Στέλιο Παπαδόπουλε, πώς θα φτιάξουμε την τέλεια Paloma;

Ζητήσαμε τη γνώμη του expert για ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά της εποχής μας, με αφορμή τη World Paloma Day.

Στέλιο Παπαδόπουλε, πώς θα φτιάξουμε την τέλεια Paloma; © Λεωνίδας Τούμπανος

Όταν ο θρυλικός Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτης και bartender του ιστορικού bar restaurant 'La Capilla', στην πόλη της Τεκίλα και το Μεξικό, πρωτοδημιουργούσε αρκετό καιρό πριν την Paloma, δεν είχε φανταστεί ότι το ποτό του θα γνώριζε τόσο μεγάλη δημοφιλία και, πολύ περισσότερο, πως θα αποκτούσε τη δική του ξεχωριστή ημέρα. 

Η 22η Μαΐου έχει οριστεί ως η World Paloma Day και εμείς περάσαμε μια βόλτα από το 'Barro Negro' για να ζητήσουμε τη γνώμη του expert Στέλιου Παπαδόπουλου (μεταξύ άλλων, του πρώτου μη-Μεξικανού tequila connoisseur) για την απόλυτη εκδοχή της. 

Η γνώμη και τα tips του ειδικού

Στην Ελλάδα βρίσκεται σίγουρα στο top-3 των cocktails που παραγγέλνει κανείς σε ένα μπαρ τα τελευταία χρόνια. Το παραπάνω αλλά και τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό επιβεβαιώνει ένας από τους αρμοδιέστερους σε θέματα αγαύης στη χώρα τύπους: "Είναι εξαιρετικά δροσιστικό ποτό και σίγουρα πιο ευκολόπιοτο για παράδειγμα από το G&T, που αποτελεί και τον βασιλιά στις παραγγελίες. Μπορείς να το απολαύσεις, οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πίνεται επίσης όλο το χρόνο. Επιπλέον, είναι και ένα πανεύκολο cocktail όσον αφορά την παρασκευή του - θεωρητικά πάντοτε".

Στέλιο Παπαδόπουλε, πώς θα φτιάξουμε την τέλεια Paloma; 111

"Το βασικό στοιχείο πάντοτε είναι οι καλές πρώτες ύλες. Στην περίπτωσή μας, ξεκινώντας από μία πολύ καλή τεκίλα. Έπειτα, πρέπει να έχουμε φρέσκο χυμό λάιμ και, ασφαλώς, μία καλή γκρέιπφρουτ σόδα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερο δείκτη ανθράκωσης. Θέλουμε πολλές μπουρμπουλήθρες, κάτι που βοηθά και στην οξύτητα. Το θέλουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε ισορροπία με τα χαρακτηριστικά της τεκίλα. Μην ξεχνάς πως το τέλειο αποτέλεσμα πρέπει να είναι sweet & sour, με άψογη ισορροπία" αναφέρει ο Στέλιος Παπαδόπουλος.

*** Για τις ανάγκες παρασκευής της Paloma στο 'Barro Negro' χρησιμοποιήσαμε την εξαιρετική Sierra Tequila Blanco

Στέλιο Παπαδόπουλε, πώς θα φτιάξουμε την τέλεια Paloma; 112

Απαντά εν συνεχεία στην ερώτησή μας για το ρόλο του αλατιού: "Είναι σημαντικός αλλά σε καμία περίπτωση δε θέλουμε την Paloma μας παστή. Χρειάζεται φίνο, λεπτό αλάτι, προσεκτικά περασμένο στο χείλος του ποτηριού και όχι μέσα στο ποτό. Και σε καμία περίπτωση δεν το αντικαθιστούμε με ζάχαρη". Και προχωρά το πράγμα λίγο πιο μακριά αλλά σε μία απαραίτητη παράμετρο, που δεν είναι άλλη από τη χρήση ποιοτικού πάγου - όπως δηλαδή χρειάζεται για κάθε ποτό, ειδικότερα σε οτιδήποτε παίζει σε highball.

Paloma τεκίλα Sierra Blanco - Στέλιος Παπαδόπουλος 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Και έπειτα, μπαίνει στο παιχνίδι -και στην κουβέντα μας- η γαρνιτούρα. Σύμφωνα με τον Στέλιο Παπαδόπουλο πρέπει να ακολουθεί το γευστικό αποτέλεσμα του ποτού, δίχως αυτό όμως να σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν και εναλλακτικές, δηλαδή να υπάρξει λάιμ αντί για γκρέιπφρουτ. "Όσον αφορά τα twists, θα μπορούσαμε να παίξουμε λίγο με το αλάτι. Να βάλουμε για παράδειγμα ένα πιο καπνιστό στο ριμ, που δίνει λίγο πιο πικάντικο χαρακτήρα στο ποτό. Ένα από τα αγαπημένα μου twists είναι η προσθήκη λίγου τσαγιού ιβίσκου στο cocktail, που θα έδινε χρώμα και γεύση" συμβουλεύει ο Στέλιος Παπαδόπουλος.

Η Paloma με το φαγητό έχουν μια διαδραστική σχέση. Ταιριάζει με σεβίτσε που έχει γάλα τίγρης με πιο γλυκά εσπεριδοειδή, με θαλασσινά όπως ο αστακός και οι γαρίδες (ειδικά με μακαρόνια σε κόκκινη σάλτσα). "Πίνεται ωραία σαν digestive, μετά από ένα ωραίο γεύμα, ειδικά αν έχεις κλείσει με κάποιο φρουτώδες γλυκό ή ένα επιδόρπιο με λευκές κρέμες" υποστηρίζει ο συνιδιοκτήτης του 'Barro Negro'. 

Paloma τεκίλα Sierra Blanco - Στέλιος Παπαδόπουλος 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τέλος, εξετάζουμε ό,τι μπορεί να θεωρηθεί Paloma killer: "Οτιδήποτε αφαιρεί την οξύτητα και τον citrusy χαρακτήρα. Επίσης, δε γίνεται να λείπει το αλάτι - αν δε θέλεις πολύ, βάλε στο μισό χείλος και είσαι ΟΚ. Και προς Θεού, μη χρησιμοποιήσεις χυμό γκρέιπφρουτ".

To 'α' προτείνει: Sierra Tequila Blanco

Paloma τεκίλα Sierra Blanco - Στέλιος Παπαδόπουλος 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Paloma τεκίλα Sierra Blanco - Στέλιος Παπαδόπουλος 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μία από τις δημοφιλέστερες τεκίλες που κυκλοφορούν στη Γηραιά Ήπειρο, πάντοτε μαζί με το χαρακτηριστικό σομπρέρο της στην κορυφή του μπουκαλιού. Πρόκειται για ένα διαυγές προϊόν διπλής απόσταξης, με πλήρες, φρουτώδες, φρέσκο ​​άρωμα. Ελαφρύ τσίλι και μπλε αγαύη στη μύτη, ιδιαίτερα απαλή με υπόνοιες πιπεριού στο στόμα. 'Ό,τι πρέπει δηλαδή για μία Paloma. 'Η και περισσότερες.


Η Sierra Tequila Blanco εισάγεται και διανέμεται από την WS Καρούλιας.

Απολαύστε Υπεύθυνα

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.