LG G5: πρωτότυπη προσέγγιση, βήμα μπροστά

Οι Κορεάτες καινοτομούν κι εντυπωσιάζουν - όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες

Δεν είναι... μυστικό πλέον το γεγονός ότι κάθε χρόνο γίνεται όλο και δυσκολότερο για τα κορυφαία smartphones να εξελιχθούν. Το νέο μοντέλο των €800 μοιάζει υπερβολικά πολύ με τον προκάτοχό του των €750, αλλά και με όλους σχεδόν τους "αντιπάλους" του των €800. Οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών - ειδικά αυτών που στηρίζονται σε Android, αλλά και η Apple δεν έχει διαφοροποιηθεί σε κανέναν... συνταρακτικό βαθμό ακριβώς - δείχνουν να έχουν "χτυπήσει ταβάνι" όσον αφορά στην εμφανή βελτίωση κι επέκταση όσων μπορεί να περιμένει κανείς από ένα top κινητό σήμερα. Ε, η LG - η οποία με τα LG G3 και LG G4 πρόπερσι και πέρσι είχε μεν κερδίσει την εκτίμησή μας αλλά εμπορικά δεν μπορούσε να πλησιάσει τα αντίστοιχα Samsung Galaxy - φαίνεται να είναι η πρώτη κατασκευάστρια που καταφέρνει το 2016 να ξεφύγει από την στασιμότητα αυτή. Και, καταφέρνοντας αυτό, να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες καλύτερης θέσης της στην αγορά αυτή και τα έσοδά της από εκεί.

Στοιχεία για σημαντικά προτερήματα του G5 είχαν διαρρεύσει τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά εν τέλει η κορεάτικη εταιρεία χρειάστηκε να αποκαλύψει επίσημα τη συσκευή σε παρουσίαση στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2016 για να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα του τί ήθελε να επιτύχει με αυτό. Με μία λέξη: περίπου τα... πάντα. Το LG G5 προσφέρει και αυτά που περιμέναμε, αλλά και πολλά που δεν περιμέναμε - ώστε, συνδυάζοντάς τα, να διαφοροποιηθεί από το Samsung Galaxy S7, το Sony Χperia Z6 (όταν αυτό ανακοινωθεί), τα κινητά των Κινέζων κατασκευαστών αλλά κατά πάσα πιθανότητα και από το iPhone 7. Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το G5 είναι τέτοιος, ώστε δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αυτός να... αντιγραφεί απροκάλυπτα. Με αυτόν τον τρόπο η LG εξασφαλίζει πως, για το 2016 τουλάχιστον, κανένα smartphone δεν θα μοιάζει με το G5. Κυριολεκτικά.

Πρώτα στα αναμενόμενα: το G5 φέρει επιδεικνύει την επεξεργαστική ισχύ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα προσφέρουν σχεδόν όλα τα κορυφαία Androidή της φετινής χρονιάς. Βασίζεται στον πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 820 (υποβοηθούμενο από 4 GB μνήμης λειτουργίας), προσφέρει τυπικά 32 GB αποθηκευτικού χώρου (με δυνατότητα επέκτασής του σε πολύ περισσότερα μέσω κάρτας μνήμης microSD) και υποστηρίζει όλα τα πρότυπα ασύρματης διασύνδεσης που μπορεί να σκεφτεί κανείς (μέσω Wi-Fi και μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G+). Η οθόνη του είναι διαγωνίου 5.3 ιντσών και ανάλυσης 2560x1440 pixels, η μπαταρία του είναι λογικής αλλά όχι θεαματικής χωρητικότητας (των 2800 mAh - περισσότερα γι' αυτό στη συνέχεια) και το λειτουργικό του δεν είναι άλλο από το Android 6.0 (με τις όποιες αισθητικές προσαρμογές κάνει συνήθως η κορεάτικη εταιρεία σε αυτό).

Στα... αναμενόμενα δεν έχουμε κανένα παράπονο, είναι όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του LG G5 αυτά που έχουν περισσότερη σημασία. Οι κάμερες, για παράδειγμα, που προσφέρει είναι τρεις (!): η κύρια των 16 Megapixels στην πίσω πλευρά, η δευτερεύουσα των 8 Megapixels στην πρόσοψη και μία ακόμη στην πίσω πλευρά, της ίδιας ανάλυσης αλλά με ευρυγώνιο φακό (καλύπτει πεδίο 135 μοιρών). Η LG έχει καταστήσει εφικτό οι δύο κάμερες της πίσω πλευράς να χρησιμοποιούνται τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό για την επίτευξη διαφόρων εφέ (και όχι μόνο). Ένα μικρό τμήμα της οθόνης του G5, επίσης, μπορεί να βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία (always-on) για απλά πράγματα όπως η ένδειξη ώρας και ειδοποιήσεων, ώστε ο χρήστης να μην ενεργοποιεί διαρκώς τη συσκευή μόνο γι' αυτά.

Το αληθινά καινοτομικό στοιχείο του G5, ωστόσο, εντοπίζεται στον "αρθρωτό" σχεδιασμό του, ο οποίος επιτρέπει την "απόσπαση" του κάτω τμήματος της συσκευής από την υπόλοιπη (με αυτόν τον τρόπο καθίσταται εναλλάξιμη και η μπαταρία) και την αντικατάστασή του με ένα άλλο τμήμα-επέκταση, το οποίο έχει πρόσθετες ιδιότητες. Η LG στη συνέντευξη Τύπου της επέδειξε δύο τέτοιες επεκτάσεις. Το CAM Plus μετατρέπει ουσιαστικά το κινητό σε "κανονική" ψηφιακή φωτογραφική με περισσότερο βολικό κράτημα, υλικό πλήκτρο λήψης, ρυθμιστικά εστίασης κι έκθεσης, ενσωματώνοντας παράλληλα και βοηθητική μπαταρία των 1200 mAh. Το Hi-Fi Plus, από την άλλη, αφορά στον ήχο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υποσύστημα μετατροπής από ψηφιακό σε αναλογικό σήμα (DAC) και υποστηρίζοντας αναπαραγωγή υλικού υψηλής ανάλυσης (hi-res audio) έως το επίπεδο των 32-bit και 384 KHz (!). Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι επεκτάσεις προσαρμόζονται σε συσκευή με ενιαίο και μεταλλικό σώμα (unibody design), ενώ H LG σκοπεύει να κυκλοφορήσει κι άλλες τέτοιες στο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας το όραμά της για ένα top smartphone που αναλαμβάνει ρόλους πέρα από τους τυπικούς, η LG παρουσίασε και μία σειρά περιφερειακών και αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί για χρήση ειδικά από το G5. H 360 Cam και το 360 VR Headset, για παράδειγμα, αντιστοίχως συλλαμβάνουν και προβάλλουν περισκοπική εικόνα, το Rolling Bot είναι μία σφαιρική συσκευή που μπορεί να "κυλά" υπό έλεγχο αλλά και να συλλαμβάνει εικόνα/video αυτόνομα, ενώ δεν λείπουν και τα ποιοτικά ακουστικά (δύο διαφορετικά είδη) ή τα αξεσουάρ ελέγχου... mini-drones. Όλα τα παραπάνω είναι διαχειρίσιμα από ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η εταιρεία με το όνομα LG Friends.

Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι μάλλον... ασφαλές να καταλήξει κανείς στο θετικότερο δυνατό συμπέρασμα για την LG και το G5: οι Κορεάτες κατάφεραν να έχουν την μέχρι στιγμής περισσότερο καινοτομική και πρωτότυπη πρόταση για το κορυφαίο Androidές του 2016, χωρίς να "μείνουν πίσω" τεχνολογικά σε τίποτε αναφορικά με τον ανταγωνισμό και δημιουργώντας για το τμήμα αυτό της εταιρείας πρόσθετες πηγές εσόδων με την διάθεση όλων αυτών των περιφερειακών κι αξεσουάρ. Αληθινό... win-win-win, με άλλα λόγια. Η τιμή πώλησης και η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του LG G5 στην ελληνική αγορά δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί επίσημα, οπότε θα επιστρέψουμε στο θέμα τότε (οι πληροφορίες αυτές υπολογίζουμε πως θα δοθούν στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα ή τέλη Μαρτίου). Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ