iOS 8: βελτιώσεις, προσθήκες, εξέλιξη

Ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά, και πολλή δουλειά "στο παρασκήνιο", για το λειτουργικό των iPhone/iPad

Οφείλει να απονείμει οποιοσδήποτε στην Apple τα εύσημα για την... συνέπειά της, κατά μία έννοια, αφού κάθε Ιούνιο τα τελευταία 3 χρόνια μάς περιμένει χωρίς ίχνος αμφιβολίας η "αποκάλυψη" της νέας έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος για iPhone και iPad, του iOS. Η όγδοη τέτοια έκδοση θα διατεθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές το φθινόπωρο (νομοτελειακά με την κυκλοφορία του/των iPhone 6), χωρίς να αλλάξουν ιδιαίτερα οι απαιτήσεις της σε σχέση με την έβδομη, καθώς οι συμβατές συσκευές επιβεβαιώθηκε πως θα είναι οι ίδιες. Η αναβάθμιση θα διατεθεί δε, όπως πάντοτε, δωρεάν. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα... χμ, όχι. Δεν υπάρχουν κακά νέα! Μπορεί οι προσθήκες να μην... ταράξουν τα θεμέλια των "φορητών" λειτουργικών συστημάτων, δεν παύουν να είναι ωστόσο αξιόλογες και σίγουρα ευπρόσδεκτες. Το σύστημα ειδοποιήσεων, για παράδειγμα, επιτέλους είναι αλληλεπιδραστικό - ακόμη και όταν η συσκευή είναι στην οθόνη "κλειδώματος" ή είναι ενεργή ήδη κάποια εφαρμογή - και επιτρέπει άμεση διαχείριση στοιχείων που προβάλλουν όλων των ειδών τα apps. Ο εικονικός αποθηκευτικός χώρος του iCloud είναι ελεύθερα προσβάσιμος από τον χρήστη για ο,τιδήποτε (όχι μόνο για τα είδη των δεδομένων που η Apple επέτρεπε δηλαδή), η αναζήτηση πληροφοριών μέσω του μηχανισμού Spotlight είναι ταχύτερη και περισσότερο ευέλικτη, ενώ ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί και από ανεξάρτητες εφαρμογές και όχι μόνο αυτές της ίδιας της Apple.

Η αμερικανική εταιρεία εκμεταλλεύεται τη μετάβαση, δε, από την παρούσα έκδοση για να κάνει και μία σειρά από προσθήκες "υποδομής", πιθανώς σημαντικές για το μέλλον. Το Health είναι, για παράδειγμα, μία εφαρμογή που συγκεντρώνει τα δεδομένα από άλλα apps άθλησης, διατροφής κλπ. ώστε να προσφέρει μία εποπτική εικόνα της υγείας του χρήστη. Το HomeKit είναι ένα σετ εντολών το οποίο μπορεί να ελέγχει υποσυστήματα οικιακού αυτοματισμού - συναγερμούς, φώτα, θέρμανση, κάμερες κλπ. - απευθείας από iPhone, ακόμη και με τη φωνητική βοήθεια της Siri: η Apple έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για τους κατασκευαστές των υποσυστημάτων αυτών, με το οποίο ήδη συνεργάζονται αρκετοί εξ αυτών. H Siri "ακούει" πλέον απευθείας σε φωνητικές εντολές (α λα "OK, Google"), καθώς και σε τραγούδια αναγνωρίζοντάς τα με τη βοήθεια του Shazam. Βελτιώσεις υποδομής έχουν γίνει και στον τρόπο με τον οποίο το App Store προτείνει εφαρμογές, ενώ η χρήση μίας πιστωτικής κάρτας από όλα τα μέλη μιας (έως και εξαμελούς) οικογένειας, επιτρέπει την αξιοποίηση κάθε τύπου περιεχομένου που αγοράζει ένα από αυτά, απ' όλους.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το iOS 8 σαφώς "μεγάλη" αναβάθμιση για το καταναλωτικό κοινό, το ενδιαφέρον σε όλα αυτά όμως συνεχίζει να εντοπίζεται στο γεγονός ότι η νέα αυτή έκδοση είναι η σημαντικότερη των τελευταίων ετών για τους δημιουργούς εφαρμογών. Αυτοί έχουν πια στη διάθεσή τους όχι μόνο σε περισσότερες "εσωτερικές" λειτουργίες του iOS, αλλά και άμεση πρόσβαση στα υποσυστήματα της κάθε συσκευής... ακόμη και μία πλήρη καινούργια προγραμματιστική γλώσσα για την δημιουργία apps, την Swift. Μηχανισμοί, δε, όπως ο Metal - που επιτρέπει την απευθείας πρόσβαση στον κεντρικό επεξεργαστή και το υποσύστημα γραφικών κάθε iPhone και iPad, "παρακάμπτοντας" το υποσύστημα της OpenGL, είναι βέβαιο πως θα έχουν ως αποτέλεσμα εντυπωσιακότερα games από ποτέ. Ένας αριθμός από προσθήκες, άλλωστε, αφορά στο επιχειρησιακό περιβάλλον και την αξιοποίηση των iPhone/iPad εκεί.

Με... αυτά και με κείνα, λοιπόν, το iOS 8 όντως δείχνει να είναι μία αναβάθμιση με ιδιαίτερη σημασία "σε όλα τα επίπεδα". Αν η Apple φροντίσει ώστε οι επιδόσεις της έκδοσης αυτής να μην παρεκκλίνουν ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες του iOS 7, θα έχουμε στα χέρια μας την πιθανώς... ιδανική αναβάθμιση λειτουργικού, ανεξαρτήτως είδους. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ