Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας

Γιατί όλο και περισσότεροι κρατούν στο χέρι ροζ ποτήρια, με αλάτι στο στόμιο και γκρέιπφρουτ;

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας

H 24η Ιουλίου είθισται να γιορτάζεται σε πολλά σημεία του πλανήτη ως η ημέρα της τεκίλας, κάτι που μας δίνει μία πολύ καλή ασίστ για να επικεντρωθούμε σε έναν από τους λόγους που το απόσταγμα αγαύης έχει εδραιωθεί ως ένα από τα πιο δυνατά trends στον κόσμο των spirits τα τελευταία χρόνια. Μία λέξη μόνο, αρκεί: Paloma.

Μέρος της γοητείας του γλυκόξινου και ταυτόχρονα αλμυρού με τη χαρακτηριστική γεύση από την grapefruit soda, ισορροπημένου και ιδιαιτέρως αναζωογονητικού cocktail, είναι πως αποτελεί ένα ευπροσάρμοστο ποτό για πλήθος περιστάσεων και συνθηκών. H Paloma παίζει στα πάρτι, παίζει σε μία καθημερινή έξοδο, παίζει σαν early drink, παίζει σε πιο φόρμαλ καταστάσεις.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 4

Είναι εύκολο να το πιεις, όποια κι αν είναι τα γενικότερα γούστα σου, εύκολο να το παραγγείλεις ξανά, εύκολο να το φτιάξεις στο σπίτι. Επιπροσθέτως, αποτελεί έναν θαυμάσιο καμβά για εξατομίκευση, καθώς σηκώνει μπόλικα twists. Τέλος, δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να προσπεράσουμε πως είναι ένα cocktail ιδανικό για ταίριασμα με φαγητό. Δε μιλάμε μόνο για μεξικάνικα πιάτα αλλά και γενικότερα, καθώς στέκεται επάξια στο πλάι οποιαδήποτε κουζίνας.

Για αρχή, λίγη ιστορία

Όπως και με πολλά άλλα -κλασικά, κυρίως, cocktails- έτσι και η προέλευση της Paloma είναι ασαφής και δε μπορεί να αποδειχθεί στο 100% η αρχική προέλευσή της. Η επικρατέστερη εκδοχή για το origin story της τη θέλει να φτιάχνεται για πρώτη φορά στο bar restaurant "La Capilla", στην πόλη Τεκίλα από τον -ιδιοκτήτη και bartender- Don Javier Delgado Corona. Μία άλλη θεωρία (σύμφωνα με το Bartender’s Manual του Jim Meehan), υποστηρίζει πάλι πως ο ίδιος ο Don Javier έχει αρνηθεί τον τίτλο πατρότητας και πως η Paloma δεν υφίστατο σαν επιλογή σε οποιαδήποτε μπάρα πριν τα 50s, όταν και άρχισε να προσφέρεται.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 2

Έστω κι αν δεν μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να ορίσουμε ένα σημείο εκκίνησης, μπορούμε να την απολαμβάνουμε κάθε, μα κάθε φορά. Ειδικά αν πρόκειται για Don Julio Paloma.

Με Don Julio Blanco, αμέσως καλύτερα

Βλέπεις, η Don Julio Blanco, η νο.1 ultra-premium τεκίλα στο Μεξικό είναι σχεδόν ταυτόσημη με την κουλτούρα του τόπου της. Κάτι απολύτως δικαιολογημένο αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετικά ισορροπημένη και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο, τα αρώματα πιπεριού, με νότες ορυκτότητας και εσπεριδοειδή και το λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών και βοτάνων που αφήνει μια δροσερή, υφάλμυρη επίγευση.

Φτιαγμένη από 100% μπλε αγαύη διαλεγμένη στο χέρι, προϊόν διπλής απόσταξης, αποτελεί τη βάση για την παραγωγή των άλλων παραλλαγών Don Julio και, προφανώς, την ιδανική βάση για κάθε επική Paloma.

Η Don Julio τεκίλα εκφράζει την παράδοση, την πίστη σε ένα ευρύτερο όραμα, τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση - ακριβώς τις αξίες δηλαδή που πρέσβευε και ο δημιουργός της, ο Don Julio Gonzalez. Και που τις μετέδωσε στις επόμενες γενιές.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 1

Δεν είναι τυχαίο που η τεκίλα Don Julio είναι συνυφασμένη με τον ιδρυτή της, ο οποίος άφησε το πάθος του για τη ζωή να μιλάει γι’ αυτόν μέσω του αγαυένιου αποστάγματος, το οποίο μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του. Η αγάπη του για την κουλτούρα του Μεξικού, τη γη, τις αγαύες, τους οικείους του και την ίδια τη δημιουργία, τον καθοδήγησαν στη δημιουργία ενός φίνου ποτού, που ταξίδευε από το Jalisco (μέρος που ίδρυσε το αποστακτήριό του) μέσω της φιάλης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και, προφανώς, μέσω και της Don Julio Paloma.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 3


#DonJulioTequila #DonJulioPaloma

Απολαύστε Υπεύθυνα.

Μπάρα Ενεάπ

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.