'Line', 'Baba Au Rum' και, φυσικά, 'The Clumsies'. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κορυφαία λίστα των The World’s 50 Best Bars sponsored by PERRIER®, περιείχε εντός της τρία ελληνικά μπαρ. Λίγες ημέρες πριν τη λαμπερή τελετή στη Σιγκαπούρη, το 'Barro Negro' και το 'The Bar In Front Of The Bar' βρίσκονταν με τη σειρά τους στη λίστα 51-100 του σημαντικότερου θεσμού όσον αφορά τα μπαρ παγκοσμίως.
Δε χρειάζονταν όλα τα παραπάνω για να πειστεί κανείς πως η Αθήνα είναι πλέον μία οικουμενική μητρόπολη της bar culture και του cocktailing αλλά μπορούν φυσικά να λειτουργήσουν ως επαρκέστατες πιστοποιήσεις. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστά τα αθηναϊκά και, κατ' επέκταση, τα ελληνικά μπαρ;
Αυτό που συνέβη κατά την τελευταία δεκαετία, ήταν μια πραγματική έκρηξη: Σπουδαία μαγαζιά εμφανίστηκαν, Έλληνες bartenders ξεχώρισαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, έκαναν guest εμφανίσεις σε πραγματικά σπουδαία bars του πλανήτη και –last but not least– πίνεις καλά ποτά και περνάς όμορφα σε μέρη που απέχουν μία ανάσα μεταξύ τους.
Όποιον σημαντικό άνθρωπο από το χώρο του ποτού από το εξωτερικό κι αν ρωτήσεις, θα σου πει το ίδιο πράγμα: εγγύτητα. Το γεγονός ότι σε walking distance, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και σε γειτονιές, όπως ας πούμε τα Πετράλωνα, το Χαλάνδρι ή το Κουκάκι), συναντάς πολλά αξιόλογα μπαρ, είναι κάτι μοναδικό και σπάνιο, ειδικά σε σχέση με άλλες "μητροπόλεις" του κλάδου. Και όπως λέει και η δημοφιλής άποψη, είναι πάντοτε καλό να έχεις επιλογές. Αυτό δε σημαίνει πως δε συναντάς πάρα πολλά ακόμη αξιόλογα μαγαζιά και σε άλλες γειτονιές, τα οποία διαθέτουν ψυχή και προσωπικότητα, αλλά γνωρίζουν ακόμη πώς να είναι φιλόξενα.
Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτό, λειτουργεί η αλληλεπίδραση με guru του είδους από κάθε γωνιά της Γης. Άτομα καταρτισμένα, ανοιχτόμυαλα και καταξιωμένα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Η ιστορία πλέον, πάντως, γράφει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών φεύγουν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας τον καλύτερο πρέσβη του κλάδου στη διεθνή σκηνή. Κάτι που, με τη σειρά του, οδηγεί σε κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αν τουλάχιστον το σκεφτόσουν λίγα χρόνια πριν: Να έρχονται ακόμη και τουρίστες στην Αθήνα αποκλειστικά για τα μπαρ της. Κι αυτό είναι γεγονός.
Κυρίως όμως, υπάρχει το μοναδικό combo επαγγελματισμού και ψυχής που καταθέτουν κάθε φορά οι άνθρωποι του χώρου, τόσο αυτοί εντός της μπάρας όσο και οι έξω από αυτή. Η δημιουργικότητα συναντά το μεράκι και οι μοντέρνες τεχνικές τα τοπικά προϊόντα, σε ένα blending που, τελικά, αποδεικνύεται άχαστο.
To PERRIER® και το σύμπαν των μπαρ
Δεν είναι μυστικό πως τα bubbles έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σουξέ του bar industry, καθώς τα συναντάς σε ποτά και cocktails στα κορυφαία σποτ του πλανήτη. Σχεδόν συνειρμικά, ακούγοντας τη λέξη 'bubbles' ένα δημοφιλές brand σου έρχεται στο μυαλό και δεν είναι άλλο από το PERRIER®. Αυτό, κρατά πολύ στενούς δεσμούς με την bar και café culture. Μιλάμε για ένα τολμηρό sparkling φυσικό μεταλλικό νερό, που ανά τις δεκαετίες συνδέθηκε με όλα εκείνα τα μέρη που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, διασκεδάζουν, είναι ο εαυτός τους. Το PERRIER® έχει συνδεθεί με τον σημαντικό θεσμό των The World’s 50 Best Bars, που είναι άλλωστε και sponsored by PERRIER®.
* Σε δύο από τα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου, στο "Baba Au Rum" και στο "Barro Negro", μπορεί να δοκιμάσει κανείς και cocktails με PERRIER®.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.