφωνίας από την καταγραφή ακόμη περισσότερων οικονομικών τριμήνων με απώλειες. Είναι όμως ενδεικτικό του πώς ακόμη και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές πια δεν έχουν την "πολυτέλεια" των μεγάλων αλλαγών από τον έναν εμπορικό χρόνο στον επόμενο.

Εννοείται, πάντως, πως τα στοιχεία στα οποία αναμένει κανείς ένα καινούργιο Galaxy S να υπερέχει είναι παρόντα και στα δύο "7", κοινώς τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και ο προσεγμένος φωτογραφικός τομέας. Τα S7 και S7 Edge θα κυκλοφορήσουν και πάλι σε δύο "εκδόσεις": μία με κεντρικό επεξεργαστή τον Snapdragon 820 της Qualcomm και μία με τον Exynos 8890 της ίδιας της Samsung, με τους Κορεάτες να υποστηρίζουν πως οι επιδόσεις των δύο είναι πρακτικά εφάμιλλες. Ο Snapdragon 820 χρησιμοποιείται και από το LG G5, αναμένουμε να χρησιμοποιείται από τα HTC M10 και Sony Xperia Z6 επίσης, οπότε όσον αφορά στην επεξεργαστική ισχύ αυτή καθ' αυτή φέτος τα S7/S7 Edge δεν θα έχουν κάποιο απτό πλεονέκτημα (το ίδιο ισχύει και για την μνήμη λειτουργίας που ανέρχεται και εδώ στα 4 GB). Για να είμαστε ειλικρινείς... μικρό το κακό: τα apps και τα games σε Android που ήταν σε θέση να "εξαντλήσουν" τις δυνατότητες των περσινών κορυφαίων Android smartphones, όπως των S6/S6 Edge, μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού ούτως ή άλλως.

Περισσότερη σημασία στην "αίσθηση της ταχύτητας" κατά τη χρήση ενός σύγχρονου κινητού έχει (α) η ανταπόκριση της κύριας κάμερας στην εκκίνηση και στην εστίαση, καθώς και (β) η γενικότερη αμεσότητα στην πλοήγηση και τις επιλογές του γραφικού περιβάλλοντος στο οποίο στηρίζεται ή έστω στην εναλλαγή ανάμεσα σε πολλαπλά ενεργά apps. Σε αυτά η Samsung δείχνει να έχει κάνει ουσιαστική, σοβαρή δουλειά φέτος. H ανάλυση της κύριας κάμερας έχει μεν μειωθεί από τα 16 Megapixels στα 12, όμως ο φακός είναι διαφράγματος f/1.7 και, με την παράλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας Dual Pixel Sensor, τόσο η ταχύτητα εστίασης όσο και η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος σε κακές συνθήκες φωτισμού έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Μετά από την κριτική που έχει δεχθεί σχετικά, άλλωστε, η Samsung έχει περαιτέρω "μειώσει την εμπλοκή" του δικού της γραφικού περιβάλλοντος, του TouchWiz, με αυτό του αρχικού Android 6.0. Και μόνο βάσει αυτού, περιμένουμε περισσότερο άνετη και ευχάριστη χρήση συνολικά - όπως και περισσότερη αποτελεσματικότητα από το επίσης βελτιωμένο σύστημα προβολής ειδοποιήσεων στις κυρτές άκρες του S7 Edge.

H Samsung, πάντως, απέδειξε πως δεν κωφεύει στις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις του κοινού της, καθώς με τα φετινά S7 και S7 Edge επιστρέφουν στα Galaxy S δύο χαρακτηριστικά που πέρυσι με τον νέο σχεδιασμό των S6 και S6 Edge είχαν αφαιρεθεί: η θύρα καρτών μνήμης microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου πέρα από τα θεωρητικά 32 GB που ενσωματώνουν και οι δύο νέες συσκευές, καθώς και η αντοχή στο νερό και τη σκόνη (βαθμός IP68). H κατασκευή των δύο νέων Galaxy S συνεχίζει να μην επιτρέπει την δυνατότητα εναλλάξιμης μπαταρίας, αλλά η συζήτηση για το αν και κατά πόσο αυτή εν τέλει είναι υπερεκτιμημένη φαντάζει μεγάλη εν έτει 2016. Η Samsung έχει άλλωστε φροντίσει και μεγάλες μπαταρίες να ενσωματώσει στα S7 και S7 Edge (3000 mAh στο πρώτο και 3600 mAh στο δεύτερο), και κάποιες νέες ρουτίνες εξοικονόμησης ενέργειας να υιοθετήσει. Περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί, άλλωστε, και από το τμήμα της οθόνης των δύο S7 που παραμένει πάντα ενεργό (always-on) προβάλλοντας ώρα και ειδοποιήσεις με πανελάχιστο κόστος στην αυτονομία τους. Η οθόνη και των δύο παραμένει ανάλυσης 2560x1440 pixels, με διαγώνιο 5.1 στο "απλό" S7 και 5.5 στο Edge.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί "αποστολή" της Samsung φέτος με τα νέα Galaxy S δεν ήταν να... "επανεφεύρει τον τροχό", μα να κρατήσει όλα τα θετικά των περυσινών διορθώνοντας όσο το δυνατόν πιο πολλά από τα αρνητικά τους. Αυτό σαφώς το κατάφερε - και πολλά περισσότερα μάλιστα. Το πρόβλημα είναι ότι οι Κορεάτες σκοπεύουν να κάνουν, θεωρούμε, το ίδιο λάθος με πέρυσι: να τιμολογήσουν τα νέα Galaxy S πολύ ψηλά. Το S7 διατίθεται για προπαραγγελία προς €729 και το S7 Edge προς €829. Αυτά δεν είναι μόνο για την Ελλάδα πολλά χρήματα, είναι γενικότερα - και, ξανά, υπερβολικά κοντά σε αυτά που ζητά το μακράν επικρατέστερο smartphone στην ζώνη κόστους άνω των €500 (το Apple iPhone 6S) με ό,τι αυτό σημαίνει.

Από την άλλη πλευρά, η Samsung προσφέρει μαζί με τις σχετικές προπαραγγελίες ως δώρο το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας Gear VR (βασικού επιπέδου βέβαια σε σχέση με τα HTC Vive και Oculus Rift), κίνητρο όχι ευκαταφρόνητο έστω κι αν δεν ενδιαφέρει τους πάντες. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρατηρήσει, άλλωστε, πως με τα ίδια περίπου χρήματα που κόστιζαν πέρυσι τα Galaxy S6/S6 Edge, φέτος αγοράζει κανείς σοβαρά βελτιωμένες, σημαντικά εξελιγμένες εκδόσεις τους. Θα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να διαπιστώσουμε πώς θα υποδεχθεί το κοινό τα S7/S7 Edge, καθώς (α) για όσους κι όσες αγόρασαν πέρυσι τα S6/S6 Edge δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο αναβάθμισης, αλλά και καθώς (β) το LG G5 δείχνει επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και χαρακτηρίζεται από περισσότερα καινοτομικά στοιχεία στο σύνολό του. Όπως πάντοτε, θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ