Δε χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για ένα εκ των διασημότερων απεριτίβο της εποχής μας και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ποτά εκεί έξω. Το Aperol Spritz έχει τη στιγμή του -ή πιο ορθά τις στιγμές του- τα τελευταία χρόνια, δίνοντας πορτοκαλί χρώμα σε κάθε συνθήκη απόλαυσης. Ζητήσαμε από τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, να μας κατατοπίσει λίγο παραπάνω. Ορίστε τι μας είπε.
> Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, μπορούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην παρασκευή ενός κλασικού Aperol Spritz;
Είναι από τα πιο εύκολα ποτά που μπορεί κανείς να παρασκευάσει. Η όλη διαδικασία μάλιστα είναι και fun. Αρκούν τρία υλικά, μία ποσότητα καλού πάγου και μία φέτα πορτοκαλιού για τη γαρνιτούρα. Αφρώδης οίνος (προτείνουμε ανεπιφύλακτα Cinzano To Spritz, που έχει φτιαχτεί για αυτή τη διαδικασία) Aperol, προφανώς, και σόδα, αρκούν. Σε αναλογία 3-2-1 μερών, που είναι άλλωστε και η επιτυχία του ποτού.
Η σειρά που θα τοποθετηθούν τα συστατικά εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα: Πρώτα ο πάγος, μετά το Cinzano To Spritz, έπειτα το Aperol και φινάλε με ένα splash σόδας + τη γαρνιτούρα του πορτοκαλιού. Είναι από τα ποτά που σε βοηθούν να κάνεις τη ρουτίνα της ημέρας σου λίγο πιο εύκολη. Και πιο νόστιμη.
> Αν κάποιος δοκιμάσει ένα Aperol Spritz για πρώτη φορά, τι πρέπει να περιμένει; Πώς θα του περιέγραφες την "εμπειρία";
Για αρχή θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως αυτή η κατηγορία ποτού χαρακτηρίζεται από το bitterness, είναι η ταυτότητά του. Για κάποιον που επιθυμεί τώρα να γνωρίσει την κατηγορία των απεριτίφ και των spritzes, είναι η ιδανική αρχή. Αναμένονται ευγενείς οξύτητες και μία πολύ καλή ισορροπία στο φάσμα των γεύσεων. Κάτι που όπως προείπαμε οφείλεται στη διαδικασία παρασκευής.
> Και δεν μπορεί να αλλάζει αυτή η ισορροπία; Ειδικά αν αναλογιστούμε πως αυτός που φτιάχνει το ποτό είναι διαφορετικός κάθε φορά;
Ναι, αυτό είναι κάτι που ισχύει και ασφαλώς το έχουμε παρατηρήσει. Είναι όμως και ο λόγος όμως που προτείνουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής ώστε να πάρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το τέλειο Aperol Spritz. Έχουν γίνει άλλωστε αμέτρητα, κυριολεκτικά, τέστ ώστε να καταλήξουμε στο βέβαιο αποτέλεσμα. Η αναλογία 3-2-1 είναι το κλειδί της επιτυχίας.
> Ποια είναι η γνώμη σου για τις παραλλαγές του Aperol ή μερικά twists;
Τα σπριτζ είναι μία πολύ ειδική κατηγορία και νομίζω οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο κλασικό και άκρως επιτυχημένο Aperol Spritz. Ακόμη και όσον αφορά τη γαρνιτούρα, η φέτα πορτοκαλιού του ταιριάζει εκπληκτικά και ενισχύει το τελικό προφίλ του ποτού. Έχουμε δει διάφορες γαρνιτούρας όπως πχ την ελιά αλλά πιστεύω πως οφείλουμε να παραμείνουμε στα κλασικά, τόσο για το αισθητικό κομμάτι όσο και για το γευστικό προφίλ.
> Πού πιστεύεις πως οφείλεται η δημοφιλία του Aperol Spritz τα τελευταία, ειδικά, χρόνια; Γιατί κατά τη γνώμη σου πολλοί το συνδέουν με το καλοκαίρι;
Πίσω από το Aperol Spritz υπάρχει ένα στοιχείο που το κάνει μοναδικό: Σκέψου σε ένα μαγαζί να περνά ένας δίσκος γεμάτος με τέτοια. Είναι πολύ ελκυστικό στο μάτι, σου θυμίζει ωραίες και χαλαρές στιγμές, σε αφήνει να κάνεις την κίνησή σου. Το ποτήρι, το χρώμα, η συνθήκη ενός break ή χαλαρού ποτού, οι χαμηλοί αλκοολικοί βαθμοί βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα όσον αφορά το θέμα του καλοκαιριού, δεν πιστεύω πως υπάρχουν εποχές για το ποτό. Έχει να κάνει με τη διάθεση κάθε φορά. Το Aperol Spritz είναι μία ιδανική περίπτωση για κάθε στιγμή.
Απολαύστε Υπεύθυνα.