iOS 8: η διόρθωση της... διόρθωσης

H Apple εκτίθεται τραγελαφικά με νέο "φάουλ", εκπλησσόμαστε μόνο με την απάθεια του κοινού της

Η απάντηση στην ερώτηση είναι... "όχι". Όχι, δεν θα κουραστούμε ποτέ να "βγάζουμε κόκκινη κάρτα" στην Apple για τα φάουλ της, αφενός επειδή η ίδια κυριολεκτικά προκαλεί για κάτι τέτοιο, αφετέρου επειδή πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν κάλλιστα να έχουν αποφευχθεί. Μετά από τα πάμπολλα όσα έχουμε όλα αυτά τα χρόνια ακούσει από τα στελέχη της για "τον τέλειο συνδυασμό hardware και software" στα προϊόντα της - ισχυρισμός που αυτοκαταρρίπτεται από τα γεγονότα κάθε, μα κάθε φορά - ήταν απλά τραγελαφική η θέση στην οποία η αμερικανική εταιρεία έφερε τον εαυτό της με την πρώτη ανανέωση λογισμικού του iOS 8.

Σήμερα έγινε διαθέσιμη στο κοινό η αναβάθμιση 8.0.2 του iOS 8, η οποία είναι διορθωτική της... διορθωτικής 8.0.1 που έγινε διαθέσιμη (και αποσύρθηκε κακήν κακώς από τους server της Apple) πριν από λίγες ημέρες. Η 8.0.1 υποτίθεται πως θα διόρθωνε μία σειρά από προβλήματα που "ανακαλύφθηκαν" από καταναλωτές αμέσως μετά από την ευρεία διάθεση του iOS 8.0. Κάποια όντως τα διόρθωσε, αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη πάρα πολλοί από τους χρήστες iPhone (κυρίως 6 και 6 Plus) που την εγκατέστησαν διαπίστωσαν στη συνέχεια πως... η διόρθωση στερεί από τα κινητά τους τηλέφωνα τη δυνατότητα να λαμβάνουν σήμα, καθώς και από τον μηχανισμό TouchID να αναγνωρίσει το δακτυλικό τους αποτύπωμα! Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται καν να σχολιάσουμε ούτε πόσο σημαντική είναι η... λειτουργία των κλήσεων για ένα smartphone, ούτε πόσο επικίνδυνη είναι η δυσλειτουργία ενός μέσου ασφαλείας όπως το TouchID (για το οποίο έχουμε επίσης ακούσει τα μύρια όσα συναρπαστικά και αδιάφορα μέχρι σήμερα).

Τα θέματα στην όλη εξέλιξη της... φαρσοκωμωδίας των αναβαθμίσεων από την Apple είναι δύο. Πρώτο θέμα, ο ολοφάνερα αναποτελεσματικός και ανεπαρκής ποιοτικός της έλεγχος για το iOS 8.0, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της έκδοσης 8.0.1 ελάχιστες μέρες μετά την ευρεία διάθεσή του (και την έναρξη της πώλησης των νέων iPhone). Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τη συλλογιστική βάσει της οποίας μία εταιρεία έχει έναν ολόκληρο χρόνο να αναπτύξει καινούργια έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, για πολύ συγκεκριμένες συσκευές, και παρ' όλα αυτά μετατρέπει κάθε φορά (μα κάθε φορά) το ευρύ κοινό σε... beta testers, ώστε να διορθώσει τα ευρήματά τους λίγες μέρες μετά. Δεύτερο θέμα, η ανευθυνότητα της διάθεσης του 8.0.1 χωρίς τον βασικού επιπέδου έλεγχο για πράγματα όπως η... διενέργεια κλήσεων από ένα κινητό τηλέφωνο. Δεν έχει νόημα, θεωρούμε, να σχολιάσουμε το συγκεκριμένο: είναι ο ορισμός του "μιλά από μόνο του".

Για όλους εμάς που παρακολουθούμε την Apple χωρίς την παραμικρή προκατάληψη - αγαπάμε τα προϊόντα της, τα χρησιμοποιούμε, αλλά δεν εθελοτυφλούμε παραβλέποντας τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους - τίποτε από τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη πια. Έχει γίνει... ρουτίνα η κυκλοφορία αναβαθμίσεων x.0.1 και x.0.2 στα iOS, πριν "καταλήξουμε" σε μία x.1 ή x.1.x η οποία έχει τη μορφή που θα έπρεπε να έχει το λειτουργικό της Apple εξ αρχής. Δεν έχει, ίσως, νόημα ούτε καν να διαμαρτύρεται κανείς για όλα αυτά, καθώς θα συμβούν ξανά (και ξανά) στο μέλλον. Μπορεί, ωστόσο, να κάνεο κάτι άλλο: να απαλλαγεί από την εικόνα της Apple ως εταιρείας που επιδιώκει την... τελειότητα και την... απόλυτα αρμονική συνεργασία ανάμεσα στο software και το hardware των προϊόντων της. Είναι τόσο μακριά από αυτό, όσο και οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής - σε κάποια πράγματα, δε, περισσότερο. Και όσο συντομότερα γίνει αυτό κατανοητό, τόσο καλύτερα για το καταναλωτικό κοινό στο σύνολό του. Τόσο απλά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ