Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, Αυστριακοί στρατιώτες αναζητούν κάτι να πιουν. Μετά από πολλές προσπάθειες κατέληξαν στο spritzen, που θα λέγαμε πως αποτελεί πρόγονο του spritz. Και όπου ακούς spritz, δε γίνεται να μη βάλεις στην κουβέντα και το Aperol, που σχεδόν αβίαστα συνδέεται πια μαζί του. 

Το aperitivo που φτιάχνεται με μία εξαίρετη μυστική συνταγή -περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη καθώς και εκχυλίσματα πορτοκαλιού- έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα δημοφιλέστερα spirits του πλανήτη και το μάλλον πιο διάσημο πορτοκαλί πράγμα στον μάταιο τούτο κόσμο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.

Γνώρισε μεγάλη δημοφιλία κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν άρχισε να κερδίζει την προτίμηση των θαμώνων στα cafes της Πάντοβα αλλά και σε παραδοσιακά μπαρ της Βενετίας. Κάπου στα 50s γεννήθηκε και η περίφημη συνταγή που καθιέρωσε το Aperol Spritz - ήταν ακριβώς το ίδιο διάστημα που έπαιξε στην τηλεόραση και το "Il Carosello", το πρώτο διαφημιστικό του Aperol.

Aperol Spritz 1

Από τα 80s και μετά, το Aperol ξεπέρασε τα βενετσιάνικα και τα ιταλικά σύνορα, αποκτώντας μια πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή διάσταση, για να φτάσουμε στις αρχές του τρέχοντος αιώνα όταν και άρχισε η αληθινή επανάσταση του Aperol Spritz - με τη βοήθεια ασφαλώς του Gruppo Campari.

Το γλυκόπικρο στοιχείο, το ξεχωριστό χρώμα, ο ανάλαφρος dolce far niente χαρακτήρας, οι ήπιοι αλκοολικοί βαθμοί και η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις πεποιθήσεις του "τέλειου ποτού για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση" και του "ευκολότερου στην παρασκευή cocktail για το σπίτι" οδήγησαν άπαντες να έχουν κάτι πορτοκαλί και νόστιμο στα ποτήρια τους.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτεις και το γεγονός πως πλέον κυκλοφορεί (και) σε συσκευασία 'Ready to Serve', προσφέροντας απόλαυση κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το Aperol Spritz 'Ready to Serve' είναι ένα προαναμεμειγμένο κοκτέιλ, έτοιμο για κατανάλωση, φτιαγμένο με τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά ενός αυθεντικού Aperol Spritz - σαν να παρασκευάστηκε μόλις από έναν επαγγελματία bartender.

"Όπου υπάρχει ποτό, υπάρχει και φαγητό" λέει μία παλιά lifestyle παροιμία που σκέφτηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα προϊόν που άπτεται της ιταλικής κοσμοθεωρίας γύρω από το ευ πίνειν και τρώγειν. Έτσι το Aperol και το Spritz του μπορεί εύκολα να παίξει έχοντας στο πλάι του κάποια εδέσματα που μεγιστοποιούν την απόλαυση. 

Με καπνιστό σολομό και crostini

Προσαρμόζεις τα παραπάνω σε μέγεθος μπουκιάς, πλαισιώνοντας κατά βούληση με ελαιόλαδο, τυρί κρέμα, λεμόνι και άνηθο. Το αποτέλεσμα συμπληρώνει τα bitter flavors του Aperol Spritz, δίχως να τα σκεπάζει. 

Με cicchetti

H παραδοσιακή βενετσιάνικη ρετσέτα με μικρά συνοδευτικά που προορίζονται για κατανάλωση με τα δάχτυλα ή με οδοντογλυφίδα κερδίζει από τα αποδυτήρια. Σκέψου: Ελιές, ξηροί καρποί, βραστό αυγό στη μέση, καλαμαράκια, λαχανικά, καρδιές αγκινάρας και μικροσκοπικά σάντουιτς, σε οποιοδήποτε combo, κάνουν πάντοτε τη δουλειά.

Με πλατό αλλαντικών και τυριών

Μία φροντισμένη επιλογή από αλλαντικά και τυριά δίνει άλλη έννοια στο happy hour food. Στο πεδίο του τυριού, προτίμησε κάτι που αναδεικνύεις τη γλυκόπικρη αίσθηση όπως το σεβρ ή κάτι κρεμώδες σαν το Brillat Savarin. Από πλευράς αλλαντικών, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με ένα καλό προσούτο και ένα εξίσου καλό σαλάμι.

Με πίτσα

Δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να συνοδεύσεις ένα κλασικό ιταλικό κοκτέιλ από ένα κλασικό ιταλικό σνακ. Οι φωτεινές φυσαλίδες και οι νότες εσπεριδοειδών αντισταθμίζονται άψογα με τα αλλαντικά και τα τυριά μιας πίτσας, διατηρώντας τον ουρανίσκο ανανεωμένο κάθε φορά που παίρνεις ένα καινούριο κομμάτι.

Με πατατάκια

Ωπ, τι έγινε; Καλομάθαμε από τα παραπάνω και αγνοούμε το πιο κλασικό από τα κλασικά συνοδευτικά ποτών (τουλάχιστον στη χώρας μας); Κι όμως, το ελαφρύ και αλμυρό άγγιγμα των (ποιοτικών) τσιπς λειτουργεί ως έξοχο pairing μαζί με το Aperol spritz.


Απολαύστε Υπεύθυνα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
04/11/2024

Dia De Los Muertos: Η Altos Tequila γιορτάζει την θρυλική ημέρα του Μεξικού

Ευκαιρία για γιορτή, με μία Altos Paloma στο χέρι.

Πού θα βρεις κάποια από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου στην Αθήνα

Η Athens Bar Week είναι εδώ και μερικά από τα πιο φημισμένα σποτ του πλανήτη καταλαμβάνουν με guests τις αθηναϊκές μπάρες. Τι θα παίξει, πότε και πού

"Handshake Speakeasy": Πώς ένα μπαρ από το Μεξικό κατέκτησε τον πλανήτη

Όλοι οι λόγοι που ανέβασαν το ιδιαίτερο σποτ από την Πόλη του Μεξικού στο Έβερεστ του fine drinking σύμπαντος.

Γιορτάζοντας την Ημέρα των Νεκρών με την Espolòn Tequila

Το απόλυτο party "to the bone" στο Ωδείο Αθηνών, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.

"SUITE 2024": Στο "Athénée" το release party της νέας συλλογής του Αλέξανδρου Χριστόπουλου

Η νέα συλλογή-soundtrack του Αλέξανδρου Χριστόπουλου "SUITE 2024" είναι επηρεασμένη από τα πιο hip / design hotels στον κόσμο.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη και τα The World's 50 Best Bars 2024: Το Handshake Speakeasy στο νο.1, στo top-20 Line και Baba Au Rum

Ανακοινώθηκε η λίστα με τα καλύτερα μπαρ του πλανήτη για το 2024, με το δημοφιλές σποτ από την Πόλη του Μεξικού να βρίσκεται στην κορυφή. Εξαιρετική η πορεία των αθηναϊκών Line και Baba Au Rum.