5 καρέ από το Athens Photo Festival

Σε καλοκαιρινή έκδοση και σε νέα έδρα φέτος, το φεστιβάλ φωτογραφίας της Αθήνας φέρνει μέχρι τις 26/7 έργα 135 καλλιτεχνών, μια νύχτα με προβολές και, φυσικά, το δημοφιλέστατο φωτογραφικό μαραθώνιο.

5 καρέ από το Athens Photo Festival

Οι βιβλικές μορφές του Άντι Νες

Με αναφορές στους μετρ της τέχνης της Αναγέννησης και του μπαρόκ, οι εικόνες του Ισραηλινού φωτογράφου συχνά βασίζονται στις παραβολές και στη συλλογική πολιτιστική μνήμη. Σε προηγούμενες δουλειές του ασχολήθηκε με το ζήτημα της ισραηλινής ταυτότητας και του ανδρισμού. Το 2008, μάλιστα, η φωτογραφία του με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να συνομιλούν σαν άλλοι απόστολοι στον «Μυστικό δείπνο» του Ντα Βίντσι έφτασε στο πρωτοσέλιδο των «New York Times». Στις «Βιβλικές ιστορίες» που φέρνει στο φεστιβάλ ασχολείται με τους άστεγους και απόκληρους στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία της αποξένωσης και των κοινωνικών χασμάτων.

Μια «φουτουριστική αρχαιολογία» της Μογγολίας

5 καρέ από το Athens Photo Festival - εικόνα 1

Από τη ζωή στις διαβρωμένες ακτές του νησιού Ghoramara στο δέλτα του Γάγγη μέχρι τη σκληρή βιοπάλη στα ορυχεία θειαφιού της Ιάβας, τα στιγμιότυπα­ που απαθανατίζει ο Νταεσούνγκ Λι κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από το CNN, τη Huffington Post, τον «Guardian». Βάζοντας στο... σκόπευτρο των αποστολών του το περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποιημένης ανάπτυξης, ο Κορεάτης φωτογράφος συλλέγει ανά την Ασία ενσταντανέ λυρικής ομορφιάς κι ειδησεογραφικής ευθυβολίας. Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται η ενότητα «Futuristic Archaeology», που αφορά την εντεινόμενη ερημοποίηση της Μογγολίας. Πιστεύοντας ότι στο μέλλον ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των Μογγόλων θα υπάρχει μόνο στα μουσεία, τυπώνει εικόνες των νομάδων πάνω σε ταμπλό και τις φωτογραφίζει μέσα στην πραγματική γραμμή του ορίζοντα. Όπως δηλώνει ο ίδιος, ελπίζει έτσι να αποτυπώσει «πως οι ζωές τους διαδραματίζονται ανάμεσα σε αυτήν την πραγματικότητα κι έναν εικονικό χώρο μουσείου».

Σε καλοκαιρινή έκδοση και σε νέα έδρα φέτος, το φεστιβάλ φωτογραφίας της Αθήνας φέρνει από τις 3/6 μέχρι τις 26/7 έργα 135 καλλιτεχνών, μια νύχτα με προβολές και, φυσικά, το δημοφιλέστατο φωτογραφικό μαραθώνιο. Με τίτλο «Reframe memory», η θεματική του διερευνά το ζήτημα απεικόνισης της συλλογικής και της ατομικής μνήμης. Να κάποια... κλικ που θα σας κάνουν να κατηφορίσετε στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Μνήμες από τη γειτονιά μας

5 καρέ από το Athens Photo Festival - εικόνα 2
Νικόλα Μίχοβ, «Forget your past» από την έκθεση «Recorded Memories»

Ένα αγόρι σέρνει μια ρόδα κατά μήκος­ της ζώνης ασφαλείας που ελέγχει­ ο ΟΗΕ στη Λευκωσία, η «Αλλαγή» του 1981 μέσα από το αρχείο της δεξιάς εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», πορτρέτα Νεαρών Πιονέρων και «μικρών στρατιωτών» στο Σαράγιεβο του 1989, διαδηλώσεις απολυμένων υπαλλήλων κρατικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ. Ετερόκλητες αναμνήσεις και πρακτικές της μνήμης συναντιούνται στην έκθεση «Europe. South East - Recorded Memories» του Ινστιτούτου Γκαίτε, που μετά το Μπραουνσ­βάιγκ και τη Θεσσαλονίκη κάνει στάση στο Athens Photo Festival, φέρνοντας φωτογραφίες, βίντεο κι εγκαταστάσεις 23 καλλιτεχνών από 11 χώρες.

Αστροναύτες από τη Ζάμπια στον Άρη;

5 καρέ από το Athens Photo Festival - εικόνα 3
Κριστίνα Ντε Μιντέλ, «True afronauts»

Εξωτικό και όμως αληθινό το επεισόδιο στο οποίο βασίζεται η πολυταξιδεμένη ενότητα φωτογραφιών «The afronauts» της Κριστίνα ντε Μιντέλ. Με σπουδές τέχνης και προϋπηρεσία στο φωτορεπορτάζ, η Ισπανοβελγίδα καλλιτέχνις ανακάλυψε το 2010 μια λίστα με τα δέκα πιο τρελά πειράματα στην ιστορία. Στην κορυφή της η προσπάθεια της Ζάμπια, που μόλις είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της, να μπει στην κούρσα του Διαστήματος! Χωρίς χρηματοδότηση και με μια δεκαεξάχρονη υποψήφια αστροναύτη να μένει έγκυος, τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν κατ’ ευχήν – σημειωτέον το πλήρωμα συναποτελούσαν δύο γάτες κι ένας ιεραπόστολος. «Είναι­ αλήθεια ή δεν είναι;» αναρωτήθηκε­ η Ντε Μιντέλ διαβάζοντας το περιστατικό και ακριβώς αυτήν την αντίδραση θέλει να προκαλέσει στο κοινό με τη συγκεκριμένη δουλειά της. Επιστράτευσε την 92χρονη γιαγιά της για να φτιάξουν διαστημικές στολές για τα μοντέλα της, χρησιμοποίησε το γυάλινο θόλο από μια παλιά λάμπα δημόσιου φωτισμού ως διαστημικό κράνος και κάπως έτσι «σκηνογράφησε» αυτήν τη φωτογραφική... οδύσσεια του Διαστήματος made in Africa.

Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει, σήκωσέ το

5 καρέ από το Athens Photo Festival - εικόνα 4
Κρίστιαν Πάτερσον, «Fond du Lac»

Όχι το κινητό σου, αλλά­ τη συσκευή της διαδραστικής εγκατάστασης του Κρίστιαν Πάτερσον. Σαν χρονομηχανή που σε διακτινίζει σε άλλη εποχή και τόπο, το «Bottom of the lake» μας μεταφέρει στη γενέτειρα του Αμερικανού καλλιτέχνη στο Ουισκόνσιν στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον τότε τηλεφωνικό κατάλογο της περιοχής, τον οποίο ο Πάτερσον αναδημιούργησε χρησιμοποιώντας εικόνες από τα μέρη που αναγράφονται εντός του. Επιπλέον όμως ενεργοποίησε το ευρετήριο με το τηλέφωνο Fond du Lac, που χτυπά και δέχεται κλήσεις «απελευθερώνοντας» από το ακουστικό μια σειρά ηχογραφήσεων. Ο αυτοδίδακτος Πάτερσον έχει βραβευτεί στις Φωτογραφικές Συναντήσεις της Αρλ για το βιβλίο του «Redheaded Peckewood» (με εικόνες εμπνευσμένες από τη δολοφονική διαδρομή δύο εφήβων στις ΗΠΑ το 1958) και ταξιδεύει ανά τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις και σεμινάρια. Η δουλειά που θα δούμε εδώ θα εκδοθεί μέσα στο 2015 από τον Walther Koenig (το περίφημο γερμανικό βιβλιοπωλείο τέχνης που έχει παράρτημα και στη Serpentine Gallery του Λονδίνου).

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Photo Festival 2015

  • Εικαστικά

Η καθιερωμένη φωτογραφική συνάντηση εστιάζει θεματικά στην απεικόνιση της συλλογικής και της ατομικής μνήμης μέσα από εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Και ακόμη διαλέξεις, εργαστήρια, προβολές, διαγωνισμός και νύχτα φωτογραφίας, δράσεις για οικογένειες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.