Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ

Η ιστορία του Ηρακλείου Αττικής ζωντανεύει μέσα από τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες βγαλμένες από οικογενειακά άλμπουμ, στη νέα έκθεση της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη (από 20/5).

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ

Η ιστορία του Ηρακλείου Αττικής ζωντανεύει μέσα από τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες βγαλμένες από οικογενειακά άλμπουμ, στη νέα έκθεση της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη (από 20/5).

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ - εικόνα 1

Γαϊδουράκια το 1920 στη σημερινή πλατεία Αγίου Λουκά, οικογενειακά ενσταντανέ στην άκρως… εξοχική οδό Αυγής στα μέσα της δεκαετίας του ’50, σχολικά στιγμιότυπα από τα 60s αλλά και γιορτινές πόζες στο αυτοκίνητο του Όθωνα Φιξ το 1923: τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που «ξεθάφτηκαν» από οικογενειακά άλμπουμ, συρτάρια και σεντούκια και καλύπτουν εκατό χρόνια καθημερινής ζωής και ιστορίας παρουσιάζει η έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 - 1980)» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18).

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ - εικόνα 2

Έχεις σίγουρα περάσει από την περιοχή, έστω και ως επιβάτης του ηλεκτρικού, αλλά πόσα ξέρεις για την ενδιαφέρουσα πορεία της; Βαυαρικός οικισμός στα χρόνια του Όθωνα, η διαδρομή του Ηρακλείου Αττικής ξεκινά με την ίδρυση της «Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον» και επακόλουθα τη συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων. Συνδέεται με τη διέλευση του τρένου, του θρυλικού «θηρίου» που φοβούνταν τα παιδιά, με τα λιγνιτωρυχεία αλλά και την πρώτη ελληνική ζυθοποιία, ενώ το δικό τους χνάρι άφησαν στη μνήμη και το σώμα του η Κατοχή αλλά και η περίοδος από το 1951 έως το 1981 όταν ο πληθυσμός του διπλασιαζόταν ανά δεκαετία.

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ - εικόνα 3


Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες των «ανώνυμων» φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα καθώς και των τοπικών επαγγελματιών (όπως ο Ευθύμιος Καυκάς), οι οποίοι, ενίοτε απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και μπήκαν σε κάθε οικογενειακό άλμπουμ. Το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες κοιτάζοντας «Τα πρώτα χρόνια», την «πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», την «Πόλη, πολίτες, πολιτική», τα «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», τις «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», τις «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», τη «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», τον «Αθλητισμό - αθλητικά σωματεία» και τις εικόνες που γεννήθηκαν «Στο στούντιο». Την έκθεση οργανώνει η πρωτοβουλία «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη και θα διαρκέσει έως την 1/9.

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ - εικόνα 4
Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής: ένας αιώνας ζωής σε ασπρόμαυρα καρέ - εικόνα 5

Περισσότερες πληροφορίες

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1980)

  • Εκδηλώσεις

Η πόλη με τις καθημερινές στιγμές και τις γιορτές της, αλλά και τα λιγνιτωρυχεία, μέσα από τριακόσιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που «δραπέτευσαν» από οικογενειακά άλμπουμ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.